Τεχνολογια - Επιστημη

Η πέρκα δεν τσιμπάει πια τα πολλά αγκίστρια

Ψαρέψτε μοναχικά, αν τη θέλετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97951-196190.jpg

Η πέρκα, το γνωστό ταπεινό πετρόψαρο (και) των ελληνικών θαλασσών με τις κάθετες ρίγες, δεν «τσιμπάει» πια τα πολλά αγκίστρια, διατείνεται γερμανική ιχθυολογική μελέτη που δημοσιεύεται στο «Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences», κάτι που δεν ισχύει για το σπάρο, άλλο γνωστό πετρόψαρο, πλατύ, ασημόλευκο, με δαχτυλιδάκι στην ουρά.

Λεπτομερέστερα, Γερμανοί ιχθυολόγοι έριξαν πετονιές σε 53 περιοχές του ισπανικού νησιού Μαγιόρκα και ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσαν υποβρύχια το τι συνέβαινε. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η πέρκα (επίσημα: «σεράνους σκρίμπα», φωτογραφία) αποφεύγει τα πολλά αγκίστρια, ενώ ο σπάρος (επίσημα: «ντίπλοντους ανουλάρις») τσιμπάει σταθερά. Το αντίθετο παρατηρείται στην περίπτωση που δεν έχουν πέσει στο νερό πολλά δολωμένα αγκίστρια: τότε τσιμπάνε οι πέρκες και όχι οι σπάροι.

Η πέρκα, ερμηνεύουν οι επιστήμονες, είτε έχει μάθει ν΄ αποφεύγει το αγκίστρι, είτε εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο στις περιοχές που δέχονται έντονες αλιευτικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη σημασία στις προσπάθειες αποτίμησης των αλιευτικών αποθεμάτων, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

(Σ.Σ. Η μελέτη δε λέει πώς συμπεριφέρονται άλλα συμπαθή πετρόψαρα, όπως ο κοκοβιός, η χειλού, η λάμπαινα, ο χάνος κλπ. Ούτε αν τα συμπεράσματα της πετονιάς έχουν αξία στη μαζική αλιεία με δίχτυα).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.