Κοσμος

«Golden Boy», η μούμια στην Αίγυπτο που αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό

Τι μαρτυρά η απουσία περιτομής σε έναν 15χρονο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μούμια «Golden Boy» στην Αίγυπτο εξετάστηκε με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου
Η μούμια «Golden Boy» στην Αίγυπτο εξετάστηκε με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου | Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter

Μούμια στην Αίγυπτο - Τα μυστικά του «Golden Boy» αποκαλύπτονται από αιγύπτιους αρχαιολόγους με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου

Το μυστήριο με μούμια στην Αίγυπτο φαίνεται πως έλυσαν αρχαιολόγοι στο Κάιρο.

Πρόκειται για ένα νεαρό αγόρι, το οποίο ταριχεύτηκε πριν από 2.300 χρόνια. Με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου οι αιγύπτιοι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο το αγόρι όσο και η οικογένειά του ήταν πλούσιοι και είχαν υψηλή κοινωνική θέση.

Το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι στη μούμια εντοπίστηκαν ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 49 πολύτιμα φυλαχτά, εκ των οποίων αρκετά ήταν από χρυσό και ημι-πολύτιμους λίθους. Στόχος τους «να προστατεύσουν το ταριχευμένο σώμα και να το κρατήσουν "ζωντανό" στη μετά θάνατον ζωή», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αιγύπτιος αρχαιολόγος Sahar Saleem, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Γιατί είναι σημαντική η μούμια «Golden Boy» στην Αίγυπτο

Οι επιστήμονες ονόμασαν τη μούμια «Golden Boy». Ανακαλύφθηκε το 1916 σε νεκροταφείο στη νότια Αίγυπτο.

Για δεκαετίες παρέμενε στα υπόγεια του αιγυπτιακού μουσείου του Καΐρου. Η χρήση αξονικού τομογράφου επέτρεψε στους αρχαιολόγους στην Αίγυπτο να εξετάσουν τη μούμια χωρίς να την ξετυλίξουν. Η απουσία φρονιμίτων οδήγησε τους αιγυπτιολόγους στο συμπέρασμα ότι το αγόρι ήταν ηλικίας 14-15 ετών, όταν πέθανε.

Μεταξύ των φυλαχτών στο σώμα της συγκεκριμένης μούμιας ήταν ένας χρυσός σκαραβαίος σε σχήμα καρδιάς στον λαιμό και μια χρυσή γλώσσα μέσα στο στόμα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στη μούμια «Golden Boy» είναι η απουσία περιτομής. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το αγόρι να μην ήταν Αιγύπτιος, ενισχύοντας έτσι τη θεωρία ότι μπορούσαν και ξένοι να μουμιοποιηθούν στην Αρχαία Αίγυπτο.

Η εξέταση με τομογράφο στη μούμια «Golden Boy» αποκάλυψε ότι το 15χρονο αγόρι δεν είχε υποβληθεί σε περιτομή
Η εξέταση με τομογράφο στη μούμια «Golden Boy» αποκάλυψε ότι το 15χρονο αγόρι δεν είχε υποβληθεί σε περιτομή | Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η καθηγήτρια Salima Ikram, επικεφαλής Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, δήλωσε: «Η έλλειψη περιτομής είναι ενδιαφέρουσαμ, καθώς μπορεί να δώσει στοιχεία για την εθνικότητα του. Οι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να προχωρούν σε περιτομή πριν από την ηλικία των 13 ετών».

To 2020 τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει η είδηση ότι «μίλησε» η μούμια του Νεσιαμούν, Αιγύπτιου ιερέα, καθώς αρχαιολόγοι κατάφεραν να αναπαράγουν ψηφιακά τη φωνή του μετά από 3.000 χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ