Τεχνολογια - Επιστημη

Τι προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο μυαλό των σκακιστών

Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκάκι
© Unsplash

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει τη σκέψη και την κρίση των σκακιστών - Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

Οι σκακιστές κάνουν περισσότερα λάθη όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή, σύμφωνα με μελέτη. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να αναλύσουν την ποιότητα των παρτίδων που παίζονται και διαπίστωσαν ότι με μια μέτρια αύξηση των μικροσωματιδίων, η πιθανότητα να κάνουν λάθος οι σκακιστές αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες και το μέγεθος αυτών των λαθών αυξήθηκε κατά 10,8%.

Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Management Science, μελέτησε τις επιδόσεις 121 σκακιστών σε τρία τουρνουά επτά γύρων στη Γερμανία το 2017, το 2018 και το 2019, που περιλάμβαναν περισσότερες από 30.000 σκακιστικές κινήσεις. Οι ερευνητές συνέκριναν τις πραγματικές κινήσεις που έκαναν οι παίκτες με τις βέλτιστες κινήσεις που είχε καθορίσει η ισχυρή μηχανή σκακιού Stockfish.

Στους χώρους διεξαγωγής των τουρνουά, οι ερευνητές τοποθέτησαν τρεις αισθητήρες ποιότητας αέρα συνδεδεμένους στο διαδίκτυο για τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα, των συγκεντρώσεων PM2.5 και της θερμοκρασίας. Κάθε τουρνουά διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες αντιμετώπισαν μια ποικιλία συνθηκών αέρα.

Τα λεπτά σωματίδια ή PM2.5 αναφέρονται σε μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερης, τα οποία συχνά εκπέμπονται από την καύση ύλης, όπως αυτή από κινητήρες αυτοκινήτων, εργοστάσια άνθρακα, δασικές πυρκαγιές και καυστήρες ξύλου.

«Διαπιστώνουμε ότι όταν τα άτομα εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κάνουν περισσότερα και μεγαλύτερα λάθη», δήλωσε ο Juan Palacios, οικονομολόγος στο Εργαστήριο Βιώσιμης Αστικοποίησης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιστορικά δεδομένα για να δουν αν τα ευρήματά τους αναπαράγονται, χρησιμοποιώντας δεδομένα από αγώνες 20 ετών από την πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος σκακιού. Αφού συνυπολόγισαν άλλες αιτίες, όπως ο θόρυβος, οι μεταβολές της θερμοκρασίας και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για την πτώση των επιδόσεων των παικτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ