Τεχνολογια - Επιστημη

«Τι στο καλό συμβαίνει;»: Έκπληκτοι οι επιστήμονες με υψηλής ενέργειας σωματίδιο που έπεσε στη Γη

Η ενέργειά του είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τα σωματίδια που επιταχύνονται στο CERN

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλλιτεχνική αναπαράσταση της κοσμικής ακτίνας/σωματιδίου Amaterasu
Καλλιτεχνική αναπαράσταση της κοσμικής ακτίνας/σωματιδίου Amaterasu © Osaka Metropolitan University/L-INSIGHT, Kyoto University/Ryuunosuke Takeshige

Oι κοσμικές ακτίνες είναι φορτισμένα σωματίδια που ταξιδεύουν στο Διάστημα και καταλήγουν πολύ συχνά στη Γη - Μία τέτοια, η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί ποτέ, καταγράφηκε πρόσφατα

Έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει ο εντοπισμός ενός εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματιδίου το οποίο έπεσε στη Γη από το Διάστημα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, πρόκειται για μία από τις υψηλότερης ενέργειας κοσμικές ακτίνες που έχουν ανιχνευθεί ποτέ, γι' αυτό και ονομάστηκε Amaterasu από τη θεά του ήλιου στην ιαπωνική μυθολογία.

κοσμικές ακτίνες είναι φορτισμένα σωματίδια που ταξιδεύουν στο Διάστημα και καταλήγουν πολύ συχνά στη Γη. Τέτοιου είδους χαμηλές ακτίνες εκλύονται και από τον Ήλιο. Ωστόσο, οι πολύ υψηλής ενέργειας θεωρούνται σπάνιες και μοναδικές.

Προκαλεί δέος το σωματίδιο Αmaterasu

Η προέλευση του, αόρατου στο γυμνό μάτι, Amaterasu παραμένει άγνωστη, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να παραχθούν μόνο από τα πιο ισχυρά ουράνια γεγονότα του γαλαξία μας – πολύ μεγαλύτερα από μια έκρηξη άστρου.

Ο John Matthews, καθηγητής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Πράγματα που ο κόσμος κλασικά θεωρεί ότι εκλύουν πολλή ενέργεια, όπως η έκρηξη ενός άστρου (σούπερνοβα), δεν έχουν ούτε κατά διάνοια τόση ενέργεια όσο αυτό το σωματίο. Χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας, πολύ υψηλά μαγνητικά πεδία, για να περιοριστεί το σωματίδιο ενώ επιταχύνεται».

Το σωματίδιο Amaterasu έχει ενέργεια που ξεπερνά τα 240 εξα-ηλεκτρονιοβόλτ (EeV), δηλαδή εκατομμύρια φορές περισσότερο από τα σωματίδια στο CERN, τον ισχυρότερο επιταχυντή που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το ξεπερνάει μόνο το σωματίδιο «Oh-My-God», μια άλλη κοσμική ακτίνα υπερυψηλής ενέργειας, η οποία ανιχνεύθηκε το 1991 και διέθετε ενέργεια 320 EeV.

Ο Toshihiro Fujii, αναπληρωτής καθηγητής στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, δήλωσε: «Όταν ανακάλυψα για πρώτη φορά αυτή την υπερ-υψηλής ενέργειας κοσμική ακτίνα, σκέφτηκα ότι πρέπει να είχε γίνει κάποιο λάθος, καθώς παρουσίαζε ένα επίπεδο ενέργειας πρωτοφανές για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».

Τι γίνεται όταν φτάνουν στη Γη οι κοσμικές ακτίνες

Όταν οι κοσμικές ακτίνες υπερ-υψηλής ενέργειας προσκρούουν στην ατμόσφαιρα της Γης, ξεκινούν έναν καταρράκτη δευτερογενών σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ορισμένα φορτισμένα σωματίδια μέσα σε αυτόν τον «καταρράκτη» ταξιδεύουν ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός, παράγοντας έναν τύπο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευθεί από εξειδικευμένα όργανα.

Ένα τέτοιο όργανο είναι το παρατηρητήριο Telescope Array στη Γιούτα, το οποίο βρήκε το σωματίδιο Amaterasu.

«Τι στο καλό συμβαίνει;» - Μυστήριο με την προέλευσή του

Αυτό το μυστηριώδες σωματίδιο φαίνεται να προέρχεται από το Local Void (Τοπικό Κενό), μια κενή περιοχή του Διαστήματος που συνορεύει με τον γαλαξία μας, τον Milky Way.

Οι επιστήμονες οδηγούνται σε τρία συμπεράσματα: είτε προήλθε από μια πολύ μεγαλύτερη μαγνητική εκτροπή από ό,τι είχε προβλεφθεί, είτε υπάρχει μια άγνωστη πηγή στο Τοπικό Κενό, είτε απλώς οι άνθρωποι έχουν ελλιπή κατανόηση της φυσικής των σωματιδίων υψηλής ενέργειας.

Ο Matthews δήλωσε: «Τα σωματίδια είναι τόσο υψηλής ενέργειας, που δεν θα έπρεπε να επηρεάζονται από γαλαξιακά και εξωγαλαξιακά μαγνητικά πεδία. Θα έπρεπε να μπορείτε να δείξετε από πού προέρχονται στον ουρανό. Αλλά στην περίπτωση του σωματιδίου Oh-My-God, αλλά και αυτού του νέου σωματιδίου, αν εντοπίσεις την τροχιά του μέχρι την πηγή του, δεν υπάρχει τίποτα αρκετά υψηλής ενέργειας για να το έχει παράξει. Αυτό είναι το μυστήριο – τι στο καλό συμβαίνει;».

Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι το σωματίδιο Amaterasu θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να χυθεί φως στις κοσμικές ακτίνες υπερυψηλής ενέργειας και από πού προέρχονται.

Ο καθηγητής John Belz, του Πανεπιστημίου της Γιούτα, δήλωσε: «Αυτά τα γεγονότα μοιάζουν να προέρχονται από εντελώς διαφορετικά σημεία του ουρανού. Δεν είναι σαν να υπάρχει μία μυστηριώδης πηγή. Θα μπορούσαν να είναι ελαττώματα στη δομή του χωροχρόνου, συγκρουόμενες κοσμικές χορδές. Ίσως απλά φλυαρώ με τρελές ιδέες που σκέφτονται οι άνθρωποι επειδή δεν υπάρχει μια συμβατική εξήγηση».

Τα ευρήματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ