Visual Browsing
Οι 5 ομορφότεροι σταθμοί μετρό στον κόσμο

Οι 5 ομορφότεροι σταθμοί μετρό στον κόσμο

Αν ο σταθμός στο Σύνταγμα τους έμοιαζε μπορεί να θυμώναμε λιγότερο όταν αργεί το μετρό
instagram.com/wherechou
Αν ο δρόμος σε βγάλει σε κάποια από αυτές τις πόλεις, τότε δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς αυτούς τους σταθμούς-έργα τέχνης

Για να πεις ότι έχεις δει πραγματικά και ουσιαστικά μια πόλη θα πρέπει να έχεις κάνει μερικά βασικά πράγματα. Κάποια από αυτά είναι να δοκιμάσεις τοπικά προϊόντα (κατά προτίμηση στα μέρη που τρώνε οι ντόπιοι και όχι οι τουρίστες), να γνωρίσεις κατοίκους της περιοχής και να χρησιμοποίησεις τα ΜΜΜ.

Όσο κι αν μπαίνεις στον πειρασμό να προτιμήσεις ταξί ή Uber, η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις μπει στο μετρό της πόλης που επισκέπτεσαι, τότε έχεις χάσει ένα σημαντικό της κομμάτι. Όχι μόνο δεν βιώνεις ένα μέρος της ζωής των ντόπιων, το οποίο είναι και πολύ πιο οικονομικό, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες ότι χάνεις την ευκαιρία να δεις σταθμούς, που μπορούν να αποτελέσουν ένα αξιοθέατο από μόνοι τους.

Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένοι σταθμοί μετρό τόσο εντυπωσιακοί που αρκετοί τουρίστες φροντίζουν να τους βάλουν εξ αρχής στο πρόγραμμά τους, μαζί με τις επισκέψεις τους σε μουσεία και ορόσημα του προορισμού τους. Κάποιοι από αυτούς είναι ξεκάθαρα έργα τέχνης – μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά – και αξίζουν μία θέση στην ταξιδιωτική bucket list σας δίπλα στον Πύργο του Άιφελ και τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Σταθμός Τολέδο (Νάπολη, Ιταλία)
Αποτέλεσμα της φαντασίας και του ταλέντου του Ισπανού αρχιτέκτονα Oscar Tusquets, ο σταθμός δημιουργήθηκε το 2012 και καταφέρνει να μας δώσει μία αιθέρια αίσθηση νερού και φωτός, που προκύπτει από τον συνδυασμό-μωσαϊκό του μπλε με το λευκό.

Σχετικα
Γραμμή 4 του Μετρό: Ξεκινούν οι εργασίες - Τα πρώτα εργοτάξια 
Γραμμή 4 του Μετρό: Ξεκινούν οι εργασίες - Τα πρώτα εργοτάξια 

Σταθμός 28ης Οδού (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
Πριν ένα χρόνο ο σταθμός δεν θα κατάφερνε να μπει στη λίστα, αλλά πλέον οι τοίχοι του καλύπτονται από το «Roaming Underfoot», την σειρά μαρμάρινων μωσαϊκών που σχηματίζουν λουλούδια της καλλιτέχνιδος Nancy Blum.

Σταθμός Λεωφόρου Φορμόζα (Καοσιούνγκ, Ταϊβάν)
Στο κέντρο του σταθμού συναντάμε τον «Θόλο του Φωτός», την τεράστια κατασκευή του Ιταλού καλλιτέχνη Narcissus Quagliata. Πρόκειται για μία φωτεινή εγκατάσταση, με διάμετρο σχεδόν 30 μέτρα που αποτελείται από 4.500 γυάλινες πλακέτες, πράγμα που την καθιστά την μεγαλύτερη γυάλινη κατασκευή στον κόσμο.

Σταθμός Komsomolskaya (Μόσχα, Ρωσία)
Ο Alexey Shchusev δημιούργησε αυτόν τον σταθμό το 1952 και φρόντισε να τον κάνει τόσο εντυπωσιακό, ώστε να είναι μέχρι σήμερα ένας από τους διασημότερους στον κόσμο. Φτιαγμένος σε μπαρόκ στυλ και με 68 κολώνες, αν δεν σας θυμίζει ανάκτορο, τότε θα πρέπει σίγουρα να σας θυμίζει τουλάχιστον μουσείο.
 

 

Σταθμός T-Centralen (Στοκχόλμη, Σουηδία)
Όλοι οι σταθμοί της Στοκχόλμης είναι ζωγραφισμένοι, αλλά ο T-Centralen σίγουρα ξεχωρίζει σε σχέση με τους άλλους. Ο λόγος δεν είναι μόνο τα υπέροχα αρμονικά σχέδια λουλουδιών, που Per Olof Ultvedt ζωγράφισε το 1975, αλλά και οι τοίχοι του που κάνουν τους επισκέπτες του να νιώθουν ότι έχουν μπει σε σπηλιά. 

 

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5