Τεχνολογια - Επιστημη

Itch.io: Το «σπίτι» των πειραματικών videogames

«Φαγούρα» για καινοτομία

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Itch.io: Το «σπίτι» των πειραματικών videogames

Στο ψηφιακό κατάστημα itch.io θα ανακαλύψετε τα πιο πρωτότυπα videogames.

Σχεδόν κάθε άρθρο που θέλει να εξηγήσει πόσο σημαντικά είναι τα videogames ξεκινά με έναν πρόλογο περί του μεγέθους της βιομηχανίας. «Τα videogames κάνουν μεγαλύτερο τζίρο από τις ταινίες», «το τάδε game κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», αμέτρητοι αυτοί που τα παίζουν, κερδισμένοι αυτοί που τα πουλούν και ούτω καθεξής. Δεν λέω, όλα αυτά τα «selling points» είναι αληθή και αποτελεσματικά.

Το να πλαισιώνουμε όμως συνεχώς αυτό τον κλάδο με οικονομικά δεδομένα, έχει και τα αρνητικά του. Ενθαρρύνουμε συνεχώς τον κόσμο να αξιολογεί τη σημασία ενός δημιουργικού μέσου υψηλής πολιτισμικής επίδρασης, με μοναδικό άξονα το παραγόμενο οικονομικό κέρδος. 

Σήμερα, τα εργαλεία που χρειάζεται κανείς για να δημιουργήσει ένα videogame που… παίζεται, είναι πιο διαθέσιμα από ποτέ. Ως αποτέλεσμα, εδώ και αρκετά χρόνια, η ανεξάρτητη σκηνή του game development έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Μαζί της, η κουλτούρα των videogames ανθίζει.

Ας ξεχάσουμε για λίγο τα λεφτά. Είναι αρκετά απλό: τα μεγάλα μπλοκμπάστερ συχνότατα υποφέρουν από εξουθενωτικά κλισέ. Στον κινηματογράφο τα κλισέ μπορεί να αφορούν τους χαρακτήρες, τη θεματολογία την πλοκή ή άλλα αισθητικά ζητήματα. Στα videogames, τα κλισέ μπορεί να είναι «μηχανικά». Ένα απλό παράδειγμα:

Φανταστείτε αυτή την υποθετική ταινία:

Το 1274, o μογγολικός στόλος με αρχηγό τον Χότουν Χάν εισβάλλει στο ιαπωνικό νησί Τσούσιμα.  Ένας νεαρός σαμουράι, ο Τζιν Σάκαϊ, παλεύει για το νησί του ενάντια σε έναν αδίστακτο εχθρό. Για να προστατεύσει ό,τι αγαπά, θα πρέπει να προδώσει την παράδοση που τον ανέθρεψε.

Μένουν ακόμα πολλές ερωτήσεις για το πώς θα μοιάζει αυτή η ταινία. Από το πώς θα εκτυλιχθεί η ιστορία, ως την οπτική της αφήγησης, την αισθητική κατεύθυνση, τον τόνο και πολλά άλλα ζητήματα. Στο ερώτημα, όμως, «πώς περπατάει ο Τζιν;» και «πώς μιλάει με τους άλλους χαρακτήρες;», η απάντηση είναι αυτονόητη σε βαθμό που το ερώτημα είναι άτοπο.

Σε ένα videogame, αυτές οι ερωτήσεις απαντώνται και, πιο συχνά απ’ όσο θα θέλαμε, απαντώνται με τον ίδιο τρόπο. Τo Ghost of Tsushima (την πλοκή του οποίου συνοψίσαμε προηγουμένως), το God of War και το Horizon Forbidden West μπορεί να είναι τρία τελείως διαφορετικά games σε διάφορα επίπεδα, αλλά στα θεμελιώδη τους είναι σχεδόν ίδια. Στις χοντρές πινελιές, στη βασική τους δομή.

Με λίγα λόγια, αν παίρναμε τα σημερινά πέντε πιο «πολυαναμενόμενα» games, που σίγουρα θα τύγχανε να είναι παραγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, η εικόνα που θα μας έδιναν για το φάσμα των εμπειριών που προσφέρουν τα σημερινά videogames θα ήταν εξίσου αντιπροσωπευτική με την εικόνα που σου δίνει η Κηφισιά για το πώς είναι η Αθήνα.

Όσοι, λοιπόν, θέλουν να πάρουν μια πραγματική γεύση του τι φτιάχνεται εκεί έξω – και να δουν πώς, πραγματικά, μοιάζουν τα games που φτιάχνει κανείς μόνος του σε μερικούς μήνες, εβδομάδες ή και μέρες, έχουμε μια εναλλακτική πρόταση. Το itch.io είναι ο κόσμος του DIY game dev, όπου θα βρει κανείς τα πιο ανεξάρτητα των ανεξάρτητων.

Itch.io's Top 20 Games of February 2023!

Το ψηφιακό κατάστημα itch.io είναι το «σπίτι» των πιο πειραματικών, ανεξάρτητων δημιουργιών στον κόσμο των videogames. Πρόκειται για μια πλατφόρμα για ανεξάρτητα βιντεοπαιχνίδια, «game jams» και πόρους ανάπτυξης παιχνιδιών, που επιτρέπει στους δημιουργούς να μοιράζονται και να πουλούν τα παιχνίδια τους απευθείας στους παίκτες, χωρίς την ανάγκη εκδότη ή μεσάζοντα.

 Η πλατφόρμα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, που κυμαίνονται από πειραματικά παιχνίδια τέχνης έως κομψούς εμπορικούς τίτλους, καθώς και εργαλεία και πόρους για την ανάπτυξη παιχνιδιών. Το Itch.io φιλοξενεί επίσης «game jams», δηλαδή online events τα οποία καλούν τον οποιονδήποτε να δημιουργήσει παιχνίδια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση μια θεματική. Η πλατφόρμα έχει κερδίσει δημοτικότητα ως κόμβος ανάπτυξης και πειραματισμού για τον κόσμο του indie.

Το itch.io είναι δωρεάν για χρήση από τους προγραμματιστές και μειώνει τις πωλήσεις κατά 10%, το οποίο οδηγεί στη διατήρηση της πλατφόρμας. Εκτός από παιχνίδια, το itch.io φιλοξενεί επίσης άλλους τύπους δημιουργικού περιεχομένου, όπως κόμικς, κινηματογραφικές ταινίες, μουσική και ψηφιακή τέχνη. Μια φιλόξενη κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς, με έμφαση στην υποστήριξη περιθωριοποιημένων δημιουργών και την προώθηση της διαφορετικότητας στο gaming. Το itch.io έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός για ανεξάρτητους δημιουργούς και παίκτες με «εναλλακτικά» γούστα.

Ορίστε μια λίστα με προτεινόμενα δωρεάν games, διαθέσιμα στο itch.io:

  1. «We Become What We Behold»
  2. «Adventures with Anxiety»
  3. «Τhe Shop of Good Memories»
  4. «Six Cats Under»
  5. «Mondays: A Sisyphean Typing Game»
  6. «DELTARUNE» (Chapter 1&2)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ