Τεχνολογια - Επιστημη

Jerry Lawson: Το Doodle της Google για τον μηχανικό που άλλαξε το gaming

Έβαλε τις βάσεις για τα παιχνίδια arcade και ανέπτυξε το λογισμικό για το θρυλικό Atari 2600

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Doodle από την Google για τον Jerry Lawson, τον Αμερικανό μηχανικό που ανέπτυξε βιντεοπαιχνίδια arcade
Doodle από την Google για τον Jerry Lawson, τον Αμερικανό μηχανικό που ανέπτυξε βιντεοπαιχνίδια arcade © Twitter

Doodle Google για τον Jerry Lawson - Ο Αμερικανός μηχανικός και τα βιντεοπαιχνίδια arcade - Ποιος ήταν ο «πατέρας» του σύγχρονου gaming

Ένα διαδραστικό doodle για τον Jerry Lawson έχει ετοιμάσει η Google. Ο Αμερικανός μηχανικός ήταν από τους πρώτους Αφροαμερικανούς που ανέπτυξαν βιντεοπαιχνίδια και θεωρείται «πατέρας» του σύγχρονου gaming.

Τη δεκαετία του 1970 ο Jerry Lawson δημιούργησε τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια, θέτοντας τις βάσεις για τα ηλεκτρονικά arcade που ακολούθησαν και έγιναν ανάρπαστα τόσο στα «ουφάδικα» της εποχής όσο και αργότερα στα σπίτια, όταν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής άρχισε να μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά.

Το doodle της Google για τον Jerry Lawson δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να παίξει διάφορα games με γραφικά που θυμίζουν τα αντίστοιχα που δημιούργησε ο διάσημος Αμερικανός μηχανικός, την περίοδο που εξερευνούσε και διεύρυνε τους ορίζοντες του gaming. Το σημερινό doodle δημιουργήθηκε με αφορμή τα 82α γενέθλια του Jerry Lawson.

Behind the Doodle: Gerald "Jerry" Lawson's 82nd Birthday

Doodle για τον Jerry Lawson - Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google

Γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, την 1η Δεκεμβρίου 1940, ο Gerald «Jerry» Lawson ξεκίνησε να ασχολείται με ηλεκτρονικές συσκευές από νεαρή ηλικία. Άνοιγε τηλεοράσεις για να διαπιστώσει πώς λειτουργούν και επισκεύαζε όσες είχαν πρόβλημα.

Επίσης, ο Jerry Lawson, τον οποίο τιμά σήμερα Πέμπτη (1/12) με doodle η Google, έφτιαξε δικό του ραδιοφωνικό σταθμό από εξαρτήματα που αγόραζε από τοπικά καταστήματα ηλεκτρονικών. Ακολουθούν σημαντικά γεγονότα από τη ζωή του σπουδαίου μαύρου Αμερικανού μηχανικού:

  • Αφού φοίτησε στο Queens College και στο City College της Νέας Υόρκης, ο Jerry Lawson μετακόμισε στην Καλιφόρνια και εντάχθηκε στη Silicon Valley «Fairchild Semiconductor» το 1970 ως σύμβουλος μηχανικής εφαρμογών.
  • Ενώ βρισκόταν στην «Fairchild», ο Jerry Lawson δημιούργησε το «Demolition Derby», ένα arcade video game που λειτουργούσε με κερματοδέκτη. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια με μικροεπεξεργαστή. Εκείνη την εποχή, οι κονσόλες παιχνιδιών ήταν «προφορτωμένες» με έναν καθορισμένο αριθμό παιχνιδιών, όπως το «Pong» της Atari.
  • Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ο Jerry Lawson προήχθη σε διευθυντή μηχανικής και μάρκετινγκ του τμήματος βιντεοπαιχνιδιών της Fairchild.
  • Ηγήθηκε της ανάπτυξης της κονσόλας «Fairchild Channel F», το οποίο διέθετε ένα joystick 8 κατευθύνσεων σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Jerry Lawson και ένα κουμπί παύσης -το πρώτο για μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών.
  • Το 1980 έφυγε από την Fairchild για να δημιουργήσει την εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Videosoft. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέπτυξε το λογισμικό για το θρυλικό Atari 2600, μια από τις δημοφιλέστερες κονσόλες παιχνιδιών.

Το 2011 η Διεθνής Ένωση Προγραμματιστών Παιχνιδιών (IGDA) αναγνώρισε τον Jerry Lawson ως πρωτοπόρο στον κλάδο του gaming για το έργο του στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών με κασέτα.

Ο Jerry Lawson πέθανε από επιπλοκές του διαβήτη περίπου έναν μήνα αφότου τιμήθηκε από την IGDA. «Αγαπούσε αυτό που έκανε και έκανε αυτό που αγαπούσε. Λαμβάνοντας υπόψη τις προφανείς προκλήσεις για τους Αφροαμερικανούς εκείνη την εποχή, τα επαγγελματικά του επιτεύγματα ήταν αξιοσημείωτα» ανέφεραν μεταξύ άλλων για εκείνον.

How This Man Changed Video Games Forever

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ