Τεχνολογια - Επιστημη

Η NASA στο «κυνήγι» εθελοντών για να ζήσουν έναν χρόνο σε ρέπλικα του πλανήτη Άρη

Στον Mars Dune Alpha θα υπάρξει προσομοίωση των προκλήσεων μιας αποστολής στον κόκκινο πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NASA: Εθελοντές για αποστολή προσομοίωσης
Στον Mars Dune Alpha θα υπάρξει προσομοίωση των προκλήσεων μιας αποστολής στον κόκκινο πλανήτη © Unsplash

NASA: Εθελοντές για αποστολή προσομοίωσης - Στον Mars Dune Alpha θα υπάρξει προσομοίωση των προκλήσεων μιας αποστολής στον κόκκινο πλανήτη

Το ταξίδι στο διάστημα για ορισμένους ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ. Έστω και ως προσομοίωση στον πλανήτη Άρη με τη βοήθεια της NASA!

Η διαστημική υπηρεσία αναζητά τέσσερις εθελοντές για να περάσουν ένα χρόνο ζώντας στον Άρη - ή τουλάχιστον σε ένα τρισδιάστατο αντίγραφο του κόκκινου πλανήτη, αρκεί να αντέχουν την απομόνωση.

NASA
Η ζωή στον κόκκινο πλανήτη μέσω προσομοίωσης © Unsplash

Mars Dune Alpha: Το νέο πρόγραμμα της NASA

Το εγχείρημα, στο διαστημικό κέντρο Johnson στο Χιούστον, αποτελεί μέρος του προγράμματος Chapea (crew health and performance exploration analog) της NASA, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και αξιολόγηση των συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν από την πρώτη γενιά αστροναυτών που θα επισκεφθούν τον Άρη, σε αποστολές που έχουν προγραμματιστεί φιλόδοξα για τη δεκαετία του 2030.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι οι εθελοντές θα ζουν σε έναν βιότοπο 1.700 τετραγωνικών ποδιών που ονομάζεται Mars Dune Alpha, ο οποίος θα προσομοιώνει τις προκλήσεις μιας αποστολής στον Άρη, «συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών των πόρων, των αποτυχιών του εξοπλισμού, των καθυστερήσεων στην επικοινωνία και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων πίεσης».

Η αναπαράσταση σε αρειανή επιφάνεια

Το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει προσομοιώσεις διαστημικών περιπάτων, ρομποτικών λειτουργιών, συντήρησης του ενδιαιτήματος, άσκησης και ανάπτυξης καλλιεργειών στην αναπαράσταση της αρειανής επιφάνειας που δημιουργήθηκε από υπολογιστή.

Όσοι επιλεγούν θα αποζημιωθούν για το χρόνο τους, αν και η NASA δεν λέει πόσο. Οι υπεύθυνοι της αποστολής επικεντρώνονται στην εξασφάλιση του κατάλληλου μείγματος υποψηφίων και επιμένουν ότι όποιος υποβάλλει αίτηση πρέπει να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο μηχανικού, μαθηματικών ή βιολογικής, φυσικής επιστήμης ή επιστήμης υπολογιστών και μετέπειτα εμπειρία σε αυτούς τους τομείς ή 1.000 ώρες ως πιλότος.

Τα κριτήρια για την ιδιαίτερη πρόκληση

Πρέπει επίσης να είναι υγιείς, μη καπνίζοντες πολίτες των ΗΠΑ ή μόνιμοι κάτοικοι ηλικίας 30 έως 55 ετών.

«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν έντονη επιθυμία για μοναδικές, ανταποδοτικές περιπέτειες και ενδιαφέρον να συμβάλουν στο έργο της NASA για την προετοιμασία του πρώτου ανθρώπινου ταξιδιού στον Άρη», δήλωσε ο οργανισμός. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 2 Απριλίου.

Μετά την εκπαίδευσή του, το πλήρωμα θα γίνει το δεύτερο που θα ζήσει στον βιότοπο από τις αρχές του επόμενου έτους.

Τα τέσσερα μέλη της αποστολής Chapea 1 που διαμένουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη έχουν προγραμματιστεί να φύγουν τον Αύγουστο μετά από μια αποστολή 378 ημερών που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ