- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Αγώνας δρόμου για ΗΠΑ και NASA: Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Σελήνη έως το 2030 για να προλάβoυν Κίνα και Ρωσία
Η πρώτη προσσελήνωση αστροναυτών προγραμματίζεται για το 2027
Μετά τη Ρωσία και την Κίνα, και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη
Εντολή να επιταχύνει την ανάπτυξη πυρηνικού αντιδραστήρα για τις μελλοντικές βάσεις στη Σελήνη έλαβε η NASA, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει μια πρωτιά της Κίνας και της Ρωσίας.
Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Σον Ντάφι, πρώην παρουσιαστής του Fox News που διορίστηκε τον περασμένο μήνα προσωρινός διοικητής της NASA, εξέδωσε οδηγία με την οποία ζητά από την υπηρεσία την ολοκλήρωση ενός πρώτου αντιδραστήρα έως το 2030.
Σύμφωνα με το Politico, η οδηγία του Ντάφι ζητά προτάσεις της διαστημικής βιομηχανίας για έναν μικρό αντιδραστήρα των 100 kilowatt, ισχύς που αρκεί για τις ανάγκες περίπου 80 αμερικανικών νοικοκυριών.
Η πυρηνική ενέργεια στη Σελήνη είναι απαραίτητη «για την υποστήριξη μιας μελλοντικής σεληνιακής οικονομίας, την παραγωγής επαρκούς ενέργειας στον Άρη και την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας στη Σελήνη» αναφέρει η οδηγία σύμφωνα με τους New York Times.
Ο Ντάφι αναφέρεται στο σχέδιο που έχουν ανακοινώσει η Ρωσία και η Κίνα για τη δημιουργία μιας πυρηνοκίνητης βάσης στη Σελήνη έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο να στείλει ανθρώπους στην επιφάνεια του φεγγαριού έως το 2030.
H πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει βάση στη Σελήνη θα μπορούσε να «κηρύξει μια ζώνη αποκλεισμού» που θα περιόριζε τις αμερικανικές επιχειρήσεις, προειδοποίησε ο Ντάφι.
Η οδηγία καλεί τη NASA να διορίσει επικεφαλής της προσπάθειας εντός 30 ημερών και να προκηρύξει διαγωνισμό εντός 60 ημερών.
Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η δημιουργία μικρών πυρηνικών σταθμών θα ήταν η καλύτερη ή και η μοναδική πρακτική λύση για τη Σελήνη, δεδομένου ότι κάθε σεληνιακή νύχτα διαρκεί 14 γήινες ημέρες και καθιστά αδύνατη την αδιάλειπτη παροχή ηλιακής ενέργειας.
Παραμένει ωστόσο ασαφές τι ακριβώς θα τροφοδοτεί ο αντιδραστήρας της NASA, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια για δημιουργία βάσης.
Η πρώτη προσσελήνωση αστροναυτών προγραμματίζεται για το 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, είναι όμως πιθανό να αναβληθεί, εν μέρει λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ανάπτυξη του σκάφους Starship της SpaceX.
Ο Ντάφι εξέδωσε ταυτόχρονα και μια δεύτερη οδηγία για την ανάπτυξης ιδιωτικών διαστημικών σταθμών που θα αντικαταστήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τον παροπλισμό του το 2030. Η οδηγία επιταχύνει τη διαδικασία και προβλέπει την ανάθεση συμβολαίων σε τουλάχιστον δύο εταιρείες.
Η Κίνα είναι σήμερα η μόνη χώρα που διαθέτει δικό της διαστημικό σταθμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Microsoft
Συμμετείχαν επιστήμονες από κορυφαία ευρωπαϊκά ιδρύματα - Συζητήσεις για ίδρυση Ινστιτούτου
Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό των ανηλίκων κάτω των 15 ετών από τα κοινωνικά δίκτυα. Πώς θα γίνεται η επαλήθευση ηλικίας, ποιες πλατφόρμες αφορά και ποιος θα έχει την ευθύνη εφαρμογής
Το Claude θα μπορεί να διακόπτει συνομιλίες
Ο συνιδρυτής της Open Cosmos, Αλέις Μεχίας, αποκαλύπτει στην ATHENS VOICE πότε και πώς η Ελλάδα θα μπορεί να κατασκευάζει έναν δορυφόρο την ημέρα
Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες
Το κλειδί βρίσκεται στο περίφημο «πρόβλημα του τερματισμού»
Η έρευνα των Ανρί Καγκάν και Κένσο Σόαϊ και το παράδειγμα με τα δύο χέρια
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών
Στη δεύτερη ημέρα του AI Everything Abu Dhabi, η συζήτηση μετακινήθηκε από τα chatbots στο κράτος και από την οθόνη στα ρομπότ
Soft and Future Science: Τα πιο πρόσφατα «μικρά» νέα — αυτά που προκαλούν απορία, θαυμασμό, συζήτηση, και νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου
Η μελέτη του Φράνσις Χάλζεν και το «παράθυρο» στον Νότιο Πόλο
Στο AI Everything στο Άμπου Ντάμπι, η συζήτηση δεν αφορά (μόνο) στο τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη αλλά πώς θα μοιάζει ο κόσμος που έρχεται. Η ATHENS VOICE είναι εκεί και μεταφέρει εικόνες από το μέλλον
Η συμβολή του IceCube στην εξερεύνηση του σύμπαντος
Πώς το φως ελέγχει μεμονωμένα νευρικά κύτταρα
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το Ask to Browse
Η επιστήμη επιβεβαιώνει τη θεωρία του Φρόιντ για τη δύναμη των υποσυνείδητων διεργασιών
Η κριτική στην «επαναληπτική ανάπτυξη»
Το στοίχημα των 518 δισ. δολαρίων της Anthropic
Το πρόγραμμα HELLAS SPACE 2.0 και η μετάβαση από τους μικροδορυφόρους στην ελληνική διαστημική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.