TV + Series

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης

Προς καύση η σορός του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315402-622703.jpg

Σε ηλικία 61 ετών πέθανε χτες ο Γιάννης Κασπίρης, σημαντικός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, ιδίως ντοκιμαντέρ, καθώς και στέλεχος του Ποταμιού.

Ο εκλιπών αφήνει πίσω του γυναίκα, παιδί και ευρύτερη οικογένεια, καθώς και πλούσιο έργο, ιδίως σε ποιοτικά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Μερικές από τις δουλειές του: «Στην άλλη όχθη», «Το κύκλωμα», «Στα μονοπάτια της επιστήμης» (με τον κ. Γιώργο Γραμματικάκη), «Άνθρωποι απλοί, απλοί σαν παιδιά» (βραβείο ντοκιμαντέρ 2007), «Οι μεγάλοι Έλληνες», «Με λένε Στέλιο».

Ο Γιάννης Κασπίρης δραστηριοποιήθηκε έντονα στο Ποτάμι, ο πρόεδρος του οποίου κ. Σταύρος Θεοδωράκης, μαθαίνοντας το θάνατό του, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Έχασα έναν φίλο. Χάσαμε έναν φίλο. Και η Ελλάδα έχασε έναν σημαντικό άνθρωπο. Έναν πολίτη που ανησυχούσε καθημερινά για όλα αυτά που γίνονται και για όλα αυτά που δεν γίνονται.

Ο Γιάννης ήταν ένας πρωτοπόρος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Τόλμησε και άνοιξε δικό του δρόμο. Ανάμεσα στις επιλογές του χυδαίου αλλά εμπορικού, ή του ποιοτικού αλλά αδιάφορου, ο Γιάννης Κασπίρης πολεμούσε να κάνει το δυσνόητο κατανοητό και το ποιοτικό ενδιαφέρον. ‘Βλέπω δεν σημαίνει κατανοώ έλεγε- κι αγωνίστηκε για να κολυμπήσουν τα μεγάλα κοινά σε σημαντικούς προβληματισμούς, ιδέες και γνώσεις.

Το έργο του δεν πρέπει να χαθεί. Ήταν κάτι που είχαμε συζητήσει σε ανύποπτο χρόνο. Είχε μια αγωνία ‘να μαζευτούν όλα’ για να μπορούν να τα βλέπουν όλοι. Η μεγάλη του αγωνία όμως ήταν η χώρα. Με μάλωνε, με συμβούλευε, με ωθούσε. ‘Μπαίνω να γίνω βιονικός και μετά θα 'ρθω να τα πούμε’, ήταν το τελευταίο του μήνυμα.

Γιάννη θα μας λείψεις όσο δεν φαντάζεσαι. Θα σε σκεφτόμαστε και θα θυμόμαστε τον δρόμο που μας έδειχνες.

Γεια σου φίλε μου.

Στην Ελένη, στο παιδί του, την οικογένεια του, τα βαθιά μου συλλυπητήρια.

Σταύρος Θεοδωράκης».

Η σορός του Γιάννη Κασπίρη θα καεί (αναγκαστικά στο εξωτερικό), σύμφωνα με την εκφρασμένη εν ζωή επιθυμία του. Άλλες λεπτομέρειες της κηδείας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

(Στη φωτογραφία ο Γιάννης Κασπίρης -κέντρο- με τον ηθοποιό κ. Αντώνη Καφετζόπουλο, επίσης στέλεχος του Ποταμιού).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ