Κοσμος

Στο «φως» σπάνιο ψηφιδωτό στη Συρία - Απεικονίζει τον Τρωικό Πόλεμο (εικόνες, βίντεο)

Από τα πιο πλήρη που έχουν βρεθεί ποτέ στην ασιατική χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ήρωες του Τρωικού Πολέμου σε σπάνιο ψηφιδωτό στη Συρία
Οι ήρωες του Τρωικού Πολέμου σε σπάνιο ψηφιδωτό στη Συρία @@moi_syria1/Twitter

Τεράστιο ψηφιδωτό στη Συρία με εικόνες από τον Τρωικό Πόλεμο - Η σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην πόλη Αλ-Ραστάν

Οι αρχές στη Συρία αποκάλυψαν σήμερα Τετάρτη (12/10) ένα ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, που ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ένα «από τα πιο σπάνια» και «πιο πλήρη» που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα.

Το ψηφιδωτό, ηλικίας 1.600 ετών, βρέθηκε στην πόλη Αλ Ραστάν (επαρχία Χομς) της κεντρικής Συρίας. Η Αλ Ραστάν είναι χτισμένη στην τοποθεσία, όπου βρισκόταν κάποτε η ελληνιστική πόλη Αρέθουσα.

Το ψηφιδωτό εικονίζει μια «σπάνια σκηνή» στην οποία «διακρίνονται καθαρά οι λεπτομέρειες και τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμάμ Σάαντ, ο διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών μελετών στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων.

Το βίντεο με το σπάνιο ψηφιδωτό στη Συρία - Οι ήρωες του Τρωικού Πολέμου

«Δεν διαθέτουμε κανένα παρόμοιο ψηφιδωτό» πρόσθεσε ο Σάαντ, σημειώνοντας ότι αν και το έργο αυτό «δεν είναι το αρχαιότερο» στη Συρία, είναι όμως «το πληρέστερο και το σπανιότερο».

«Το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος 6» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα τμήματα που δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως.

Πρόκειται για το ένατο ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο.

Syria unearths 'rarest' Roman era mosaic

Συρία, σταυροδρόμι πολιτισμών και γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς

Η Συρία, μια χώρα-χωνευτήρι πολλών πολιτισμών ανά τις χιλιετίες, από τους Χαναναίους μέχρι τους Ομεϋάδες και ενδιάμεσα τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, διαθέτει άφθονους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Αρκετοί καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (σ.σ. στο Χαλέπι, στην Παλμύρα) που ξεκίνησε το 2011.

Στην πόλη Χομς, η Εκκλησία Ουμ αλ Ζινάρ κάηκε και το τέμενος Χαλίντ Ιμπν αλ Ουάλιντ υπέστη ζημιές, ενώ από την πόλη Ραστάν κλάπηκαν ψηφιδωτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ