Health & Fitness

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνει το παιδί για να μειώσει την πιθανότητα να κρυολογήσει

Πολωνοί ερευνητές συμβουλεύουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όσο πιο κινητικό το παιδί τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να πάθει κρυολόγημα, σύμφωνα με Πολωνούς ερευνητές
Όσο πιο κινητικό το παιδί τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να πάθει κρυολόγημα, σύμφωνα με Πολωνούς ερευνητές © Pixabay

Σωματική άσκηση και κρυολόγημα στα παιδιά - Έρευνα στην Πολωνία δείχνει ότι το fitness μειώνει την πιθανότητα για λοιμώξεις του αναπνευστικού

Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης και γενικότερα δραστηριότητας στα παιδιά συνδέονται με μειωμένη ευαισθησία σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα, δείχνει νέα πολωνική επιστημονική μελέτη.

Ειδικότερα, όσο πιο πολύ κινητικό και αθλητικό είναι ένα παιδί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να αρρωστήσει.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής έρευνας «Pediatric Research» του «Nature», μελέτησαν 104 παιδιά τεσσάρων έως επτά ετών, μετρώντας επί 24ωρης βάσης για 40 μέρες τη σωματική κινητικότητά τους με ειδικό όργανο που φορούσαν στο χέρι.

Παράλληλα, καταγράφονταν επί 60 μέρες από τους γονείς τυχόν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης όπως βήχας, φτάρνισμα κ.α. Υπόψη ελήφθησαν επίσης διάφοροι παράγοντες, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, η συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, η έκθεσή τους στο κάπνισμα και σε κατοικίδια στο σπίτι κ.α.

Σωματική άσκηση και κρυολόγημα στα παιδιά - Τα ευρήματα

Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές στην Πολωνία:

  • Στα παιδιά που έκαναν 1.000 περισσότερα βήματα ημερησίως κατά μέσο όρο, ο αριθμός των ημερών με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης ήταν μειωμένος κατά 4,1 μέρες κατά μέσο όρο.
  • Τα παιδιά που αφιέρωναν τρεις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε σπορ, είχαν λιγότερες μέρες με κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μεγαλύτερη σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα βοηθά να περιοριστεί ο κίνδυνος λοιμώξεων των παιδιών, μειώνοντας αφενός τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες (που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή και ασθένειες) και αφετέρου ενισχύοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και των Τ-λεμφοκυττάρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ