- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Λοιπόν, τον τελευταίο μήνα νιώθω πως είτε ζω σε διαφορετικό πλανήτη από την υπόλοιπη πόλη, είτε η υπόλοιπη πόλη ζει σε διαφορετικό πλανήτη από τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί εάν πιστέψω τις διαφημίσεις στους δρόμους και τις στάσεις των λεωφορείων, η Αθήνα είναι μια πόλη όπου οι κάτοικοί της ξοδεύουν μεταξύ 1.000 και 1.400 ευρώ για λάπτοπ. Για χαρακτηριστικά θα σας γελάσω, άλλωστε έχω εκπαιδευτεί από τον Οκτώβρη πως ο σωστός υπολογιστής είναι αυτός που ταιριάζει με το βερνίκι των νυχιών μας. Ευτυχώς χρησιμοποιώ συντηρητικά χρώματα και δεν χρειάζεται ν’ αλλάζω λάπτοπ κάθε βδομάδα.
Στην αρχή ο παραλογισμός μού φάνηκε αναμενόμενος για μία πόλη που θεωρούμε φυσιολογικό να πληρώνουμε το ποτό 7 ευρώ και το γιαούρτι 4. Ίσως να μη χρειάζεσαι εορτοδάνειο για να τα αγοράσεις, αλλά παρ’ όλη την οικονομική κρίση οι Αθηναίοι επιμένουν να αγοράζουν τα SUV των λάπτοπ. Δεν τους ενημέρωσε κανείς πως η Ford και η General Motors πάνε για κλείσιμο;
Κι ύστερα μου ήρθε μια ιδέα. Ποια είναι η δίκαιη τιμή που πιστεύουν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να κοστίζει ένας φορητός υπολογιστής; Ρώτησα αριστερά, ρώτησα δεξιά, ρώτησα γενικά ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με υπολογιστές (ποιος άλλος θα αγόραζε υπολογιστή από υπαίθρια διαφήμιση σε στάση λεωφορείου;). Όλοι τους ένιωσαν την υποχρέωση να μου τονίσουν πως το κόστος των φορητών υπολογιστών έχει πέσει, αλλά σχεδόν όλοι τους μου έδιναν μια τιμή που ήταν σημαντικά υψηλότερη από την τιμή ενός καλού λάπτοπ. Το οποίο, αγαπητοί μου φίλοι, δεν θα πρέπει να κοστίζει πάνω από 650 ευρώ βαριά κι ασήκωτα. Μιλάμε τώρα για λάπτοπ με διπύρηνο επεξεργαστή, κανονική 15άρα οθόνη, επαρκή μνήμη και σκληρό, ένα λάπτοπ για όλες τις ανάγκες. Στην πραγματικότητα, η μέση τιμή ενός αξιολογότατου φορητού είναι τα 550 ευρώ, αλλά εγώ σας βάζω και 100 ευρώ επάνω για να μην κακοκαρδιστούμε. Σε αυτό το εύρος τιμών (μέχρι 650) υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα για όλα τα γούστα (και τα βερνίκια) και δύσκολα θα βρείτε κάποια πραγματική διαφορά στη χρήση, σε σχέση με τα πιο ακριβά μοντέλα. Και σκεφτείτε πως αυτό ισχύει ακόμα και για τα ιδιαιτέρως απαιτητικά χωρίς λόγο, τζαναμπέτικα Vista.
Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα σε αυτή την πόλη, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των τιμών που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε εμείς ως καταναλωτές και των τιμών που πραγματικά κοστίζουν τα πράγματα. Το παρανοϊκό αυτού του χάσματος είναι πως οι καταναλωτές είναι συνήθως διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ παραπάνω από την πραγματική αξία των πραγμάτων. Λίγο ο επαρχιωτισμός τού να μη μας πουν καρμίρηδες, λίγο η φαντασίωση ότι ανήκουμε σε κάποια άλλη, ανώτερη κοινωνική τάξη, λίγο η θεία που έχει 5 ενοικιαζόμενα στην Πάρο και κονομάει μια καλή μπάζα, λίγο το καταναλωτικό που μόλις πήραμε, όλα βοηθάνε σε αυτή την επίπλαστη πραγματικότητα.
Αλλά –σε περίπτωση που δεν σας ειδοποίησαν– τους τελευταίους μήνες ζούμε την αρχή του τέλους αυτής της επίπλαστης πραγματικότητας. Έχω βάλει ένα στοίχημα για το πότε αυτό θα μεταφερθεί και στο φαντασιακό επίπεδο των απαιτήσεών μας. Ο αισιόδοξος πόλος του στοιχήματος πιστεύει πως η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και οι Έλληνες θα τα σκάνε πάντα για τη διακριτική πολυτέλεια να αγοράσουν πιο ακριβά από το γείτονα. Ο απαισιόδοξος πόλος πιστεύει πως ανάγκα και οι θεοί πείθονται.
Δεν θα σας πω τι στοιχημάτισα, σας υπόσχομαι όμως ότι στο επόμενο τεύχος θα σας έχω τις πιο φτηνές λύσεις για να μη σας πιάνουν κορόιδα. Γιατί στους υπολογιστές –πια– το ακριβό και το φτηνό, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι σχεδόν τα ίδια, με εξαίρεση το ακριβό περιτύλιγμα του ίδιου φτηνού πλαστικού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να εκτελέσει έναν πλήρη κύκλο ανθρώπινης πλύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.