Τεχνολογια - Επιστημη

Οι επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά τμήματα DNA δύο εκατομμυρίων ετών

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ κατά ένα εκατομμύριο χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά τμήματα DNA δύο εκατομμυρίων ετών
Photo by Beth Zayken

Γροιλανδία: Βρέθηκε πρώτη φορά τμήμα DNA δύο εκατομμυρίων ετών

Στη Γροιλανδία ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο DNA στον κόσμο που χρονολογείται πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά ένα εκατομμύριο χρόνια. Τα μικροσκοπικά κομματάκια, το καθένα με μήκος μερικών εκατομμυριοστών του χιλιοστού, βρέθηκαν σε ιζήματα της εποχής των παγετώνων στη βόρεια Γροιλανδία.
 
Το DNA επέτρεψε στους ειδικούς να χαρτογραφήσουν ένα προϊστορικό οικοσύστημα αποτελούμενο από ζώα όπως τάρανδοι, λαγοί, ακόμη και ο Μαστόδοντας, που συχνά περιγράφεται ως ένας τριχωτός ελέφαντας της εποχής των παγετώνων.

Προηγουμένως θεωρούνταν ότι η εξάπλωση του Μαστόδοντα δεν εκτεινόταν πολύ μακριά από τις γνωστές πηγές του στη Βόρεια Αμερική, αλλά αυτή η νέα ανακάλυψη αποδεικνύει ότι περιπλανιόταν μέχρι τη Γροιλανδία πριν εξαφανιστεί.

Ο καθηγητής Έσκε Βίλερσλεβ, συνεργάτης του Κολλεγίου Άγιος Ιωαννης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Ένα νέο κεφάλαιο που καλύπτει ένα εκατομμύριο επιπλέον χρόνια ιστορίας άνοιξε επιτέλους και για πρώτη φορά μπορούμε να εξετάσουμε απευθείας το DNA ενός οικοσυστήματος του παρελθόντος τόσο πίσω στο χρόνο».

Το DNA μπορεί να αλλοιωθεί γρήγορα, αλλά δείξαμε ότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε τώρα να πάμε πιο πίσω στο χρόνο από ό,τι θα τολμούσε κανείς να φανταστεί.

Τα 41 χρησιμοποιήσιμα δείγματα DNA βρέθηκαν κρυμμένα σε άργιλο και χαλαζία στο σχηματισμό Κομπενχάβν, μια απόθεση ιζημάτων πάχους σχεδόν 100 μέτρων, που βρίσκεται στο στόμιο ενός φιόρδ στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο καθηγητής Κούρτ Κιάερ, του Κέντρου Γεωγενετικής του Ιδρύματος Lundbeck του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Τα αρχαία δείγματα DNA βρέθηκαν θαμμένα βαθιά μέσα σε ιζήματα που είχαν συσσωρευτεί σε διάστημα 20.000 ετών». Το ίζημα διατηρήθηκε τελικά στον πάγο ή στο μόνιμο παγετό και, το σημαντικότερο, δεν διαταράχθηκε από τον άνθρωπο για δύο εκατομμύρια χρόνια.

Η ερευνητική εργασία μιας ομάδας 40 ερευνητών από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ξεκλείδωσε τα μυστικά των τμημάτων DNA. Αν και βρέθηκαν αρκετά κομμάτια DNA του Μαστόδοντα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν πολύ κατακερματισμένα και δεν κάλυπταν ολόκληρο το γονιδίωμα, πράγμα που σημαίνει ότι η αναβίωση του είδους μέσω κλωνοποίησης δεν θα ήταν ακόμη δυνατή.

Ωστόσο, η ομάδα δήλωσε ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο «καταστροφικός αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Πηγές: BBC, EΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ