Τεχνολογια - Επιστημη

Ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο τα παχύσαρκα άτομα στον κόσμο

Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο τα παχύσαρκα άτομα στον κόσμο
Ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο τα παχύσαρκα άτομα στον κόσμο © Unsplash

Παχυσαρκία: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα - Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζουν πλέον στην παχυσαρκία, με τα ποσοστά των παιδιών να έχουν τετραπλασιαστεί σε μια περίοδο 32 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανάλυση των μετρήσεων βάρους και ύψους πάνω από 220 εκατομμυρίων ανθρώπων από περισσότερες από 190 χώρες δείχνει πώς μεταβλήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1990 και 2022.

Περίπου 1.500 ερευνητές συνέβαλαν στη μελέτη της NCD Risk Factor Collaboration με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet και διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο αυτή τα ποσοστά παχυσαρκίας τετραπλασιάστηκαν μεταξύ των παιδιών και διπλασιάστηκαν μεταξύ των ενηλίκων.

Παχυσαρκία: Η θεαματική αύξηση των ποσοστών

Για τα κορίτσια παγκοσμίως, το ποσοστό παχυσαρκίας αυξήθηκε από 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού το 1990, σε 6,9% το 2022. Για τα αγόρια, η αύξηση ήταν από 2,1% σε 9,3% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η παχυσαρκία ορίζεται στους ενήλικες ως η ύπαρξη ΔΜΣ μεγαλύτερου ή ίσου με 30kg/m2.

Για τις γυναίκες, τα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως αυξήθηκαν από 8,8% σε 18,5% και για τους άνδρες από 4,8% σε 14% κατά την ίδια περίοδο. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά των λιποβαρών ατόμων μειώθηκαν τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, πράγμα που σημαίνει ότι η παχυσαρκία είναι η πιο κοινή μορφή υποσιτισμού σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων στον κόσμο που ήταν λιποβαρείς μειώθηκε κατά περίπου ένα πέμπτο στα κορίτσια και περισσότερο από το ένα τρίτο στα αγόρια, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων στον κόσμο που επηρεάζονταν από το λιποβαρές μειώθηκε περισσότερο από το μισό κατά την ίδια περίοδο.

Συνολικά, 880 εκατομμύρια ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν με παχυσαρκία το 2022. Η Τόνγκα, η Αμερικανική Σαμόα και το Ναούρου ήταν τα έθνη με το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας, που ξεπερνούσε το 60%Παχ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ