Τεχνολογια - Επιστημη

Σαμ Άλτμαν: Η Meta προσφέρει μπόνους 100 εκατ. δολαρίων για να πάρει εργαζομένους της OpenAI

Η μάχη των κολοσσών για τα ταλέντα της τεχνητής νοημοσύνης - Τεράστια οικονομικά πακέτα στο τραπέζι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σαμ Άλτμαν δηλώνει πως η Meta προσφέρει «γιγαντιαία μπόνους» 100 εκατ. δολαρίων για να αποσπάσει στελέχη της OpenAI, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI αποκάλυψε ότι η Meta επιχειρεί να δελεάσει τα κορυφαία στελέχη του με τεράστια οικονομικά πακέτα © EPA/Gian Ehrenzeller

Ο Σαμ Άλτμαν δηλώνει πως η Meta προσφέρει «γιγαντιαία μπόνους» 100 εκατ. δολαρίων για να αποσπάσει στελέχη της OpenAI, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αποκάλυψε ότι η Meta προσπαθεί να προσελκύσει μέλη της ομάδας του προσφέροντας τεράστια πακέτα αποδοχών, με μπόνους πρόσληψης που φτάνουν ακόμη και τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η Meta, ιδιοκτήτρια των Facebook, Instagram και WhatsApp, επενδύει επιθετικά στην τεχνητή νοημοσύνη, με χαρακτηριστική την πρόσφατη δαπάνη 14 δισ. δολαρίων για την αγορά μεριδίου 49% στην Scale AI, όπως ωστόσο τόνισε ο Σαμ Άλτμαν, «μέχρι στιγμής» κανένα από τα κορυφαία του στελέχη δεν έχει αποχωρήσει.

Μιλώντας στο podcast του αδελφού του, Τζακ Άλτμαν, ανέφερε πως σέβεται τη στρατηγική της Meta, αλλά πιστεύει πως οι εργαζόμενοι μένουν στην OpenAI λόγω της αποστολής της για τη δημιουργία υπερνοημοσύνης και των οικονομικών κινήτρων που αυτή συνεπάγεται.

Η OpenAI και άλλες εταιρείες AI θεωρούν ότι η επίτευξη γενικής τεχνητής νοημοσύνης (AGI) δεν είναι μακριά, και το επόμενο βήμα — η υπερνοημοσύνη, δηλαδή συστήματα που ξεπερνούν σε γνωστική ικανότητα τον άνθρωπο — είναι ο τελικός στόχος.

Για αυτόν τον σκοπό, η OpenAI ανακοίνωσε τον Ιανουάριο επένδυση ύψους 500 δισ. δολαρίων για την κατασκευή νέων data centers στις ΗΠΑ, μέσω σύμπραξης με άλλους χρηματοδότες.

Ο Άλτμαν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η OpenAI έχει «πολύ καλύτερες πιθανότητες» να επιτύχει σε αυτόν τον στόχο, και πως η κουλτούρα καινοτομίας της εταιρείας παραμένει καθοριστικός πόλος έλξης για ταλαντούχους μηχανικούς. Παράλληλα, δεν δίστασε να δηλώσει πως «σέβεται πολλά πράγματα στη Meta, αλλά δεν τη θεωρεί κορυφαία στην καινοτομία».

Η Meta δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις δηλώσεις.

Οι δηλώσεις του Άλτμαν έρχονται σε συνέχεια της τάσης των τεχνολογικών ηγετών να εκφράζουν δημοσίως απόψεις για τους ανταγωνιστές τους, συχνά μέσω podcasts. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε συνέντευξή του στον Τζο Ρόγκαν επαίνεσε μεν το iPhone της Apple, αλλά στη συνέχεια άσκησε έντονη κριτική για την έλλειψη πρόσφατων καινοτομιών.

Όσο για τη σχέση του Ζούκερμπεργκ με τον Έλον Μασκ — συνιδρυτή της OpenAI και σήμερα αντίπαλο της εταιρείας — αυτή συνεχίζει να είναι τεταμένη, με απειλές για «μονομαχία σε κλουβί» και δικαστικές διαμάχες να συμπληρώνουν το σκηνικό.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY