- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Γενετιστές δημιούργησαν το πρώτο μαλλιαρό ποντίκι
Επιδιώκουν παράλληλα να αναβιώσουν το μαμούθ


Γενετιστές δημιούργησαν το πρώτο μαλλιαρό ποντίκι
Ένα σχέδιο για την αναβίωση του μαμούθ βρίσκεται σε καλό δρόμο, δήλωσαν οι επιστήμονες μετά τη δημιουργία ενός νέου είδους: του μαλλιαρού ποντικιού.
Η ομάδα επικεντρώθηκε στη διατάραξη εννέα γονιδίων που σχετίζονται με το χρώμα, την υφή, το μήκος ή το μοτίβο των μαλλιών ή των τριχοθυλακίων. Τα περισσότερα από αυτά τα γονίδια επιλέχθηκαν επειδή ήταν ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν το τρίχωμα των ποντικών, ενώ οι διαταραχές αναμένεται να παράγουν φυσικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στα μαμούθ, όπως τo τρίχωμα.
Οι επιστήμονες της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Colossal Biosciences σχεδιάζουν να «εκλείψουν» τα προϊστορικά παχύδερμα, τροποποιώντας γενετικά τους ασιατικούς ελέφαντες ώστε να τους δώσουν χαρακτηριστικά του μαλλιαρού μαμούθ. Ελπίζουν ότι το πρώτο θα γεννηθεί μέχρι το τέλος του 2028.
Ο Ben Lamm, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Colossal, δήλωσε ότι η ομάδα μελέτησε τα γονιδιώματα των μαμούθ και τα συνέκρινε με εκείνα των ασιατικών ελεφάντων για να καταλάβει πώς διαφέρουν και ότι έχει ήδη αρχίσει τη γονιδιωματική επεξεργασία των κυττάρων των τελευταίων.
Τώρα η ομάδα δηλώνει ότι έχει νέα υποστήριξη για την προσέγγισή της μετά τη δημιουργία υγιών, γενετικά τροποποιημένων ποντικών που έχουν χαρακτηριστικά προσανατολισμένα στην αντοχή στο κρύο, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιαρών μαλλιών. «Δεν επιταχύνει τίποτα, αλλά είναι ένα τεράστιο σημείο επικύρωσης», δήλωσε ο Lamm.
Στην έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές επεξεργασίας του γονιδιώματος είτε για να τροποποιήσει γενετικά γονιμοποιημένα ωάρια ποντικιών είτε για να τροποποιήσει εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικιών και να τα εγχύσει σε έμβρυα ποντικιών, προτού τα εμφυτεύσει σε παρένθετες μητέρες.
Ο Robin Lovell-Badge, επικεφαλής της βιολογίας των βλαστικών κυττάρων και της αναπτυξιακής γενετικής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, εξήρε τις τεχνικές πτυχές της μελέτης.
«Η γενική μου ανησυχία είναι κατά πόσον αυτή είναι μια λογική χρήση των πόρων αντί να ξοδεύουμε τα χρήματα στην προσπάθεια να αποτρέψουμε την εξαφάνιση των ειδών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν αποτελέσματα σχετικά με το αν τα τροποποιημένα ποντίκια είναι όντως ανθεκτικά στο κρύο.
«Όπως και να έχει, έχουμε μερικά χαριτωμένα τριχωτά ποντίκια, χωρίς να κατανοούμε τη φυσιολογία τους, τη συμπεριφορά τους κ.λπ.», είπε. «Δεν τους φέρνει πιο κοντά [τους ερευνητές] στο να μάθουν αν τελικά θα μπορέσουν να δώσουν σε έναν ελέφαντα χρήσιμα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τα μαμούθ και έχουμε μάθει ελάχιστα βιολογικά στοιχεία».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστιο τεχνολογικό άλμα στη φουτουριστική μητρόπολη Σιόνγκ’αν - Τι πραγματικά σημαίνει αυτή η εξέλιξη
Ανοίγει ο δρόμος - Ανακοινώθηκαν οι νέοι κανονισμοί
Πρώτα έγινε viral στο Tik Tok και μετά πολλοί κατάλαβαν ότι αυτή τη φωνή κάπου την ξέρουν
Τι δείχνει νέα έκθεση
Η έρευνα και τα αποτελέσματα που προκαλούν διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα
Συνολικά 21 ανθρωποειδή μετείχαν στην κούρσα μαζί με 10.000 ανθρώπους
Η παρατήρηση χημικών ενώσεων μπορεί να είναι το «σημείο καμπής» στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής
Έχει πάνω από 675 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως
Το τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη στις 24 Απριλίου 1990
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι «στα μαχαίρια» με τον δισεκατομμυριούχο
H ανάλυση του Atlantic με αφορμή ένα εβραϊκό συγκρότημα
Οι γονείς εκφράζουν ανησυχίες ότι τα παιδιά βιώνουν εθισμό και βλέπουν τραυματικό περιεχόμενο
Την κατηγορεί πως το Google Play δεσμεύει τους κατασκευαστές smartphone
Πότε θα μπορεί να εμφυτευθεί σε ασθενείς
Στο στόχαστρο για μονοπώλιο ο τεχνολογικός κολοσσός - Πολιτικές πιέσεις και απειλές απολύσεων στο παρασκήνιο
Αντιδράσεις και αβεβαιότητα στη βιομηχανία τεχνολογίας
Μαίνεται ο πόλεμος με φόντο το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης
Η επιβολή δασμών 125% στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ ενδέχεται να εκτινάξει την τιμή σε παγκόσμιο επίπεδο
Ο 46χρονος biohacker παραδέχτηκε το λάθος του
Η χρήση και τα προβλήματα των ελληνικών γραμματοσειρών σε ψηφιακό περιβάλλον στο μικροσκόπιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.