- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ιρανή σκακίστρια που έπαιξε χωρίς το χιτζάμπ της δέχεται απειλές να μην γυρίσει στην πατρίδα της
Aυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ισπανία
Ιράν: Μια σκακίστρια δέχτηκε απειλές να μην επιστρέψει στην πατρίδα της επειδή συμμετείχε σε διαγωνισμό στο εξωτερικό χωρίς το χιτζάμπ της
Μια Ιρανή σκακίστρια έφθασε σήμερα στην Ισπανία έχοντας δεχτεί, σύμφωνα με πρόσωπο του στενού της κύκλου, προειδοποιήσεις να μην επιστρέψει στο Ιράν επειδή συμμετείχε σε διεθνές τουρνουά σκακιού στο Καζακστάν χωρίς να φοράει το χιτζάμπ της.
Η Σάρα Χαντέμ, γεννημένη το 1997, συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στα τουρνουά της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) World Rapid και Blitz Chess στο Αλμάτι χωρίς την ισλαμική μαντίλα που είναι υποχρεωτική με βάση τους αυστηρούς κανονισμούς της χώρας.
Η πηγή, που πρόσκειται στην σκακίστρια και ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε ότι η Χαντέμ δέχτηκε πολλές τηλεφωνικές κλήσεις με τις οποίες πρόσωπα την προειδοποιούσαν να μην επιστρέψει στην πατρίδα της μετά το τουρνουά, ενώ άλλοι την παρότρυναν να επιστρέψει δεσμευόμενοι ότι «το πρόβλημα θα λυθεί».
Η πηγή είπε ακόμη ότι οι γονείς και οι συγγενείς της Χαντέμ, που ζουν στο Ιράν, επίσης δέχτηκαν απειλές, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.
Η Χαντέμ, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Σαρασαντάτ Χαντεμαλσαριέχ, έφθασε σήμερα στην Ισπανία, σύμφωνα με την πηγή. Δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.
Εφημερίδες, ανάμεσά τους οι Figaro και η El Pais, έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Χαντέμ δεν θα επιστρέψει στο Ιράν και θα εγκατασταθεί στην Ισπανία.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις οδήγησαν τους διοργανωτές στην απόφαση να της παράσχουν ασφάλεια με τη συνεργασία της αστυνομίας του Καζακστάν, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν τέσσερις σωματοφύλακες έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διαμένει η Χαντέμ, είπε η πηγή.
Η Χαντέμ βρίσκεται στην 804η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FIDE. Η ιστοσελίδα για τη διοργάνωση στο διάστημα 25-30 Δεκεμβρίου την αναφέρει ως διαγωνιζόμενη και στα δύο τουρνουά.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει κατηγορήσει ξένους αντιπάλους της ότι υποδαύλισαν τις ταραχές που ξέσπασαν στο Ιράν πριν από τρεις μήνες μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.
Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Ιράν, φέρνοντας τις αρχές αντιμέτωπες με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Μέσα σε έναν μήνα από τον θάνατο της Αμινί, το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το ιρανικό Κουρδιστάν, τη γενέτειρά της, εξαπλώθηκε σε όλο το Ιράν: σε σχολεία, πανεπιστήμια ακόμη και διυλιστήρια πετρελαίου.
Οι νόμοι που υποχρεώνουν τη χρήση χιτζάμπ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων με μια σειρά από ιρανές αθλήτριες να διαγωνίζονται σε διοργανώσεις του εξωτερικού χωρίς να φορούν την ισλαμική μαντίλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών
Τα υπέρ και τα κατά των σκανδιναβικών σχολικών προγραμμάτων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.