Τεχνολογια - Επιστημη

Ανασκόπηση 2023: 7 gadgets που ήρθαν από το... μέλλον

Όλο και πιο «έξυπνες» συσκευές για καθημερινή χρήση

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7 gadget του 2023
7 gadget του 2023 ©Polina Kuzovkova/Unsplash

Ανασκόπηση 2023: Τα 7 gadgets που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια

Το 2023 προσέφερε άλλη μια συναρπαστική χρονιά στον κόσμο των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, προσφέροντας σημαντικές αναβαθμίσεις σε ορισμένα από τα ήδη αγαπημένα μας gadgets του περασμένου έτους, καθώς και μερικές ευχάριστες εκπλήξεις. Οι κατασκευαστές αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις τάσεις της τεχνολογίας αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), για να δημιουργήσουν συσκευές που είναι πιο έξυπνες και πιο εύκολα ενσωματωμένες στη ζωή μας.

1. Steam Deck Oled
Στις 9 Νοεμβρίου, η Valve ανακοίνωσε τη νέα αναβαθμισμένη έκδοση του Steam Deck, το οποίο έρχεται με καλύτερη οθόνη και μπαταρία, καθώς και άλλες μικρές αναβαθμίσεις. Το Steam Deck OLED έρχεται σε δύο εκδόσεις αυτή των 512GB με NVMe SSD και σε αυτή του 1TB NVMe SSD, για εκείνους που θέλουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. H αναβαθμισμένη έκδοση της υβριδικής κονσόλας έρχεται με HDR και ανάλυση οθόνης 1280x800 και φτάνει τις 7.4 ίντσες υποστηρίζοντας παράλληλα έως και 90Hz στο ρυθμό ανανέωσης. Η μπαταρία είναι επίσης καλύτερη και κρατάει από 3 έως και 12 ώρες παιχνιδιού ανάλογα με το περιεχόμενο φυσικά. Η τιμή του Steam Deck OLED με τα 512GB είναι στα 569 ευρώ, ενώ αν επιλέξετε το μεγάλο μοντέλο του 1TB η τιμή φτάνει τα 679 ευρώ.

Introducing Steam Deck OLED - Now Available

2. Meta Quest 3
Το Meta Quest 3, το οποίο λανσαρίστηκε στις 10 Οκτωβρίου, σπάει τα όρια της εικονικής πραγματικότητας, προσφέροντας εμπειρίες μικτής πραγματικότητας. «Είναι το πιο ισχυρό σετ κεφαλής μέχρι σήμερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο συνέδριο Meta Connect. Η εταιρεία είχε ήδη αποκαλύψει πολλές πληροφορίες για το Quest 3 τον Ιούνιο, όταν η Meta προσπάθησε να κλέψει τις εντυπώσεις από το σετ κεφαλής Vision Pro της Apple. 

This is Meta Quest 3

 3. Apple Macbook Pro 16-Inch With M3 Max
Τον Οκτώβριο, η Apple παρουσίασε σε online event νέα MacBook Pro 14” και 16”, καθώς και νέα iMac 24” με τα νέα chip της σειράς M3. Τα νέα M3 chip, που βρίσκονται στην καρδιά των νέων MBP, είναι όλα κατασκευασμένο με λιθογραφία 3nm της TSMC, με το M3 να αποτελείται από 25 δισεκατομμύρια transistors, το M3 Pro από 37 δισεκατομμύρια transistors και το M3 Max από 92 δισεκατομμύρια transistors, με 24GB, 36GB και 128GB unified μνήμης αντίστοιχα. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, η Apple ισχυρίστηκε στην παρουσίασή της, ότι η σειρά M3 chip προσφέρει 30% καλύτερη απόδοση από τη σειρά M1 (15% καλύτερη από την M2), σε ότι αφορά τους Performance πυρήνες της CPU, και 50% ταχύτερη από την M1 σε ότι αφορά τους Efficiency πυρήνες της CPU.

The new MacBook Pro | Apple

4. Apple Watch Ultra
Η Apple έκανε το ντεμπούτο της με ένα νέο ρολόι Series 9 με ισχυρότερο επεξεργαστή και ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται «double tap», όπου οι χρήστες πατούν αντίχειρα και δάχτυλο μαζί δύο φορές, χωρίς να αγγίζουν το ρολόι, προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες όπως η απάντηση σε μια τηλεφωνική κλήση. Χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να ανιχνεύσει μικροσκοπικές αλλαγές στη ροή του αίματος όταν ο χρήστης χτυπάει τα δάχτυλά του μαζί, απελευθερώνοντας το άλλο χέρι για άλλες εργασίες, όπως να βγάλει βόλτα ένα σκύλο ή να κρατήσει ένα φλιτζάνι καφέ, δήλωσε ο Chief Operating Officer της Apple, Tζεφ Ουίλιαμς. 

Introducing Apple Watch Series 9 | Apple

5. Google Pixel Watch 2
Η Google παρουσίασε το νέο Pixel Watch 2 τον Οκτώβριο το οποίο θεωρείται ήδη το πρώτο πραγματικά καινοτόμο android smartwatch.  Συγκεκριμένα, το Pixel Watch 2 διαθέτει οθόνη 1.2’’ OLED ανάλυσης 384 x 384 που είναι μικρότερη από αυτήν του προηγούμενου μοντέλου (450 x 450), όμως αυτό βοηθά αρκετά στο να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, με την αρωγή και του νέου επεξεργαστή Snapdragon W5+ Gen1 (4nm). Η μπαταρία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (306mAh αντί 294mAh) όμως η Google υπόσχεται πλέον αυτονομία 24 ωρών με ενεργοποιημένη μόνιμα την λειτουργία Always On Display. Νέα προσθήκη είναι και η κεραία UWB (Ultra Wide Band) που επιτρέπει τον εντοπισμό κοντινών συσκευών (που διαθέτουν επίσης UWB) με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με το Bluetooth. 

Meet Google Pixel Watch 2

6. Amazon Echo Show 15
Το Echo Show 15 εξυπηρετεί τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς σκοπούς: οθόνη για τροφοδοσία βίντεο από το κουδούνι, κατάστρωμα ελέγχου έξυπνου σπιτιού, πίνακας ανακοινώσεων με widget, συμπαγής έξυπνη τηλεόραση και σπίτι για τη βοήθεια της Alexa που σύντομα θα γίνει πιο ομιλητική. Η οθόνη 15 ιντσών είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει όλα τα παραπάνω και μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο σε κατακόρυφο ή οριζόντιο προσανατολισμό. Και, ενώ συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μέσω οθόνης αφής ή απλώς μιλώντας.

EVERYTHING You Can Do With The Echo Show 5

7. Sonos Move 2
Το δεύτερης γενιάς ηχείο Move της Sonos, που ανακοινώθηκε το φθινοπώρο, είναι το πρώτο φορητό ηχείο της εταιρείας που προσφέρει στερεοφωνικό ήχο χάρη σε μια αναθεωρημένη ακουστική αρχιτεκτονική, διπλά γωνιακά tweeters και ένα midwoofer για «πιστή αναπαραγωγή φωνητικών συχνοτήτων μεσαίας κλίμακας και βαθιών μπάσων». Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του Move 2 έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το Move, από 11 σε 24 ώρες αναπαραγωγής με μία μόνο φόρτιση από την αντικαταστάσιμη μπαταρία 44Wh. Δεν χρησιμοποιείται "παρθένο πλαστικό" στο σχεδιασμό του και η Sonos ισχυρίζεται ότι το νέο φορητό ηχείο της είναι ανακυκλώσιμο.

Μια θύρα USB-C χρησιμοποιείται για επαναφόρτιση, φόρτιση άλλων συσκευών, όπως το smartphone σας, και μέσω της χρήσης ενός προσαρμογέα line-in, είναι δυνατή η σύνδεση συσκευών όπως ένα πικάπ ή η σύνδεσή του με το router σας χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο Ethernet. Το Move 2 διαθέτει πιστοποίηση προστασίας IP56 όπως και το πρωτότυπο για χρήση σε όλες τις καιρικές συνθήκες και συνοδεύεται από μια βάση ασύρματης φόρτισης. Είναι δυνατός ο έλεγχος του ηχείου με τη φωνή σας χάρη σε μια ενσωματωμένη συστοιχία μικροφώνων μακρινών πεδίων (η οποία μπορεί να απενεργοποιηθεί) ή με τη χρήση των χειριστηρίων αφής στη μονάδα. Υπάρχει υποστήριξη για τις περισσότερες υπηρεσίες ροής μουσικής μαζί με το Sonos Radio HD.

Mε πληροφορίες από Gizmodo, Forbes, PC Mag

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ