Τεχνολογια - Επιστημη

Πήρε το «πράσινο φως» η Neuralink του Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους

Ψάχνει άτομα για εμφύτευση εγκεφαλικών τσιπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ
© ΕPA/JUSTIN LANE

Έλον Μασκ: «Πράσινο φως» στη Neuralink για δοκιμές σε ανθρώπους - Ψάχνει άτομα για εμφύτευση εγκεφαλικών τσιπ

Επίσημη έγκριση από ανεξάρτητη επιτροπή έλαβε η start-up Neuralink του Έλον Μασκ και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει την αναζήτηση ασθενών που θα συμμετέχουν στην πρώτη της δοκιμή σε ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, αναζητώνται άτομα που έχουν παράλυση. Σε αυτούς, η Neuralink θα δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή, σε μια μελέτη διάρκειας έξι ετών.

Η νέα start-up του Έλον Μασκ είναι μία από τις πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν διεπαφή, η οποία θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο προκειμένου να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Neuralink, οι ασθενείς που αναζητά θα πρέπει να πάσχουν από τετραπληγία λόγω κάκωσης του νωτιαίου μυελού ή ALS.

Όσοι συμμετέχουν στην έρευνα, θα προβούν σε επέμβαση, κατά την οποία θα τους εμφυτευθεί χειρουργικά μία διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή (brain – computer interface – BCI) σε περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν οι ασθενεείς να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για fast-track δοκιμές σε ανθρώπους, αν και τον Μάιο έλαβε τελικά την άδεια των αμερικανικών υγειονομικών αρχών για να δοκιμάσει διασυνδεδεμένα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ