Τεχνολογια - Επιστημη

Βρέθηκε αυθεντικό ξίφος 3.000 ετών - Το θεωρούσαν αντίγραφο για σχεδόν έναν αιώνα

Το σπάνιο κειμήλιο από την Εποχή του Χαλκού ήταν στα «αζήτητα» από το 1930

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυθεντικό ξίφος 3.000 ετών από την Εποχή του Χαλκού εκτίθεται στο Field Museum στο Σικάγο - Το θεωρούσαν αντίγραφο για σχεδόν έναν αιώνα.
Για σχεδόν έναν αιώνα, αρχαίο σπαθί που εκτίθεται στο Σικάγο είχε καταχωρηθεί ως απλό αντίγραφο © Field Museum

Αυθεντικό ξίφος 3.000 ετών από την Εποχή του Χαλκού εκτίθεται στο Field Museum στο Σικάγο - Το θεωρούσαν αντίγραφο για σχεδόν έναν αιώνα.

Στη δεκαετία του 1930, ένα αμαυρωμένο χάλκινο ξίφος ανασύρθηκε από τις όχθες του ποταμού Δούναβη που διασχίζει τη Βουδαπέστη.

Ήταν σχεδιασμένο σαν ένα ουγγρικό όπλο από την Εποχή του Χαλκού, και όμως εκείνη την εποχή, υποτέθηκε ότι ήταν αντίγραφο, πιθανόν κατασκευασμένο στη Μεσαιωνική Εποχή ή αργότερα.

Για σχεδόν έναν αιώνα, το σπαθί εκτίθεται στο Μουσείο Field στο Σικάγο, όπου έχει καταχωρηθεί ως απλό αντίγραφο. Όμως πέρυσι, ενώ το μουσείο ετοιμαζόταν για μια επερχόμενη έκθεση για τους αρχαίους Ευρωπαίους βασιλιάδες, ένας Ούγγρος αρχαιολόγος επισκέπτης έριξε μια ματιά στο σπαθί και δήλωσε ότι ήταν αυθεντικό.

«Το βγάλαμε, το κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα και είπε, «δεν είναι αντίγραφο», είπε ο Γουίλιαμ Πάρκινσον, επιμελητής ανθρωπολογίας στο Μουσείο Field, σε τοπικό σταθμό ειδήσεων.

Αλλά ο Πάρκινσον δεν είχε ακόμα πειστεί. Ήθελε να χρησιμοποιήσει ακτίνες Χ για να δει αν το ξίφος είχε όντως σφυρηλατηθεί από τους σωστούς συνδυασμούς χαλκού και κασσίτερου, όπως φαίνεται σε άλλα όπλα της εποχής του χαλκού από την περιοχή.

Προς κατάπληξή του, ο Πάρκινσον διαπίστωσε ότι η χημική σύνθεση του ξίφους ταίριαζε με εκείνη άλλων αντικειμένων.

«Συνήθως αυτή η ιστορία πηγαίνει αντίστροφα», ανέφερε ο Πάρκινσον σε ένα πρόσφατο δελτίο Τύπου του μουσείου. «Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι πρωτότυπο αποδεικνύεται ψεύτικο».

Αυθεντικό ξίφος 3.000 ετών από την Εποχή του Χαλκού: Η έκθεση του μουσείου Field

Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι το αρχαίο ξίφος ρίχτηκε στα νερά του Δούναβη κάποια στιγμή μεταξύ 1080 και 900 π.Χ. για τελετουργικούς σκοπούς, πιθανώς για να τιμήσουν μια μάχη ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, όπως ήταν κοινή παράδοση μεταξύ άλλων πολιτισμών στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Η επερχόμενη έκθεση του Μουσείου Field, «Οι πρώτοι βασιλιάδες της Ευρώπης», πρόκειται να ανοίξει τον Μάρτιο του 2023.

Το πρόσφατα επικυρωμένο ξίφος θα είναι το πρώτο τεχνούργημα που θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης καθώς εισέρχονται στην κεντρική αίθουσα – ένα αυθεντικό κειμήλιο που δεν αγνοείται πλέον.

(Με πληροφορίες του Science Alert)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ