Τεχνολογια - Επιστημη

Στα «σχοινιά» ο Μασκ με το Twitter - Έχει χάσει τη μισή του αξία από τη στιγμή που το αγόρασε

Προσπαθεί να δελεάσει τους υπαλλήλους με μετοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ
Έλον Μασκ © EPA/Carina Johansen

Έλον Μασκ: Στα «σχοινιά» με το Twitter - Έχει χάσει τη μισή του αξία από τη στιγμή που το αγόρασε - Προσπαθεί να δελεάσει τους υπαλλήλους με μετοχές

Το Twitter αξίζει λιγότερο από το μισό της αξίας που πλήρωσε ο Έλον Μασκ πριν από έξι μήνες, έχοντας χάσει πάνω από 20 δισ. δολάρια (16,4 δισ. λίρες) σε αξία, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε ένα υπόμνημα που διέρρευσε από τον δισεκατομμυριούχο.

Ο Μασκ αποκάλυψε σε υπόμνημα προς το προσωπικό της εταιρείας ότι το Twitter αποτιμάται πλέον σε λιγότερο από 20 δισ. δολάρια. Και φυσικά δεν γίνεται να μην το συγκρίνει με τα 44 δισ. δολάρια που πλήρωσε γι' αυτήν τον Οκτώβριο του 2022.

Η απότομη υποτίμηση της εταιρείας ακολουθεί την ταραχώδη εξαγορά της από τον Μασκ. Αρκετοί μεγάλοι διαφημιστές εγκατέλειψαν την πλατφόρμα και μια σημαντική πηγή κεφαλαίων για την αγορά της εταιρείας από τον Μασκ, η επενδυτική εταιρεία Fidelity, μείωσε την αξία της συμμετοχής της κατά 56%.

Η μέτρηση της αξίας του Twitter βασίστηκε στην προσφορά του Μασκ για την παραχώρηση μετοχών, σύμφωνα με το Platformer και το Information, τα οποία αναφέρθηκαν πρώτα στο υπόμνημα.

Οι μετοχές, οι υπάλληλοι και οι «αναγκαστικές απολύσεις»

Και κάπου εκεί μπαίνουν οι «επιχορηγήσεις» με μετοχές. Πρόκειται για μια ευκαιρία αγοράς μετοχών από τους υπαλλήλους, που δεν μπορούν να πωληθούν μέχρι ένα καθορισμένο χρονικό σημείο. Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί το προσωπικό να φτάσει σε μια καθορισμένη αποτίμηση μέχρι ένα χρονικό σημείο, ώστε να μπορέσει να πουλήσει κατόπιν τις μετοχές του έναντι μετρητών.

Οι μετοχές θα μπορούσαν να «πωλούνται κάθε έξι μήνες, με βάση την αποτίμηση από τρίτους», ανέφερε ένα άλλο ξεχωριστό εσωτερικό mail προς το προσωπικό του Twitter.

Το mail του Μασκ ανέφερε επίσης ότι, πριν προχωρήσει στο κύμα των πολύκροτων απολύσεων, η εταιρεία βρισκόταν περίπου τέσσερις μήνες πριν ξεμείνει από χρήματα.

Ο αριθμός των εργαζομένων του Twitter έχει μειωθεί από περίπου 7.500 σε περίπου 2.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Musk τον Δεκέμβριο.

Στο τελευταίο του μήνυμα, είπε επίσης στο προσωπικό: «Βλέπω μια ξεκάθαρη, αλλά δύσκολη, πορεία προς μια αποτίμηση >250 δισ. δολαρίων», κάτι που θα σήμαινε δεκαπλασιασμό της αξίας της μετοχής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ