Τεχνολογια - Επιστημη

Η επιστήμη «παντρεύτηκε» με την τεχνητή νοημοσύνη και ανακάλυψαν αντιβιοτικό που «σκοτώνει» θανατηφόρο βακτήριο

Το "acinetobacter baumannii" που «τρομοκρατεί» αποστειρωμένους χώρους και τον ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βακτήριο
© Unsplash

Επιστήμη: «Παντρεύτηκε» με την τεχνητή νοημοσύνη και ανακάλυψαν αντιβιοτικό που «σκοτώνει» θανατηφόρο βακτήριο - Το "acinetobacter baumannii" που «τρομοκρατεί» αποστειρωμένους χώρους και τον ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείων

Ερευνητές στον Καναδά δημιούργησαν ένα αντιβιοτικό που εξουδετερώνει ένα θανατηφόρο, ανεπανάληπτα ανθεκτικό μικρόβιο που επιβιώνει σε αποστειρωμένους χώρους και στον ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.

To αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η νέα εξέλιξη επιτεύχθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη σε μόλις μία ημέρα και μισή. Ακριβώς τόσος χρόνος απαιτήθηκε για τη σάρωση 6.680 χημικών ενώσεων και την αναγνώριση 9 πιθανών αντιβιοτικών, μεταξύ των οποίων και το ισχυρό Abaucin που αναδείχθηκε.

Το υπερμικρόβιο αυτό ονομάζεται "acinetobacter baumannii" και πλέον το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση του φαρμάκου στο εργαστήριο και στη συνέχεια η πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα πρώτα αντιβιοτικά τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να είναι διαθέσιμα έως το 2030. Υπολογίζεται, δε, ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις που προκαλούν ανθεκτικά υπερμικρόβια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ