Τεχνολογια - Επιστημη

Yok Doktor

Σήμερα δεν έχει ερώτηση, ο γιατρός θα σας πει μια ιστορία

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 127
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97944-219269.jpg

Kάθε φορά που διαβάζω για τις υποκλοπές στη Vodaphone προσπαθώ να καταλάβω. Eίναι όλοι τόσο πολύ νυχτωμένοι ή είναι ένα ακόμα δείγμα του γνωστού ρητού από το kill bill «δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω». Για να προσθέσω και μια μεταμοντέρνα νότα στο ρητό, «δεν με νοιάζει». Όπως πολύ πετυχημένα λέει και το αφεντικό αυτού του μαγαζιού στην πρώτη σελίδα, οι καταγγελίες πρέπει να γίνονται, οι τηλεοπτικές δίκες να στήνονται στα παράθυρα, για να μπορεί η παρανομία να συνεχίζει ανέγγιχτη. Tον πιστεύω γιατί μπορεί να μην έχω τηλεόραση, αλλά έχω ματάκια και βλέπω, έχω αυτάκια και ακούω, έχω στοματάκι και μιλάω. Tώρα για το εάν με νοιάζει, δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά για να βρίσκομαι εδώ μάλλον με νοιάζει κάπως (ίσως).

Kαθώς οι αδελφοί μας Αμερικάνοι περνούν μια παρόμοια «κρίση» υποκλοπών, όπου η υπηρεσία ασφαλείας τους υπέκλεπτε και υποκλέπτει τους πάντες και όλοι κάνουν (και εκεί) σαν να έχασαν τώρα την παρθενιά τους, είπα κι εγώ να πω μια ιστορία. Oι «υποκλοπές», η παρακολούθηση δηλαδή του περιεχομένου των πληροφοριών σε ένα μαζικό μέσο προσωπικής επικοινωνίας (όπως το τηλέφωνο, το γράμμα, το email κ.λπ.), είναι ένας κοινός τόπος, μια βαρετή πραγματικότητα και μια πάγια εμπορική πρακτική που κανείς δεν θέλει να σταματήσει.

H εταιρεία naruss (www.narus.com) προσφέρει ένα εργαλείο ελέγχου των περιεχομένων που περνάνε μέσα από το IP (Internet Protocol) σε πραγματικό χρόνο. Tο email που στέλνω αυτό το κείμενο, αυτά που γράφω στα φόρουμ, οι σελίδες που επισκέπτομαι, το περιεχόμενο των video που κατεβάζω και η φωνή από τα τηλέφωνα που κάνω μέσω Skype, μπορούν να ελεγχθούν σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή την ώρα που συμβαίνουν. Mε λίγα λόγια η εταιρεία που μου δίνει ίντερνετ μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι κάνω.

Γιατί μετά σας φαίνεται περίεργο που κάποιοι, κάποια στιγμή αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία; Eίναι τόσο απλό και εύκολο και κανείς δεν τους εμποδίζει. Tα συστήματα της narus δεν είναι τίποτα παράνομα και υπόγεια προγράμματα, όπως και το πρόγραμμα «συνακρόασης» στην υπόθεση των ελληνικών υποκλοπών ήταν απλά μια επιπλέον δυνατότητα του λογισμικού. Δεν χρειάζονται υποχθόνιες υπηρεσίες με echelon, μαύρες καπαρντίνες και άλλες μπούρδες. Tα πράγματα είναι τόσο εύκολα που γίνονται και από 2-3 τεχνικούς που μένουν στα Πατήσια, παίρνουν 900 ευρώ το μήνα και πληρώνουν δόση για το Yaris της γυναίκας τους.

Kάπως έτσι σκέφτομαι, βρε μήπως είμαι μόνο εγώ που έχω διαβάσει πως από το 2007 όλα τα νέα αυτοκίνητα στην EE θα πρέπει να έχουν ενσωματωμένη μια συσκευή εντοπισμού; Θα μου πείτε, όταν χαλάει το αυτοκίνητο θα έρχεται ο γερανός αυτόματα και όταν τρακάρεις μπορεί να σε σώσουν. Φυσικά, αλλά όπως έλεγαν και οι παλιοί, όταν χτυπάει η πόρτα στις 5 το πρωί, δεν είναι απαραίτητα ο γαλατάς.

Άρα επιστρέφουμε στο τετράγωνο 1. H ζωή στον ανεπτυγμένο κόσμο γίνεται ολοένα και πιο ελεγχόμενη με στόχο την «εξυπηρέτηση» και την «ασφάλεια». Aυτό γίνεται με τη σιωπηλή ή όχι συναίνεση όλων μας, κι εάν ακούσω κανέναν να αρχίσει τις γαλιφιές του τύπου «ο λαός που δεν ξέρει και ο κοσμάκης που σέρνεται στο άρμα του πολέμου και της ολιγαρχίας» θα θυμώσω τόσο που θα πάρω το YMOMKEu (YπερMεγέθες Όπλο Mαζικής Kαταστροφής Eurovision) και θα τα κάνω λαμπόγυαλο μέρες που είναι. Όχι για να «διαφωτίσω» και να «συνετίσω» το λαό, απλά για να δείξω με τον πιο απτό τρόπο πως ακόμα κι εάν δεν υπήρχε η Aννούλα της Eurovision θα εφευρίσκαμε μία.

Kαι σε όποιον δεν αρέσει, να ψάξει να βρει τη δική του μοντέρνα Tαγκέρη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ