- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ανοίγοντας δρόμους προς την πληροφορική για μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας
Η Γεωργία Ασκητοπούλου (Netcompany) και η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου (The Tipping Point) συνεργάζονται ώστε να ανοίξουν νέους ορίζοντες για τους νέους, ανεξάρτητα από το πού μεγαλώνουν
Ανακαλύπτοντας τον κλάδο της πληροφορικής: Η Γεωργία Ασκητοπούλου από τη Netcompany, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Πληροφορικής στην Ευρώπη, και η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Tipping Point μιλούν για το πρόγραμμα
Σε μια εποχή που η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, η πρόσβαση στη γνώση και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται, εξακολουθεί να μην είναι δεδομένη για όλους. Για πολλές μαθήτριες και μαθητές που μεγαλώνουν σε μικρές πόλεις, χωριά, ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, η επαφή με τον κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας συχνά παραμένει περιορισμένη.
Ως απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα, η Netcompany υλοποιεί εδώ και έξι χρόνια τη δράση «Ανακαλύπτοντας τον κλάδο της πληροφορικής» σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Tipping Point. Μέσα από τη δράση, μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έρχονται σε άμεση επαφή με εργαζομένους της εταιρείας, οι οποίοι αναλαμβάνουν για μία ώρα τον ρόλο των μεντόρων τους και μοιράζονται μαζί τους τις γνώσεις και την εμπειρία τους από τον χώρο του ΙΤ.
Με παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις γύρω από την τεχνολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις δεξιότητες του μέλλοντος, η πρωτοβουλία επιχειρεί να «ανοίξει» νέους ορίζοντες για τη νέα γενιά και να δείξει ότι το μέλλον της τεχνολογίας μπορεί και πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα από το πού μεγαλώνουν.
Για το πρόγραμμα αυτό συζητήσαμε με τη Γεωργία Ασκητοπούλου, Head of Marketing & Communications Netcompany SEE, καθώς και την Αμαλία Κωνσταντακοπούλου, Co-Founder & CEO The Tipping Point.
Γεωργία Ασκητοπούλου, Head of Marketing & Communications Νetcompany SEE
Γιατί επενδύσατε σε ένα πρόγραμμα για μαθητές από μικρές πόλεις, νησιά και απομακρυσμένες περιοχές;
Ακόμη και σήμερα, παρότι η τεχνολογία βρίσκεται στο πλευρό μας, δεν έχουν όλα τα παιδιά και οι νέοι τις ίδιες προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δυνατότητες. Αυτό οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων, όπως οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, η πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές και εκπαιδευτικούς πόρους, με τις προκλήσεις να είναι εντονότερες σε απομακρυσμένες, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας.
Μέσα από τη δράση «Ανακαλύπτοντας τον κλάδο της πληροφορικής» θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στους μαθητές που ζουν σε μικρές πόλεις, χωριά και ακριτικές περιοχές και στις ευκαιρίες που προσφέρει ο σύγχρονος ψηφιακός κόσμος. Να δώσουμε μια πιο ουσιαστική, βιωματική εικόνα για το τι σημαίνει να σπουδάζεις και να εργάζεσαι στον χώρο του IT και να τους δείξουμε ότι αυτό το μέλλον μπορεί να είναι και δικό τους. Επίσης, να αναδείξουμε το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και της προστασίας από ψηφιακούς κινδύνους. Να συζητήσουμε μαζί τους το πώς οι ψηφιακές υπηρεσίες και η ψηφιακή μετάβαση επηρεάζουν τη δημόσια ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη. Πέρυσι προσθέσαμε και άλλη μια θεματική ενότητα που αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη – μια ενότητα που επίσης έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των μαθητών.
Τι σας λένε οι μαθητές για αυτή την εμπειρία που τους δίνετε στον τομέα της Πληροφορικής;
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.000 μαθητές από 71 σχολεία σε 57 περιοχές της Ελλάδας έχουν συμμετάσχει στη δράση. Αυτό που ακούμε πολύ συχνά είναι ότι, μέσα από αυτές τις συναντήσεις, ο κλάδος της πληροφορικής τούς φαίνεται πιο προσιτός. Μας λένε ότι κατανοούν καλύτερα πώς είναι στην πράξη η καθημερινότητα ενός εργαζόμενου στην πληροφορική, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι ανακαλύπτουν πλευρές των σχετικών διαφορετικών ρόλων που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ. Και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι συζητήσεις δεν τους δίνουν μόνο πληροφορίες, αλλά και αυτοπεποίθηση ότι μπορούν και οι ίδιοι να διεκδικήσουν μια θέση στο μέλλον της τεχνολογίας.
Παράλληλα ένα θέμα για το οποίο δεχόμαστε πάρα πολλές ερωτήσεις −υπάρχει, δηλαδή, έντονο ενδιαφέρον από τα παιδιά− είναι το ζήτημα της ασφάλειας στον ψηφιακό κόσμο, το οποίο σκεφτόμαστε να ενισχύσουμε με περαιτέρω δράσεις στο μέλλον.
Τι σας λένε οι μέντορες;
Ότι νιώθουν πως μπορούν να προσφέρουν κάτι χειροπιαστό στη νέα γενιά, μοιράζοντας τη γνώση και την εμπειρία τους με τρόπο που έχει πραγματικό αντίκτυπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει 70 συνάδελφοι από την εταιρεία μας, πολλοί από τους οποίους για 2η και 3η χρονιά. Είναι κάτι που πραγματικά τους γεμίζει. Την ίδια στιγμή, τους εντυπωσιάζει το πόσο μεγάλη περιέργεια, ουσιαστικές ερωτήσεις και γνήσιο ενδιαφέρον δείχνουν οι μαθητές. Η γνώση, άλλωστε, αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν τη μοιραζόμαστε. Έτσι χτίζουμε την επόμενη γενιά επαγγελματιών.
Τι θα θέλατε να έχει αλλάξει για τη νέα γενιά τα επόμενα χρόνια;
Θα θέλαμε οι νέοι, όπου κι αν βρίσκονται, από όπου κι αν ξεκίνησαν, να μπορούν να οραματίζονται το μέλλον τους στην τεχνολογία και την πληροφορική με περισσότερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη πληροφόρηση και πιο καθαρή εικόνα για τις επιλογές που έχουν μπροστά τους. Αλλά και να δούμε περισσότερα κορίτσια να εξετάζουν σοβαρά μια καριέρα στον κλάδο της τεχνολογίας, σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ισότητα, τη συμμετοχή και την εξέλιξη για όλους.
Αμαλία Κωνσταντακοπούλου, Co-Founder & CEO The Tipping Point
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τον οργανισμό The Tipping Point; Τι θέλετε να πετύχετε και τι πιστεύετε ότι έχετε πετύχει μέχρι στιγμής;
Η ιδέα ξεκίνησε από μια προσωπική εμπειρία. Έχοντας μεγαλώσει στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, ξέρω από πρώτο χέρι ότι οι παραστάσεις, οι εμπειρίες και τα πρότυπα που έχει ένας μαθητής στην ελληνική περιφέρεια είναι συχνά περιορισμένα.
Κι όμως, σε εκείνη ακριβώς την ηλικία, οι νέοι καλούνται να πάρουν μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους: τι τους ενδιαφέρει, τι θέλουν να σπουδάσουν, ποιοι θέλουν να γίνουν.
Στον οργανισμό μας δίνουμε προτεραιότητα σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών ή σε περιοχές όπου τα παιδιά δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να συναντήσουν ανθρώπους από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς χώρους.
Η πεποίθησή μας είναι απλή: συχνά ανακαλύπτουμε την κλίση και τις δυνατότητές μας όταν συναντάμε ανθρώπους που θαυμάζουμε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό για έναν μαθητή από το να δει μπροστά του ένα πρότυπο και να σκεφτεί: «κάτι τέτοιο θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ».
Στα 10 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού έχουμε διανύσει μια σημαντική πορεία. Ξεκινώντας από μόλις 3 σχολεία, σήμερα συνεργαζόμαστε με περισσότερα από 1.000, έχοντας ενδυναμώσει 90.000+ μαθητές, σε περισσότερες από 500 περιοχές της Ελλάδας. Το όραμά μας είναι να φτάσουμε σε κάθε σχολείο της χώρας, ώστε κάθε μαθητής, όπου κι αν μεγαλώνει, να έχει πρόσβαση σε αυτή την εμπειρία.
Τι αλλάζει πραγματικά για έναν μαθητή μετά από μια αλληλεπίδραση με το Tipping Point;
Επειδή μόνο εκείνοι μπορούν να απαντήσουν πραγματικά σε αυτό, θα μοιραστώ τα λόγια μαθήτριας στη Ζάκυνθο: «Η εμπειρία μου στο The Tipping Point ήταν life-changing. Είναι κάτι που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, τον τρόπο που σκέφτεσαι. Θα ήταν τέλειο αν γινόταν μάθημα στα σχολεία. Τα παιδιά πρέπει να το συναντήσουν για να δουν ότι υπάρχει και κάτι άλλο, κάτι πιο απέραντο να το πω κι έτσι. Τα 15 μου ήταν μια πολύ σκληρή ηλικία, μπορώ να πω… Αν έβρισκα μπροστά μου το πρόγραμμα τότε, πιστεύω θα με βοηθούσε αρκετά στο τι θέλω πραγματικά, στη συνεργασία μου με τους άλλους, στο να υπάρχει μια ισορροπία στην ψυχολογία μου».
Αν ένας μαθητής από ένα μικρό νησί ή ένα χωριό 500 κατοίκων κρατήσει μόνο ένα πράγμα από αυτή την εμπειρία, ποιο θα θέλατε να είναι αυτό;
Αυτό που θέλουμε είναι κάθε μαθητής, ανεξάρτητα από την αφετηρία του, να μπορεί να συναντήσει ανθρώπους που εκφράζουν τα όνειρά του και πολλές φορές του ανοίγουν δρόμους που δεν είχε καν φανταστεί.
Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε σε ένα παιδί ότι πρέπει να φύγει από τον τόπο του για να πετύχει, αλλά να του δείξουμε ότι ο τόπος όπου μεγαλώνει δεν πρέπει να καθορίζει το εύρος των επιλογών που μπορεί να φανταστεί για τον εαυτό του.
Για εμάς, αυτό είναι το πιο δυνατό αποτέλεσμα του έργου μας − να βοηθάμε τα παιδιά να πιστέψουν ότι αυτό που ονειρεύονται έχει πρόσωπο, διαδρομή και δυνατότητα.