Τεχνολογια - Επιστημη

Πόσο μειώνεται ο πόνος όταν ακούμε την αγαπημένη μας μουσική;

Το πόρισμα έρευνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί ακούει μουσική με ακουστικά
Παιδί ακούει μουσική με ακουστικά © Unsplash

Μουσική: Πόσο μπορεί να μειώσει τον πόνο - Το πόρισμα έρευνας

Έρευνα λέει ότι η αγαπημένη μας μουσική μπορεί όχι μόνο να αποδειχθεί... ισχυρό παυσίπονο, αλλά ότι οι πιο «συγκινητικές» μελωδίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Η μουσική έχει ανακαλυφθεί εδώ και καιρό ότι ανακουφίζει από τον πόνο, με πρόσφατη έρευνα να υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στα μωρά και άλλες μελέτες να αποκαλύπτουν ότι οι προτιμώμενες μελωδίες των ανθρώπων θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερη παυσίπονη δράση από τη χαλαρωτική μουσική που επιλέγεται γι' αυτούς.

Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις που δημιουργούνται από τη μουσική έχουν επίσης σημασία.

«Μπορούμε να πούμε ότι η αγαπημένη μουσική μείωσε τον πόνο κατά περίπου ένα σημείο σε μια κλίμακα 10 σημείων, το οποίο είναι τουλάχιστον εξίσου ισχυρό με ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή, όπως το Advil [ιβουπροφαίνη], υπό τις ίδιες συνθήκες. Η συγκινητική μουσική μπορεί να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση», δήλωσε ο Darius Valevicius, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Pain Research, ο Valevicius και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς ζήτησαν από 63 υγιείς συμμετέχοντες να παρευρεθούν στο εργαστήριο στην πανεπιστημιούπολη McGill, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή ανιχνευτή για να θερμάνουν μια περιοχή στο αριστερό τους χέρι - μια αίσθηση που μοιάζει με την επαφή ενός ζεστού φλιτζανιού καφέ στο δέρμα.

Ενώ υποβάλλονταν στη διαδικασία, οι συμμετέχοντες άκουγαν είτε δύο από τα αγαπημένα τους κομμάτια, είτε χαλαρωτική μουσική που είχε επιλεγεί γι' αυτούς, ή και τίποτα απολύτως.

Καθώς συνεχιζόταν η μουσική, ο ήχος ή η σιωπή, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ένταση και τη δυσάρεστη αίσθηση του πόνου. Κάθε συμμετέχων βίωσε κάθε συνθήκη για περίπου επτά λεπτά, μέσα στα οποία πραγματοποιήθηκαν οκτώ ερεθίσματα πόνου και οκτώ αξιολογήσεις.

Όταν τελείωσε η διαδικασία, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την επίδραση της μουσικής, τη συναισθηματική τους διέγερση και τον αριθμό των «ανατριχίσεων» που βίωσαν - ένα φαινόμενο που συνδέεται με ξαφνικά συναισθήματα ή αυξημένη προσοχή, το οποίο μπορεί να γίνει αισθητό ως μυρμήγκιασμα, ρίγη ή ανατριχίλα.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον πόνο ως λιγότερο έντονο κατά τέσσερις βαθμούς σε μια κλίμακα 100 βαθμών και λιγότερο δυσάρεστο κατά εννέα βαθμούς, όταν άκουγαν τα αγαπημένα τους κομμάτια σε σύγκριση με τη σιωπή ή τον ανακατεμένο ήχο. Η χαλαρωτική μουσική που επιλέχθηκε γι' αυτούς δεν είχε τέτοια επίδραση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ