Τεχνολογια - Επιστημη

Artemis: Το ρεκόρ απόστασης κατέρριψε το Orion της NASA

Πού θα μπορούσε να φτάσει μια επανδρωμένη αποστολή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόγραμμα Artemis: Το Orion της NASA - Το ρεκόρ για τη μακρύτερη απόσταση - Το προηγούμενο σκάφος που έφτασε τόσο μακριά

Η κάψουλα Orion της NASA έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο στην αποστολή επίδειξης γύρω από τη Σελήνη. Τη Δευτέρα, κινήθηκε περίπου 430.000 χιλιόμετρα (270.000 μίλια) πέρα από τη Γη. Πρόκειται, έτσι, για το μακρύτερο ταξίδι που έχει διανύσει οποιοδήποτε διαστημόπλοιο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ανθρώπους.

Το σκάφος είναι χωρίς πλήρωμα αυτή τη φορά, αλλά αν ολοκληρώσει την τρέχουσα πτήση χωρίς περιστατικά, αστροναύτες θα βρίσκονται στην επόμενη εξόρμηση σε δύο χρόνια.

Η Nasa σχεδιάζει μια σειρά ολοένα και πιο σύνθετων αποστολών με το Orion. Όλες αποτελούν μέρος του προγράμματος Artemis, το οποίο επιδιώκει να επιστρέψουν άνθρωποι στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια.

Το Orion έχει στείλει μερικά εντυπωσιακά βίντεο από το ταξίδι του. Λίγο πριν φτάσει στην απόσταση ρεκόρ, κατέγραψε τη Σελήνη να κινείται μπροστά από τη Γη.

Η κάψουλα εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα στις 16 Νοεμβρίου σε μια αποστολή 26 ημερών που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματά της και να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής για τη μεταφορά αστροναυτών.

Η μακρινή ανάδρομη τροχιά του Orion

Το Orion ωθείται στο διάστημα από μια μονάδα εξυπηρέτησης που παρέχεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Esa). Το όχημα αυτό ενσωματώνει τους μεγάλους προωθητήρες που απαιτούνται για την πραγματοποίηση ελιγμών.

Η μονάδα του Esa πραγματοποίησε δύο βασικές καύσεις κινητήρων την περασμένη εβδομάδα για να βάλει το Orion σε έναν μεγάλο βρόχο γύρω από τη Σελήνη, γνωστό ως μακρινή ανάδρομη τροχιά.

Ονομάζεται «μακρινή» επειδή η διαδρομή απομακρύνει το Orion πολύ από την επιφάνεια της Σελήνης (61.000 χιλιόμετρα, 38.000 μίλια) και «ανάδρομη» επειδή στέλνει την κάψουλα προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κατεύθυνση κίνησης του σεληνιακού σώματος.

Θα χρειαστούν δύο ακόμη ελιγμοί τις επόμενες ημέρες για να τεθεί η κάψουλα στη σωστή τροχιά για να επιστρέψει στην Γη.

Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια στις 11 Δεκεμβρίου.

To προηγούμενο ρεκόρ για το πιο μακρινό ταξίδι διαστημικού σκάφους

Οι υπεύθυνοι έχουν μείνει ευχαριστημένοι με την απόδοση μέχρι σήμερα. Ο Orion έχει χρησιμοποιήσει πολύ λιγότερα καύσιμα από ό,τι αναμενόταν. Έχει επίσης παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι αναμενόταν, ενώ παράλληλα είναι πολύ φειδωλός στην κατανάλωση ενέργειας.

Το προηγούμενο ρεκόρ για το πιο μακρινό σημείο στο οποίο έφθασε ένα διαστημικό σκάφος με ανθρώπινο σκάφος είχε σημειωθεί από την αποστολή Apollo-13 τον Απρίλιο του 1970.

Έφτασε σε απόσταση 400.171 χιλιομέτρων (248.655 μιλίων) από τη Γη, καθώς το πλήρωμά του πάλευε να βρει το δρόμο για την επιστροφή του μετά από έκρηξη στην υπηρεσιακή μονάδα της κάψουλας.