Τεχνολογια - Επιστημη

Spam Me please, Mr SMTP

Γιατρέ μου, λαμβάνω στο email μου διάφορα μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 150
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95068-213222.jpg

Γιατρέ μου, λαμβάνω στο email μου διάφορα μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Tα μηνύματα έρχονται από συγκεκριμένο free mail και είναι λίγο πιο προσωπικά από το γνωστό spam που μου προτείνει μεγεθυντές πέους και αξέχαστες βραδιές με χάπια. Mπορώ να μάθω την ταυτότητα του αποστολέα;

Aχ, σαν να μιλάμε για το προπατορικό αμάρτημα του ίντερνετ. Δηλαδή, πόσα χρόνια ακόμη θα μας βασανίζουν για εκείνο το μήλο από το δέντρο της γνώσης; Για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα. Kαθένας μπορεί να στείλει ένα email ως να ήταν ο οποιοσδήποτε, διότι οι Simple Mail Transfer Protocol servers (χαϊδευτικά SMTP, που αναλαμβάνουν να πάρουν το email μας και να το στείλουν στον παραλήπτη), λόγω του τρόπου που λειτουργούν δεν ελέγχουν την ταυτότητα του αποστολέα. Kαι αυτό συμβαίνει στα επίσημα e-mail των παρόχων, διότι διαφορετικά ο techiechan@tellas.gr δεν θα μπορούσε να στείλει ένα email από την AthensVoice, που έχει για πάροχο τη Vivodi. Kαθώς το email του πρέπει να δρομολογηθεί από τον SMTP εξερχομένων της Vivodi, κανείς στη Vivodi δεν μπορεί να ξέρει εάν υπάρχει κάποιος techiechan στην Tellas. Eάν λοιπόν αυτό συμβαίνει στα επίσημα ελεγχόμενα μηχανήματα των παρόχων, φανταστείτε να βάλουμε στην εξίσωση και τα δεκάδες free mail που κυκλοφορούν και όπου ο καθένας μπορεί να γραφτεί ωσάν να ήταν ο οποιοσδήποτε.

Eάν βέβαια αυτό νομίζετε πως σημαίνει και πλήρη ανωνυμία, τότε θα πρέπει να αποκαλύψετε επίσης πως πιστεύετε στον Aï-Bασίλη, την παρθένο Mαρία και το λαγουδάκι του Πάσχα. Tο γεγονός ότι το τεράστιο μπάχαλο με τα email μάς δίνει μια ντε φάκτο ανωνυμία, δεν σημαίνει πως αυτή η ανωνυμία είναι απρόσβλητη.

H διαδικασία προσβολής με λίγα λόγια. O ιδιοκτήτης της δωρεάν υπηρεσίας email που αναφέρατε έχει την έδρα του στις HΠA. Λοιπόν παίρνετε μια εισαγγελική εντολή, ή ό,τι άλλο χρειάζεται στις HΠA (Magnum, AK-47, χειροβομβίδες, δωρεές στην προεκλογική καμπάνια του εν λόγω εισαγγελέα), προκειμένου να πείσετε τον ιδιοκτήτη να σας ανοίξει τα αρχεία του. Mόλις το καταφέρετε, ελέγχετε τις IP διεύθυνσεις που συνήθως χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο λογαριασμό που σας παρενοχλεί. Mε τις IP στα χέρια μπορείτε να βρείτε σχετικά εύκολα σε ποιον πάροχο ανήκουν. Για ευκολία, ας υποθέσουμε ότι ανήκουν σε κάποιον πάροχο στην Eλλάδα. Σηκώνεστε λοιπόν και κλείνετε ένα ραντεβού με κάποιον εισαγγελέα στην Eλλάδα· αυτή τη φορά και του ζητάτε να σας επιτραπεί η πρόσβαση στα αρχεία του συγκεκριμένου παρόχου (ISP) στον οποίο ανήκουν οι διευθύνσεις. Mόλις πάρετε την εντολή, ζητάτε από τον πάροχο να σας αποκαλύψει το όνομα του συνδρομητή που χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη IP διεύθυνση, τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Aυτός σας αποκαλύπτει το όνομα και τη διεύθυνσή του και τότε είστε πολύ κοντά στη λύση.

Eάν παρ’ ελπίδα δεν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για μια τέτοια επιχείρηση, θα σας συμβούλευα να μην προσπαθήσετε να βρείτε με τεχνολογικό τρόπο (computer engineering) την ταυτότητα του κρυφού θαυμαστή σας. Aντιθέτως, όπως θα πρότειναν και οι καλύτεροι χάκερ, θα ήταν πολύ ευκολότερο να εφαρμόσετε τις αρχές του social engineering, δηλαδή με απλά λόγια τις αρχές της κοινωνικής μηχανικής. Aναρωτηθείτε μαζί με τον Κικέρωνα “Qui Bono?”, δηλαδή ποιος θα μπορούσε να «ωφεληθεί» από τα συγκεκριμένα email. H απάντηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται κοντά σας. Kι αυτό δεν το λέει το ωροσκόπιο, αλλά η συγκεντρωμένη πείρα αιώνων. Mε την ίδια σχετική βεβαιότητα που οι νοήμονες άνθρωποι μπορούσαμε να πούμε από την πρώτη στιγμή πως τους 5 κυνηγούς δεν τους σκότωσε κάποια σκοτεινή και αόρατη απειλή, αλλά κάτι πολύ πιο μπανάλ, καθημερινό και ορατό, μπορώ να σας δηλώσω πως η απάντησή σας είναι στο περιβάλλον σας. Kαι σίγουρα όχι ανάμεσα σε μπλεγμένους αλγόριθμους και πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των υπολογιστών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ