Τεχνολογια - Επιστημη

Το Curiosity της NASA βλέπει τις πρώτες «ηλιακές ακτίνες» στον Άρη

Μοναδικές εικόνες από την ανατολή Ηλίου στον Κόκκινο Πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NASA's Curiosity Views First 'Sun Rays' on Mars
© NASA/JPL-Caltech/MSSS/SSI

Πλανήτης Άρης: Το Curiosity της NASA βλέπει τις πρώτες «ηλιακές ακτίνες» στον Άρη

Το Curiosity, το ρόβερ της NASA που βρίσκεται στον Άρη εδώ και έντεκα χρόνια, κατέγραψε και μετέδωσε για πρώτη φορά εικόνες από το πρώτο φως στον συννεφιασμένο Άρη επιτρέποντας στους επιστήμονες να εντοπίσουν νέα στοιχεία που βοηθούν στην σύνθεση του γεωατμοσφαιρικού παζλ του πλανήτη.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 5 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε μακράς διαρκείας. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών το ρόβερ δεν σταμάτησε να κάνει έρευνες και να καταγράφει εικόνες από τον Άρη.

Οι ανακαλύψεις που έχει κάνει σε αυτά τα δέκα χρόνια το Curiosity είναι πολλές και βοηθούν τους επιστήμονες να συνθέσουν το γεωλογικό και ατμοσφαιρικό παζλ του Άρη. Όπως συμβαίνει με όλα τα ρόβερ του Άρη έτσι και το Curiosity ανάμεσα στις εικόνες που καταγράφει καθημερινά είναι και κάποιες που παρουσιάζουν πετρώματα ή γεωλογικές δομές που θυμίζουν διαφόρων αντικείμενα ή μοιάζουν με φιγούρες ζώων ακόμη και ανθρώπων. Οι εικόνες αυτές γίνονται viral και προκαλούν πολλές συζητήσεις για το τι είναι τελικά αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες κάθε φορά.

Το Curiosity άνοιξε το δρόμο για το ρόβερ Perseverance και το ελικόπτερο Ingenuity, τα οποία εξερευνούν επί του παρόντος τον κρατήρα Τζεζέρο, που βρίσκεται 3.700 χιλιόμετρα μακριά. Οι συνδυασμένες προσπάθειες αυτών των ρόβερ θα μπορούσαν να βοηθήσουν να απαντηθεί το ερώτημα αν υπήρξε ποτέ μικροβιακή ζωή στον Άρη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.