Τεχνολογια - Επιστημη

Το ΤΙΜΕ διαλέγει τις καλύτερες εφευρέσεις για το 2023

Από βρώσιμες μπαταρίες μέχρι τουβλάκια Lego για τυφλά παιδιά

62224-137655.jpg
Newsroom
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ΤΙΜΕ διαλέγει τις καλύτερες εφευρέσεις για το 2023
Οι καλύτερες εφευρέσεις της χρονιάς από το TIME © Possessed Photography / Unsplash

Το TIME ανακοίνωσε τις 200 καλύτερες εφευρέσεις του 2023 και η ATHENS VOICE ξεχώρισε 10 από αυτές

Το περιοδικό TIME, κάθε χρόνο και για πάνω από δύο δεκαετίες, παρουσιάζει τις πιο εντυπωσιακές και καινοτόμες εφευρέσεις της χρονιάς που πέρασε.

Έτσι και φέτος ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη ενέργεια και η βιωσιμότητα.

Το αποτέλεσμα είναι μια λίστα με 200 πρωτοποριακές εφευρέσεις από τις οποίες διαλέξαμε τις 10 πιο ενδιαφέρουσες: από βρώσιμες μπαταρίες και ανακυκλώσιμα 3D παπούτσια, μέχρι τουβλάκια Lego με σύστημα γραφής Braille.

1. Βρώσιμες μπαταρίες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μιλάνο

10 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2023 σύμφωνα με το TIME
© Instagram / Istitutoitalianoditecnologia

Οι μικρές μπαταρίες είναι πανταχού παρούσες και συχνά καταλήγουν στο στομάχι μικρών παιδιών, όπου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και άλλα προβλήματα. Τώρα, ερευνητές από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Μιλάνο έχουν αναπτύξει μια μικρή, επαναφορτιζόμενη μπαταρία που είναι εξ ολοκλήρου βρώσιμη. Με αρκετή δύναμη ώστε να τροφοδοτήσει μια μικρή συσκευή LED για περισσότερα από 10 λεπτά, όχι μόνο θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των τραυματισμών στα παιδιά, αλλά μια μέρα θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για ιατρικές συσκευές που είναι ενσωματωμένες στο σώμα.

2. Moonwalkers – Ηλεκτρικά παπούτσια για γρήγορο βάδισμα στην πόλη

10 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2023 σύμφωνα με το TIME
© Instagram / Shiftrobotics

Τα πρωτοποριακά παπούτσια Moonwalkers με ρόδες σας επιτρέπουν να περπατάτε κανονικά (όχι να κάνετε πατινάζ), απλά, γρήγορα και εύκολα. Τα Moonwalkers που λειτουργούν με μπαταρία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αντιληφθούν πότε επιταχύνετε ή επιβραδύνετε και προσαρμόζονται ανάλογα, ενώ οι ρόδες κλειδώνουν όταν ανεβαίνετε τις σκάλες. Δοκιμασμένα στο Πίτσμπουργκ, τη Βαλτιμόρη, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, τα παπούτσια σας επιτρέπουν να περπατάτε με ταχύτητες έως και 10 χιλιόμετρα την ώρα, 250% πιο γρήγορα από το μέσο βάδισμα.

3. Lyma Laser – Ανάπλαση δέρματος στο σπίτι

10 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2023 σύμφωνα με το TIME
© Instagram / Lymalife

Κατά την εξέταση ενός 62χρονου του οποίου το γόνατο είχε υποβληθεί σε θεραπεία λέιζερ για την ανάπλαση του χόνδρου, ο Paul Clayton, διευθυντής της εταιρίας Lyma, παρατήρησε ότι το δέρμα γύρω από το γόνατο φαινόταν 20 χρόνια νεότερο. Αυτή η αποκάλυψη ήταν αφορμή για το φορητό λέιζερ της Lyma, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο ή στο σώμα και με μόλις 15 λεπτά καθημερινά, λειτουργεί για να καθαρίσει τις ουλές, την ακμή ή τις ρυτίδες. Το λέιζερ των 500-milliwatt το οποίο έχει εγκριθεί για οικιακή χρήση «ξεγελά το δέρμα σας ώστε να παράγει περισσότερο κολλαγόνο», όπως αναφέρει η Lucy Goff, ιδρυτικό μέλος της Lyma.

4. Lego Braille – Τα διάσημα τουβλάκια για παιδιά με προβλήματα όρασης

10 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2023 σύμφωνα με το TIME
© Instagram / Lego

Τα τουβλάκια Lego Braille διαθέσιμα μέχρι σήμερα μόνο στα σχολεία, έρχονται επιτέλους στα σπίτια των καταναλωτών, διδάσκοντας σε παιδιά με προβλήματα όρασης τις απαραίτητες δεξιότητες αφής. Το σετ, προς το παρόν διαθέσιμο στα Αγγλικά και τα Γαλλικά, παίρνει το κλασικό τουβλάκι Lego και το τροποποιεί ώστε η επιφάνειά του να αντιστοιχεί στο αλφάβητο, τους αριθμούς και στα σύμβολα Braille. Τα κομμάτια είναι συμβατά με όλα τα προϊόντα Lego. «Τα αναπτύξαμε για όλους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά με προβλήματα όραση και τα μέλη της οικογένειάς τους να μπορούν να μάθουν Braille», είπε ο Rasmus Jensen, εκπροσωπος της Lego.

5. Zellerfeld – Πλήρως ανακυκλώσιμα 3D παπούτσια

10 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2023 σύμφωνα με το TIME
© Instagram / Zellerfeldofficial

Πλήρως ανακυκλώσιμα παπούτσια με 3D εκτύπωση σε κάθε πόδι, είναι το όραμα του Cornelius Schmitt, συνιδρυτή της Zellerfeld. Η startup εταιρία χρησιμοποιεί για την ώρα 200 τρισδιάστατους εκτυπωτές για τη δημιουργία εξατομικευμένων παπουτσιών που βασίζονται σε σαρώσεις smartphone των ποδιών του αγοραστή. Κάθε κομμάτι φουτουριστικού παπουτσιού είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και στο τέλος της ζωής του μπορεί να σταλεί πίσω στην Zellerfeld και να μετατραπεί σε νέο σχέδιο.

6. Ο συνάδελφος, το ρομπότ

© instagram / sanctuary.ai
© instagram / sanctuary.ai

Φέτος, ένα ανθρωποειδές ρομπότ διάλεξε, συσκεύασε, ​​σημείωσε και δίπλωσε ρούχα σε ένα κατάστημα ρούχων στο Langley του Καναδά. Το Phoenix είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο ρομπότ, που δημιουργήθηκε από το Sanctuary AI και «τροφοδοτείται» από την Carbon, μια πλατφόρμα λογισμικού που χρησιμοποιεί εξελιγμένο AI για να επιτρέπει στη μηχανή να σκέφτεται και να ενεργεί σαν πραγματικός ανθρώπινος εργάτης. «Ήδη η τεχνολογία μας μπορεί να εκτελέσει εκατοντάδες εργασίες σε δεκάδες βιομηχανίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η φιλοξενία, η εφοδιαστική, το λιανικό εμπόριο και η αποθήκευση», λέει ο Geordie Rose, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Sanctuary AI. «Ο στόχος είναι τα ρομπότ γενικής χρήσης μας να είναι ικανά να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι».

7. Sweet Garleek – Το νέο λαχανικό από διασταύρωση σκόρδου και πράσου

10 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2023 σύμφωνα με το TIME
© Instagram / Row7seeds

Ενώ ο λευκός βολβός του και τα τρυφερά πράσινα κοτσάνια του μπορεί να το κάνουν να μοιάζει με κρεμμύδι, το Sweet Garleek είναι στην πραγματικότητα ένα εντελώς νέο λαχανικό. Μια διασταύρωση σκόρδου και πράσου, είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία της εταιρείας Row 7 Seed Company του σεφ Dan Barber. Αποτέλεσμα 10 ετών επιλεκτικής καλλιέργειας και πειραματισμών, το Sweet Garleek αναδύει τη γλύκα του πράσου και την πλούσια γεύση του σκόρδου. Ολόκληρο το κοτσάνι μπορεί να σοταριστεί, να ψηθεί ή ακόμα και να καταναλωθεί ωμό.

8. GPT-4 - Μπορεί να εξηγήσει ακόμη και γιατί ένα ανέκδοτο είναι αστείο

10 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2023 σύμφωνα με το TIME
© Unsplash / Zac Wolff

Οκτώ μήνες μετά την κυκλοφορία του, το GPT-4 από την OpenAI παραμένει το πιο δυνατό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προσβάσιμο στο κοινό. Ενώ ο προκάτοχός του, το ChatGPT, πέτυχε οριακά καλύτερες επιδόσεις από το 10% όσων συμμετείχαν στις εξετάσεις δικηγόρων, το GPT-4 ξεπέρασε το 90% αυτών. Είναι ικανό στο λεκτικό συλλογισμό, μπορεί να αναλύσει περίπλοκες έννοιες σε απλή γλώσσα και μπορεί να εξηγήσει γιατί ένα ανέκδοτο είναι αστείο. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρία OpenAI άρχισε να αναπτύσσει δυνατότητες αλληλεπίδρασης μέσω φωνής και η τελευταία έκδοση GPT-4V μπορεί να περιγράψει προφορικά το περιεχόμενο μιας φωτογραφίας σε φυσική γλώσσα.

9. SensAlert - Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που σώζει ζωές
10 από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2023 σύμφωνα με το TIME
© Instagram / Doonausa

Στις ΗΠΑ, περίπου 40 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή μένουν μόνα τους στο αυτοκίνητο κατά τους θερινούς μήνες. Είναι ένα επιπλέον ρίσκο για τα μωρά σε καθίσματα αυτοκινήτου που κοιτάζουν προς τα πίσω, επειδή δεν είναι ορατά στον οδηγό. Το SensAlert, ένα αφαιρούμενο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου από την κατασκευάστρια εταιρία Doona, χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύσει την παρουσία παιδιών ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία. Το κάθισμα συνδέεται αυτόματα στο smartphone του οδηγού μέσω Bluetooth, ενεργοποιώντας τον συναγερμό εάν ένα παιδί μείνει αφύλακτο στο αυτοκίνητο.

10. Οικολογικό τσιμέντο
Το ΤΙΜΕ διαλέγει τις καλύτερες εφευρέσεις για το 2023

Η βιομηχανία τσιμέντου παράγει τρεις φορές περισσότερες εκπομπές άνθρακα από την αεροπορική βιομηχανία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από ασβεστόλιθο, ο οποίος απελευθερώνει CO2 κατά την επεξεργασία. Η εταιρία Brimstone χρησιμοποίησε αντί ασβεστόλιθου, πυριτικό ασβέστιο, το οποίο όχι μόνο είναι ανθεκτικό, αλλά παράγει ένα υποπροϊόν που απορροφά το CO2, καθιστώντας το τσιμέντο της εταιρείας ουσιαστικά αρνητικό έναντι των εκπομπών άνθρακα. Τον Ιούλιο, η Brimstone έγινε η πρώτη στον κλάδο που έλαβε πιστοποίηση ότι το προϊόν της είναι τόσο ισχυρό όσο το «παραδοσιακό» τσιμέντο. «Δείχνει στη βιομηχανία ότι έρχεται μια λύση» για την κλιματική αλλαγή, λέει ο συνιδρυτής της Brimstone, Hugo Leandri.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ