Τεχνολογια - Επιστημη

Επιστήμονες έφτιαξαν έξτρα ρομποτικό δάχτυλο με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας

Η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3 χερια με ρομποτικους αντιχειρες
Αυτό το έκτο δάχτυλο μπορεί να βοηθήσει σε πολύ πιο σύνθετες διεργασίες © Χ/plasticity_lab

Επιστήμονες έφτιαξαν έκτο ρομποτικό δάχτυλο για να κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ της Αγγλίας ανέπτυξαν με επιτυχία έναν προσθετικό επιπλέον αντίχειρα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας στους ανθρώπους.

Testing the Third Thumb

Ένα έκτο ρομποτικό δάχτυλο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς

Αυτός ο καινοτόμος ρομποτικός αντίχειρας έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις ικανότητες του χεριού, επιτρέποντας για παράδειγμα σε κάποιον να μεταφέρει δύο ποτήρια ή να ανακατεύει κάρτες μόνο με το ένα του χέρι.

Μάλιστα, πέρα από αυτές τις πιο απλές καθημερινές ενέργειες, αυτό το έκτο δάχτυλο μπορεί να βοηθήσει μέχρι και σε πολύ πιο σύνθετες διεργασίες, όπως για παράδειγμα κάποιον χειρούργο σε επέμβαση.

Η Tamar Makin, καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπογράμμισε τα πιθανά οφέλη του αντίχειρα σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα, εξηγώντας:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ικανότητα του αντίχειρα να ενισχύει την παραγωγικότητα, ειδικά για εργασίες που απαιτούν χειροκίνητη επιδεξιότητα, από χειρώνακτες που συγκολλούν σύνθετα αντικείμενα μέχρι χειρουργούς που χειρίζονται ταυτόχρονα πολλαπλά εργαλεία».

Αυτό ο πρόσθετος αντίχειρας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη θερινή επιστημονική έκθεση της Royal Society το 2022 και πλέον έχει δοκιμαστεί από σχεδόν 600 ανθρώπους, με την πλειοψηφία να χρησιμοποιεί με επιτυχία τη συσκευή μέσα στο πρώτο λεπτό της αλληλεπίδρασης μαζί της.

Μόνο τέσσερα άτομα αντιμετώπισαν δυσκολίες, είτε λόγω ακατάλληλης εφαρμογής είτε λόγω αδυναμίας ελέγχου με τα πόδια τους.

Το έκτο δάχτυλο ελέγχεται από αισθητήρες πίεσης στα πόδια

Ναι καλά διαβάσατε. Το έκτο αυτό δάχτυλο ελέγχεται μέσα από αισθητήρες πίεσης που τοποθετούνται κάτω από κάθε μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και κινείται ανάλογα με την πίεση που ασκείται.

Δηλαδή, η πίεση του δεξιού δαχτύλου του ποδιού τον τραβάει κατά μήκος του χεριού, ενώ η πίεση του αριστερού δαχτύλου του ποδιού τον ανυψώνει προς τα δάχτυλα.

Ο Dani Clode, ο προγραμματιστής της συσκευής, τόνισε τον φιλικό προς τον χρήστη χαρακτήρα της, δηλώνοντας ότι, σε αντίθεση με πολύπλοκα εργαλεία που απαιτούν εκτεταμένη εκπαίδευση, ο επιπλέον αυτός αντίχειρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ γρήγορα.

Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για αρτιμελή άτομα, η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί να υποστηρίξει και άτομα με αναπηρίες, βλέποντας ένα μέλλον όπου η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητές τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.