- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κρίστεν Ντι Μερκούριο: Η φωνή του BlueTooth έχει πρόσωπο
Πρώτα έγινε viral στο Tik Tok και μετά πολλοί κατάλαβαν ότι αυτή τη φωνή κάπου την ξέρουν

Η Κρίστεν Ντι Μερκούριο, γνωστή και ως Lady Bluetooth δεν είναι απλώς μία ηθοποιός φωνής
Το όνομα Κρίστεν Ντι Μερκούριο ίσως να μη λέει πολλά. Η φωνή, όμως, αυτής της γυναίκας υπάρχει στα ηχεία των BlueTooth και σε αρκετές άλλες συσκευές.
Η ΝτιΜερκούριο, ωστόσο, πρώτα έγινε viral στο TikTok, αποκαλύπτοντας από πού τη γνωρίζει ο κόσμος και σε πόσα ακόμα σημεία την είχαν πετύχει –ως φωνή- (σε τηλεφωνικά κέντρα ασφαλιστικών εταιρειών, σε φωνητικές οδηγίες χρήσης τεχνολογικών προϊόντων, κ.α), αλλά όχι ως φυσική παρουσία.
Η ίδια έχει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη για τους ηθοποιούς φωνής, λέγοντας ότι στα χρόνια της Τεχνητής Νοημοσύνης η δουλειά τους θα καταστεί ακόμα πιο σημαντική για εταιρείες και προϊόντα που θέλουν να διατηρήσουν τη μοναδικότητά τους.
«Μια ανθρώπινη φωνή θα είναι ένα είδος πολυτελείας στα χρόνια της ΑΙ. Θα γίνουμε ένα είδος πολυτελείας, σχεδόν σα να θεωρούμε τις ανθρώπινες φωνές Τέχνη. Έτσι, αν είστε μια πολυτελής φίρμα, θα έχετε τη φωνή ενός πραγματικού ανθρώπου αντί για τεχνητή νοημοσύνη στις διαφημίσεις και στα προϊόντα σας. Με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να πάρετε χειροποίητα κεραμικά και μπολ ή να τα αγοράσετε από την Wal-Mart», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Wired η ΝτιΜερκούριο.
Η DiMercurio -ή η Bluetooth Lady, όπως είναι το παρατσούκλι της - άρχισε να κάνει δουλειές voice-over για να πληρώνει το νοίκι της στη Νέα Υόρκη, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2010 έκανε οντισιόν για ρόλους στο Μπρόντγουεϊ και δούλευε σε μπαρ. «Χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες μέχρι να μην είναι πια η παράλληλη δραστηριότητά μου και να ηχογραφώ με πλήρη απασχόληση», λέει.
Η DiMercurio εγγράφηκε σε πέντε ή έξι διαδικτυακές πλατφόρμες voice-over, συμπεριλαμβανομένων των Voices.com, Voices123, Voice Bunny, Fiverr και Indeed. Ηχογράφησε ένα σωρό εκπαιδευτικά βίντεο για το backend του χώρου εργασίας («Κάντε κλικ στο επόμενο για να συνεχίσετε»), συστήματα τηλεφωνικού δέντρου και μια διαφήμιση του DealDash, η οποία φαίνεται να τρέχει ακόμα: Πληρώθηκε μόλις 75 δολάρια γι' αυτό. «Εκείνη την εποχή δεν είχα εκπροσώπηση. Απλά έλεγα «να οι τιμές μου», εξηγεί.
Μεταξύ του 2015 και του 2018, η ΝτιΜερκούριο έκανε επίσης πολλές ηχογραφήσεις οδηγιών για προϊόντα που συνδέονται με Bluetooth και Wi-Fi και τεχνολογικά βίντεο με οδηγίες για τα πάντα, από ηχεία μέχρι καθαριστές αέρα. «Πήρα κάτι που ήταν μια συσκευή internet-of-things - πιθανότατα τρία ή τέσσερα από αυτά την εβδομάδα», λέει. «Όταν βγήκα από αυτές τις πλατφόρμες, νομίζω ότι είχα κάνει περίπου 9.000 δουλειές. Θέλω να πω, στα τέλη της δεκαετίας του 2010 βάζαμε φωνές στα πάντα. Οι κουζίνες και άλλα πράγματα μέσα στο σπίτι σου μιλούσαν- οπότε μπορείς να πεις ότι έβαλα τη φωνή μου σε πολλές από αυτές τις συσκευές».
Γιατί, όμως, αποφάσισε να βγει στο Tik Tok για να δείξει ποια κρύβεται πίσω από την ήπια, γλυκιά και σταθερή φωνή σε τόσα προϊόντα και τεχνολογικές υπηρεσίες; Όπως εξηγεί, το 2024, πάνω που είχε αρχίσει να καθιερώνεται στον χώρο του voice over, συνειδητοποίησε ότι μια μεγάλη αλλαγή που είχε αντίκτυπο στο εισόδημά της. Αυτή η αλλαγή ήταν η... Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχασε πολλές από τις δουλειές της εξαιτίας του ΑΙ.
«Ήξερα ότι όλα αυτά τα πράγματα επρόκειτο να εξαφανιστούν, αλλά επίσης πίστευα ότι είχα λίγο περισσότερο χρόνο σε αυτόν τον χώρο. Ήταν ένα μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός μου που απλά εξαφανίστηκε. Έπεσε στο 50 τοις εκατό και μετά μειώθηκε».
Τώρα, η ΝτιΜερκούριο πιστεύει πολύ σοβαρά πως όποια πολυεθνική θέλει να επενδύσει στις υπηρεσίες φωνής και όχι σε ένα ψυχρό ρομποτικό προϊόν της Τεχνητής Νοημοσύνης θα βγει κερδισμένη. Μακάρι να έχει δίκιο, γιατί οι digital αυτοματοποιημένες φωνές του ΑΙ δεν αντέχονται...
Με πληροφορίες από Wired