Τεχνολογια - Επιστημη

Healthy Gamer: Ένας ψυχίατρος μας μαθαίνει «υγιές gaming» στο Twitch

Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας για εκατομμύρια χρήστες

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Healthy Gamer: Ένας ψυχίατρος μας μαθαίνει «υγιές gaming» στο Twitch
© Pexels

Gamers που προβληματίζονται για τα ζητήματα ψυχικής υγείας συντονίζονται στα streams του «Healthy Gamer».

Ο «Healthy Gamer» είναι ένας διάσημος streamer και δημιουργός περιεχομένου Twitch, ο οποίος έχει κερδίσει δημοτικότητα ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και προσωπικής ανάπτυξης στην κοινότητα του gaming. Το κανάλι «Healthy Gamer», που ιδρύθηκε από τον αδειοδοτημένο Ινδοαμερικανό ψυχίατρο Alok Kanojia, στοχεύει να παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε gamers που μπορεί να αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Ο Dr. Kanojia συνδυάζει την επαγγελματική του εμπειρία με το πάθος του για το gaming, για να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία streaming. Συχνά. πραγματοποιεί συνεντεύξεις και ζωντανές συζητήσεις με άλλους επαγγελματίες, streamers και μέλη της κοινότητας για να αναπτύξει θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τον εθισμό, την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη.

Μία από τις χαρακτηριστικές «δραστηριότητες» του Healthy Gamer είναι τα ζωντανά «Ask Me Anything (AMA)». Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με την ψυχική υγεία και ο Δρ. Kanojia παρέχει εξατομικευμένες απαντήσεις. Αυτές οι συνεδρίες έχουν συγκεντρώσει σημαντική προσοχή και έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην εξάλειψη των στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία στην κοινότητα του gaming.

This Is Why You're Not Disciplined

Τα streams του Dr. Kanojia στοχεύουν στην προώθηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ παιχνιδιού και της συνολικής ευημερίας. Τονίζει τη σημασία της αυτογνωσίας, της αυτοβελτίωσης και της διατήρησης μιας αίσθησης ισορροπίας ενώ επιδιώκει το πάθος για το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνει τους θεατές να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία και να ακολουθήσουν υγιείς συνήθειες παιχνιδιού.

Μια από τις πιο αποτελεσμαστικές «τεχνικές» του Dr. Kanojia είναι η χρήση της βιντεογκεϊμικής ορολογίας σε παραλληλισμό με τις προκλήσεις τις ψυχικής υγείας και της προσωπικής προόδου. Ο «Dr. K», όπως είναι γνωστός, δεν είναι κάποιος που προσποιείται οικειότητα με τα videogames για να προσεγγίσει τους νέους. Αντιθέτως, εξηγεί με πάθος και εμφανή φυσικότητα πώς κανείς μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του με όρους videogame, αναδεικνύοντας έτσι το γεγονός ότι μια ποιοτική ζωή μοιάζει με ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι, που παίζεται από έναν ενσυνείδητο παίκτη.

Ο Dr. Kanojia ολοκλήρωσε την ιατρική του εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και στη συνέχεια ακολούθησε περαιτέρω εκπαίδευση στην ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Το πάθος του Dr. Kanojia για το gaming και η επιθυμία του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ψυχικής υγείας στην κοινότητα του gaming τον οδήγησαν στη δημιουργία του «Healthy Gamer». Όπως και άλλοι, αναγνώρισε τις ειδικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι παίκτες, όπως ο εθισμός στα παιχνίδια, η κοινωνική απομόνωση και ο αντίκτυπος του υπερβολικού χρόνου οθόνης στην ψυχική ευεξία. Η διαφορά είναι ότι, αντί να δαιμονοποιεί τα videogames, αφιερώνει τις μέρες του στην προσπάθεια να ενσωματωθούν πιο υγιώς στις ζωές μας.

Why Gifted Kids Are Actually Special Needs

Μέσω του Healthy Gamer, ο Dr. Kanojia στοχεύει στην παροχή ενός ασφαλή χώρου για τους παίκτες, όπου να συζητήσουν ανοιχτά τις πιο ευαίσθητες δυσκολίες του. Όλα αυτά, βασίζονται στην πεποίθηση ότι, όταν προσεγγίζονται με επίγνωση και ισορροπία, τα videogames μπορούν να είναι πηγή χαράς και σύνδεσης.

Εκτός από τα livestreams στο Twitch, ο Δρ. Kanojia έχει επεκτείνει την εμβέλεια του Healthy Gamer μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια και ομιλίες σε πανεπιστήμια και gaming εκδηλώσεις, όπου πραγματεύεται τις ψυχολογικές πτυχές αυτού του πολυαγαπημένου χόμπι και προσφέρει καθοδήγηση για τη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας.

Η συμπονετική προσέγγιση και η τεχνογνωσία του Δρ. Kanojia στην ψυχιατρική έχουν απήχηση σε πολλά άτομα στην κοινότητα των τυχερών παιχνιδιών που μπορεί στο παρελθόν να ένιωθαν παραμελημένα ή στιγματισμένα. Συζητώντας ανοιχτά θέματα ψυχικής υγείας και τυχερών παιχνιδιών, έχει καλλιεργήσει μια υποστηρικτική και κατανοητή κοινότητα όπου τα άτομα μπορούν να αναζητήσουν καθοδήγηση και να βρουν παρηγοριά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ