- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε να πληρώσει 540 εκατ. ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό
Δικαστική νίκη για 87 ισπανικά μέσα ενημέρωσης λόγω παραβίασης δεδομένων από το Facebook και το Instagram
Η Meta καταδικάστηκε στην Ισπανία να πληρώσει 540 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης για χρήση δεδομένων χωρίς συναίνεση και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ισπανικό δικαστήριο διέταξε τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, να καταβάλει πάνω από 540 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, με το δικαστήριο να κρίνει ένοχο τον αμερικανικό κολοσσό για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και για παραβίαση των κανονισμών προστασίας δεδομένων, σε μια απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει ορόσημο.
Η μήνυση στον τεχνολογικό γίγαντα Meta αφορούσε τη χρήση δεδομένων χρηστών μεταξύ 2018 και 2023 χωρίς τη συγκατάθεσή τους για τη δημιουργία εξατομικευμένων διαφημιστικών προφίλ και για τεράστιο κέρδος εις βάρος των ισπανικών μέσων ενημέρωσης που τηρούσαν την νομοθεσία περί απορρήτου.
Η αγωγή κατατέθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων μελών της Ένωσης Μέσων Ενημέρωσης (AMI), τα οποία χαιρέτισαν την απόφαση ως «μια κρίσιμης σημασίας νίκη για τη δημοσιογραφία, τον ανταγωνισμό και τη δημοκρατία».
Το Εμπορικό Δικαστήριο της Μαδρίτης διέταξε τη Meta να καταβάλει 479 εκατομμύρια ευρώ σε 87 Ισπανούς ψηφιακούς εκδότες και πρακτορεία ειδήσεων που είναι μέλη της AMI για την απόκτηση σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), υπογραμμίζεται σε δελτίο τύπου.
Η απόφαση αναφέρει επίσης περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντες νόμιμους τόκους, επιπλέον αυτού του ποσού, καθώς και αποζημίωση για το πρακτορείο Europa Press, το οποίο δεν είναι μέλος της AMI.
Η Meta, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, την οποία έκρινε «αβάσιμη» και η οποία «αγνοεί σκοπίμως τον τρόπο λειτουργίας της διαδικτυακής διαφημιστικής βιομηχανίας».
Ο τεχνολογικός γίγαντας ισχυρίστηκε ότι «τηρεί όλους τους νόμους» και «παρέχει στους χρήστες μια σειρά από εργαλεία για να ελέγχουν την εμπειρία τους στις υπηρεσίες μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κίνα προχωρά στα δικά της σχέδια για την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη έως το 2030
Χρήστες εκφράζουν φόβους για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική
Ο επικεφαλής της OpenAI βλέπει πλέον τα πράγματα διαφορετικά
Η τεχνολογία εντυπωσιάζει, αλλά δημιουργεί ερωτήματα για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη
Η τεχνολογία θα προσφέρει τα εργαλεία, αλλά η ιατρική πιθανολογείται ότι θα παραμείνει, στην ουσία της, μια βαθιά ανθρώπινη επιστήμη.
Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και η ανάγκη για ρύθμιση
Νέα μελέτη συνδέει τα χέρια, τον εγκέφαλο και το περπάτημα
Ο επικεφαλής της εκδότριας εταιρείας έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν το πολυαναμενόμενο παιχνίδι να καθυστερεί ξανά
Ο Ντεξ Χάντερ-Τόρικ προειδοποίησε στην Αθήνα για το σοκ της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νέα δεδομένα για τις παρενέργειες
Νέα εποχή στην αναζήτηση βίντεο με ενσωμάτωση AI
Η αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Γουόλ Στριτ
Ο Τζακ Κλαρκ προβλέπει ραγδαία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά προειδοποιεί για κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα
Η AI ανάμεσα στην ακρίβεια και την αυταπάτη
Πώς γίνεται η περίεργη αυτή σύνδεση
Ο κόμβος Ψηφιακής Αφήγησης του ΕΚΠΑ γιορτάζει 15 χρόνια σημαντικής δράσης
Η ολοένα μεγαλύτερη λεία τους ενδέχεται να οδήγησε σε αλλαγή της στρατηγικής κυνηγιού
Το νέο AI Mode αναβαθμίζεται πλήρως με το Gemini 3.5 Flash
Το επόμενο μεγάλο app ίσως να μην είναι app αλλά wallet pass
Νέα θεωρία να συνδέει το φαινόμενο με σύγκρουση άστρου και μαύρης τρύπας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.