Κοσμος

Taraneh Alidoosti: Ποια είναι η Ιρανή ηθοποιός που συνελήφθη από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης

Βρισκόταν στο στόχαστρο του καθεστώτος από τον Ιούνιο του 2020

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Συνελήφθη η ηθοποιός Taraneh Alidoosti από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης - Ποια είναι η δημοφιλής ηθοποιός που βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος
© EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Ιράν: Συνελήφθη η ηθοποιός Taraneh Alidoosti από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης - Ποια είναι η δημοφιλής ηθοποιός που βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος

Η 39χρονη Taraneh Alidoosti είναι παγκοσμίως γνωστή για τον ρόλο της στην ταινία «Ο πωλητής» του Asghar Farhadi, ενός σκηνοθέτη που προσπαθεί να εξισορροπήσει την καλλιτεχνική του ακεραιότητα και τις καλές σχέσεις του με τους μουλάδες. «Ο πωλητής» είχε βραβευτεί με το Όσκαρ ξένης ταινίας το 2016, ενώ η ίδια η Alidoosti έχει συσσωρεύσει ιρανικά και διεθνή κινηματογραφικά βραβεία: ήδη, από την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ της Τεχεράνης το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ανάμεσα στις ταινίες όπου διακρίθηκε είναι το «Όμορφη πόλη», «Η Τετάρτη με τα βεγγαλικά», «Για την Έλλυ» –όλες του Farhadi– ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Σεχραζάντ».

Taraneh Alidoosti: Ποια είναι η δημοφιλής ιρανή ηθοποιός που συνελήφθη
© EPA/CLEMENS BILAN

Το 2017, η Alidoosti είχε διαμαρτυρηθεί δημοσίως επειδή η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε πολλούς περιορισμούς στην είσοδο Ιρανών επισκεπτών στις ΗΠΑ – οι οποίοι δεν επεβλήθησαν τελικά. Από τις 17 Δεκεμβρίου, η Ιρανή ηθοποιός κρατείται στην Τεχεράνη με την κατηγορία ότι διέδιδε φήμες γύρω από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον βίαιο θάνατο της Mahsa Amini. Σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ, η Alidoosti εξέφρασε «αλληλεγγύη» στο Instagram προς τον Mohsen Shekari, τον άνθρωπο που εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα για υποτιθέμενα «εγκλήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων». Ο Skekari είχε μπλοκάρει έναν δρόμο στην Τεχεράνη και είχε επιτεθεί με ρόπαλο σε αστυνομικούς.

Η σύλληψη της Alidoosti είναι ανάμεσα στις πολλές: έχουν συλληφθεί ποδοσφαιριστές και χρήστες των κοινωνικών δικτύων που, κατά τη γνώμη του καθεστώτος, διαδίδουν «προβοκατόρικες» ιδέες. Η ανάρτησή της στο Instagram απευθυνόταν, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, περισσότερο στο εξωτερικό: «Το όνομά του ήταν Mohsen Shekari. Οι διεθνείς οργανώσεις που παρακολουθούν αυτή την αιματοχυσία χωρίς να κάνουν τίποτα είναι επαίσχυντες». Οι «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» έκλεισαν τον λογαριασμό της Alidoosti στο Instagram, ο οποίος είχε 8 εκατομμύρια followers. Η ηθοποιός βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών από τον Ιούνιο του 2020 όταν είχε καταδικαστεί σε 5 μήνες με αναστολή επειδή ασκούσε κριτική στην αστυνομία μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. Εκείνη η ανάρτηση αναφερόταν σε γεγονός του 2018, όταν η ιρανική αστυνομία ξυλοκόπησε γυναίκα που δεν φορούσε μαντίλα.

Taraneh Alidoosti: Ποια είναι η δημοφιλής ιρανή ηθοποιός που συνελήφθη
© EPA/IAN LANGSDON

Παρόμοιες αναρτήσεις έκαναν δύο ακόμη Ιρανές ηθοποιοί, η Hengameh Ghaziani και η Katayoun Riahi, οι οποίες συνελήφθησαν τον Νοέμβριο αλλά αφέθηκαν ελεύθερες. Στο μεταξύ, εκτελέστηκε ένας ακόμα διαδηλωτής, ο Majidreza Rahnavard, το άψυχο σώμα του οποίου αφέθηκε να κρέμεται ως προειδοποίηση από έναν γερανό οικοδομής. Ο Rahnavard κατηγορήθηκε για επίθεση σε μαχαίρι σε μέλος της παραστρατιωτικής δύναμης. Οι εκτελέσεις των διαδηλωτών έγιναν με καταπληκτική βιάση –σε λιγότερο από ένα μήνα από τις συλλήψεις– ενώ στον θάλαμο μελλοθανάτων βρίσκονται ακόμα 12 άτομα.

Τουλάχιστον 495 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 18.200.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ