Τεχνολογια - Επιστημη

Ψηφιακή ανασύνθεση αποκαλύπτει το πρόσωπο γυναίκας πριν τον Τρωικό Πόλεμο

Πώς ήταν το πρόσωπο μιας βασίλισσας της ύστερης Εποχής του Χαλκού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κοιτάζοντας στα μάτια του παρελθόντος: Ψηφιακή ανασύνθεση αποκαλύπτει το πρόσωπο γυναίκας πριν τον Τρωικό Πόλεμο - Τι έδειξε νέα ανάλυση DNA

Μια γυναίκα που έζησε πριν από περίπου 3.500 χρόνια στη Μυκηναϊκή Ελλάδα ανασυντίθεται ψηφιακά και «επιστρέφει στη ζωή», χάρη στην τεχνολογία ανακατασκευής προσώπου.

Η γυναίκα ήταν περίπου 35 ετών όταν θάφτηκε σε βασιλικό νεκροταφείο μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα π.Χ. στη Μυκήνη, το μυθικό βασίλειο του Αγαμέμνονα.

Ο χώρος ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950 και τώρα, για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε το πρόσωπο αυτής της βασιλικής μορφής, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Η ιστορικός Έμιλι Χάουζερ, που ανέθεσε την ψηφιακή ανασύνθεση, δήλωσε στο βρετανικό Μέσο: «Είναι απίστευτα σύγχρονη. Μου έκοψε την ανάσα». Η Χάουζερ είναι ανώτερη λέκτορας κλασικών σπουδών και αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Μια γυναίκα πολεμίστρια, όχι «η σύζυγος του άνδρα δίπλα της»

Η γυναίκα είχε ταφεί με χρυσό προσωπείο και οπλισμό πολεμιστή, περιλαμβανομένων τριών σπαθιών. Αρχικά οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν πως τα όπλα ανήκαν στον άντρα θαμμένο δίπλα της. Όμως νέα ανάλυση DNA έδειξε πως ήταν αδέλφια και όχι σύζυγοι — και ο οπλισμός ανήκε σε εκείνη.

«Η ταφή της έγινε λόγω της καταγωγής της, όχι λόγω γάμου», είπε η Χάουζερ. Αυτό αλλάζει την αντίληψή μας για τον ρόλο των γυναικών την εποχή εκείνη. Νέα δεδομένα δείχνουν πως πολύ περισσότερα ταφικά σύνολα με όπλα σχετίζονται με γυναίκες απ’ ό,τι πιστεύαμε.

Ο καλλιτέχνης Χουάνχο Ορτέγκα Γ. βασίστηκε σε πήλινη ανακατασκευή από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της δεκαετίας του 1980, την οποία ανέπτυξε με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Οι γυναίκες της αρχαιότητας «βγαίνουν από τις σκιές»

Η Χάουζερ εξηγεί ότι τεχνολογικές εξελίξεις όπως η εγκληματολογική ανθρωπολογία, η ανάλυση DNA, η ραδιοχρονολόγηση και η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπουν αναπαραστάσεις προσώπων του παρελθόντος με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.

«Μπορούμε – για πρώτη φορά – να κοιτάξουμε στα μάτια του παρελθόντος», λέει.

Τα οστά της δείχνουν σημάδια αρθρίτιδας στη σπονδυλική στήλη και τα χέρια, πιθανώς από πολύωρη υφαντική εργασία – κάτι που συνδέεται με την Ελένη στην Ιλιάδα, μια από τις πιο γνωστές γυναίκες του μύθου.

Η Χάουζερ, της οποίας το βιβλίο Mythica: A New History of Homer’s World, Through the Women Written Out of It εκδίδεται σύντομα, τονίζει: «Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να συνδέσουμε τις πραγματικές εμπειρίες των γυναικών με τους αρχαίους μύθους».

(Πηγή: Guardian)