Τεχνολογια - Επιστημη

Ο ρομποτικός γεωλόγος του Άρη «πεθαίνει»: «Η ενέργειά μου είναι πολύ χαμηλή»

Τι πρόσφερε στην επιστήμη από το 2018

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ρομποτικός γεωλόγος του Άρη πεθαίνει: Το μήνυμα για την ιστορική αποστολή του
© Twitter/@NASAInSight

Το σκάφος προσεδάφισης Insight της Nasa ετοιμάζεται να αποβιβαστεί από τον Άρη: «Η ενέργειά μου είναι πολύ χαμηλή»

Το σκάφος προσεδάφισης InSight της NASA, που πραγματοποιεί μία ιστορική αποστολή στον Άρη, χάνει τη δύναμή του. Τον Νοέμβριο, η διαστημική υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο χρόνος της παραμονής του InSight μπορεί να τελειώσει καθώς η σκόνη συνέχισε να πυκνώνει και να δημιουργεί πρόβλημα στην πηγή της ενέργειάς του.

«Η παραγωγή ενέργειας του διαστημικού σκάφους συνεχίζει να μειώνεται καθώς η σκόνη από τον άνεμο στα ηλιακά πάνελ του πυκνώνει», έγραψε η Nasa σε μια ενημέρωση στις 2 Νοεμβρίου.

«Το τέλος αναμένεται να έρθει τις επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, ένα μήνυμα που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό της Nasa στο Twitter τη Δευτέρα έγραφε: «Η ενέργειά μου είναι πολύ χαμηλή, οπότε αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εικόνα που θα στείλω. Μην ανησυχείτε για μένα όμως: Ο χρόνος μου εδώ ήταν παραγωγικός και γαλήνιος. Εάν μπορώ να συνεχίσω να μιλάω με την ομάδα της αποστολής μου, θα το κάνω. Ευχαριστώ που μείνατε μαζί μου».

InSight - Η σημασία της αποστολής στον Άρη

Ο ρομποτικός γεωλόγος προσέγγισε για πρώτη φορά την άγονη έκταση του Elysium Planitia τον Νοέμβριο του 2018. Έκτοτε έχει αναλάβει γεωλογικές ανασκαφές, πραγματοποιώντας τις πρώτες μετρήσεις σεισμών χρησιμοποιώντας ένα σεισμόμετρο υψηλής τεχνολογίας τοποθετημένο απευθείας στην επιφάνεια του Άρη.

Το Insight έχει μετρήσει μέχρι πάνω από 1.300 σεισμικά συμβάντα και περισσότερα από 50 από αυτά είχαν αρκετά σαφή σήματα ώστε η ομάδα να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με τη θέση τους στον Άρη. Τα δεδομένα προσεδάφισης έδωσαν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα εσωτερικά στρώματα του Άρη, τον υγρό πυρήνα του, τα μεταβλητά υπολείμματα κάτω από την επιφάνεια του και τις καιρικές συνθήκες και τη δραστηριότητα σεισμών.

Πριν από την εκτόξευσή του το 2018, ο επικεφαλής επιστήμονας της Nasa, Jim Green, δήλωσε ότι η αποστολή ήταν «κομβικής σημασίας για να κατανοήσουμε την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και πώς έγινε όπως είναι σήμερα».

Η NASA δεν θα κηρύξει την ολοκλήρωση της αποστολής μέχρι το InSight χάσει δύο check-in με το διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη που μεταδίδει τις πληροφορίες του πίσω στη Γη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ