Τεχνολογια - Επιστημη

Space X: Εξερράγη ακόμα μία δοκιμαστική πτήση - Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

«Χάσαμε την επαφή με το σκάφος», ανακοίνωσε ο Νταν Χιούοτ

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Space X
Space X: Εξερράγη ακόμα μία δοκιμαστική πτήση - Τι ανακοίνωσε η εταιρεία © Youtube / VideoFromSpace

Space X: Εξερράγη ακόμα μία δοκιμαστική πτήση - Τι ανακοίνωσε η εταιρεία 

H SpaceX του Έλον Μασκ έχασε και πάλι σήμερα το δεύτερο όροφο του γιγάντιου διαστημοπλοίου της, του Starship, όμως κατάφερε να ανακτήσει τον πρώτο όροφο με ένα θεαματικό ελιγμό.

«Χάσαμε την επαφή με το σκάφος», ανακοίνωσε ο Νταν Χιούοτ, ένας υπεύθυνος της SpaceX. «Αυτό είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά, συνεπώς έχουμε αποκτήσει μια κάποια εμπειρία στο θέμα αυτό», πρόσθεσε με έναν υπαινιγμό ειρωνείας και διευκρίνισε ότι η επιχείρηση εργάζεται «σε στενή συνεργασία με τις αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας».

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή αεροπορίας, η FAA, ανακοίνωσε πως, μετά την αποτυχία της δοκιμής, ανέστειλε μερικές απογειώσεις και «επιβράδυνε για λίγο τα αεροσκάφη» ώστε να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουσή τους με τα συντρίμμια. Η FAA έδωσε επίσης εντολή στη SpaceX να διεξαγάγει, όπως και τον Ιανουάριο, έρευνα γι' αυτό το νέο επεισόδιο. Το βράδυ, η εταιρεία επιβεβαίωσε μέσω του X ότι στο διαστημόπλοιο σημειώθηκε έκρηξη κατά την άνοδό του.

«Πριν ολοκληρωθεί η άνοδος, ένα ενεργειακό γεγονός στο πίσω τμήμα του Starship επέφερε την απώλεια κινητήρων Raptor. Αυτό επέφερε απώλεια ελέγχου συμπεριφοράς και τελικά απώλεια επικοινωνίας με το Starship. Η τελική επαφή με το Starship έλαβε χώρα περίπου 9 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση», διευκρίνισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η προηγούμενη δοκιμαστική πτήση είχε προκαλέσει βροχή από φλεγόμενα συντρίμμια

Στη διάρκεια της προηγούμενης δοκιμαστικής πτήσης στα μέσα Ιανουαρίου, το εν λόγω πυραυλικό σύστημα είχε την ίδια τύχη, προκαλώντας μια βροχή από φλεγόμενα συντρίμμια πάνω από την Καραϊβική και μικρές υλικές ζημιές στα νησιά Τερκς και Κάικος, που βρίσκονται σε απόσταση περισσότερων από 2.500 χιλιόμετρα από τον τόπο εκτόξευσης.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζονται συντρίμμια να πέφτουν φλεγόμενα από τον ουρανό πάνω από τις Μπαχάμες. Η κυβέρνηση του αρχιπελάγους δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχόλιο. Με ύψος 123 μέτρων, δηλαδή όσο μια πολυκατοικία περίπου 40 ορόφων, το πυραυλικό σύστημα Starship, το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία για ταξίδια στη Σελήνη και τον Άρη, εκτοξεύθηκε στον ουρανό του Τέξας χωρίς προβλήματα λίγο μετά τις 17:30 (τοπική ώρα, 01:30 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Μερικά λεπτά μετά την απογείωση και τον διαχωρισμό των δύο ορόφων, ο προωθητικός πύραυλος με την ονομασία Super Heavy άρχισε ελεγχόμενη κάθοδο προς την εξέδρα εκτόξευσης, πριν ακινητοποιηθεί από μηχανικούς βραχίονες εγκατεστημένους στον πύργο εκτόξευσης. Πρόκειται για έναν πολύ περίπλοκο ελιγμό που η εταιρεία κατάφερε χθες για τρίτη φορά, υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των ομάδων της. Λίγο μετά, το διαστημόπλοιο φάνηκε να βρίσκεται σε περιδίνηση. Η εταιρεία ανακοίνωσε στη συνέχεια πως έχασε τον έλεγχο.

Ο Έλον Μασκ φιλοδοξεί για την εταιρεία του να καταφέρει κάποια στιγμή να ανακτήσει αυτό το διαστημόπλοιο ονόματι Starship, που αποτελεί το δεύτερο όροφο του πυραύλου και δίνει το όνομά του στο σύνολο του συστήματος, ώστε ο πύραυλος να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ολόκληρος, κάτι που θα επέτρεπε να μειωθούν σημαντικά τα κόστη και οι απαραίτητοι πόροι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος τα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών: Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2027
Τέλος τα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών: Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2027

Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό των ανηλίκων κάτω των 15 ετών από τα κοινωνικά δίκτυα. Πώς θα γίνεται η επαλήθευση ηλικίας, ποιες πλατφόρμες αφορά και ποιος θα έχει την ευθύνη εφαρμογής

Αποστολή στο Άμπου Ντάμπι: Είδαμε από κοντά το μέλλον που ετοιμάζει η AI
Αποστολή στο Άμπου Ντάμπι: Είδαμε από κοντά το μέλλον που ετοιμάζει η AI

Στο AI Everything στο Άμπου Ντάμπι, η συζήτηση δεν αφορά (μόνο) στο τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη αλλά πώς θα μοιάζει ο κόσμος που έρχεται. Η ATHENS VOICE είναι εκεί και μεταφέρει εικόνες από το μέλλον

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY