Τεχνολογια - Επιστημη

Αλήθεια, ο Elon Musk θα απολύσει το 75% του Twitter;

Το χρονικό της εξαγοράς που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες και ο καπνός από τη φωτιά

Η συμφωνία για την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, τα δημοσιεύματα για περικοπές 75% στο προσωπικό, οι διαψεύσεις και τα σχέδια του αμερικανού μεγιστάνα
© Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency

Η συμφωνία για την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, τα δημοσιεύματα για περικοπές 75% στο προσωπικό, οι διαψεύσεις και τα σχέδια του αμερικανού μεγιστάνα.

Τα σχέδια του Elon Musk για το Twitter φαίνεται να περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της εταιρείας κατά περίπου 75%, αν τελικά κλείσει η συμφωνία για την εξαγορά της διάσημης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Η Washington Post ανέφερε ότι ο Elon Musk σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό του twitter από 7.500 εργαζομένους σε 2.000, πολύ πιο πάνω από όσο αναμενόταν. Ο Elon Musk αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο Elon Musk προσφέρθηκε για πρώτη φορά να αγοράσει το Twitter.

Εντούτοις η διοίκηση της εταιρείας Twitter Inc καθησύχασε τους εργαζομένους σε αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι δεν σχεδιάζονται απολύσεις μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της από τον πολυδισεκατομμυριούχο Elo Musk, παρά το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post κατά το οποίο ο εκκεντρικός επιχειρηματίας σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό κατά το 75%.

Το ιστορικό της συμφωνίας του Elon Musk για την εξαγορά του Twitter

Στην πορεία όμως η συμφωνία στράβωσε διότι η πλευρά του Elon Musk ήθελε μια αναλυτική καταγραφή με τον αριθμό των πραγματικών χρηστών του Twitter, όπως και το ποσοστό των ψεύτικων λογαριασμών. Αυτοί οι ψεύτικοι spam λογαριασμοί δημιουργούνται από bots είτε από το ίδιο το twitter για τεχνικούς λόγους (συνήθως για κάποιου είδους testing νέων λειτουργιών), είτε από κακόβουλους χρήστες. Το Twitter δήλωσε ότι το ποσοστό αυτών των ψεύτικων λογαριασμών είναι περίπου στο 5%, ένα νούμερο το οποίο αμέσως αμφισβητήθηκε από το στρατόπεδο του Elon Musk, αλλά και από ανεξάρτητους ερευνητές. Πολλοί μάλιστα ανέβασαν το νούμερο ακόμη και στο 20%. Πολύ πιθανόν το ίδιο το Τwitter να μην γνωρίζει το πραγματικό νούμερο. Ο Elon Musk τελικά μετάνιωσε για την απόφαση της αγοράς θέλοντας να ακυρώσει την αρχική συμφωνία, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στο δικαστήριο μετά από μήνυση του Twitter. Η επίσημη αιτιολογία για την ακύρωση της συμφωνίας, ήταν ότι το Twitter κατέθεσε ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με τα δεδομένα των χρηστών. Αυτό βέβαια θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί το στρατόπεδο του Elon Musk πριν υπογράψει την συμφωνία και όντως το δικαστήριο δεν το έλαβε υπ’ όψιν παίρνοντας την πλευρά του Twitter.

Η συμφωνία για την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, τα δημοσιεύματα για περικοπές 75% στο προσωπικό, οι διαψεύσεις και τα σχέδια του αμερικανού μεγιστάνα.
Τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο © EPA/JOHN G. MABANGLO

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται με τον Musk να είναι αναγκασμένος να αποδεχτεί τους αρχικούς όρους της συμφωνίας - αγοράζοντας την εταιρεία για 54,2 δολάρια ανά μετοχή. Ο Musk έχει προθεσμία μέχρι τις 28 Οκτωβρίου για να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εξαγορά. Το κύριο ζήτημα παραμένει πώς ο Musk θα βρει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να αγοράσει πραγματικά το Twitter. Αυτή δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που αγοράζεις σήμερα και πληρώνεις αύριο. Αν δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά, η υπόθεση θα συρθεί σε νέο δικαστήριο, κάτι που φυσικά βλάπτει το Twitter όσο η υπόθεση μένει ξεκρέμαστη. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του Twitter, τον William Savitt, «ο Musk προσπαθεί εσκεμμένα να καθυστερήσει την δίκη με την ελπίδα ότι αυτό θα φθείρει την εταιρία δίνοντάς του πλεονέκτημα». Όσο καθυστερεί η δίκη τόσο η μετοχή του twitter γκρεμίζεται με τους μετόχους να απειλούν με μηνύσεις.

Σύμφωνα με το Business Insider, o Musk διαθέτει ήδη 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, αλλά αυτό αφήνει περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία κάπως πρέπει να βρεθούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Wedbush, Dan Ives, τόνισε αυτό που πολλοί εικάζουν εδώ και καιρό. Ο Musk θα χρειαστεί να πουλήσει μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Tesla για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία. «Είναι πολύ απλό, όσοι περισσότεροι επενδυτές αποχωρήσουν από την συμφωνία, τόσα περισσότερα χρήματα χρειάζεται ο Musk για να συνεισφέρει και επομένως να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Tesla», δήλωσε ο Ives. Όσων αφορά στην πραγματική αξία του Twitter o Ives την υπολογίζει στα 30 δις. «Η τιμή των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι καταστροφική για μια αγορά που θεωρούμε δίκαια ότι αξίζει στην καλύτερη περίπτωση 30 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Ives. Ο Musk συμφωνεί, λέγοντας ότι «προφανώς» πληρώνει υπερβολικά για την εταιρεία.

Για τις μειώσει στον αριθμό των εργαζομένων του Twitter έως και 75% όταν αναλάβει ο Musk την εταιρεία, ο Ives είναι δύσπιστος ότι τέτοιες περικοπές θα βελτίωναν τη κατάσταση. «Σαφώς, περικοπές προσωπικού και έλεγχοι δαπανών πρέπει να πραγματοποιηθούν σε μια συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Twitter έχει καθυστερήσει πολύ σε τέτοιου είδους μειώσεις λαμβάνοντα υπ’ όψιν την έλλειψη ανάπτυξης. Ωστόσο, ο Musk δεν μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη με τόσες απολύσεις και θα μπορούσε να πάει την πλατφόρμα πίσω για χρόνια», είπε ο Ives.     

Η συμφωνία για την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, τα δημοσιεύματα για περικοπές 75% στο προσωπικό, οι διαψεύσεις και τα σχέδια του αμερικανού μεγιστάνα.
Ο Elon Musk στο κόκκινο χαλί του 2022 Met Gala © EPA/JUSTIN LANE

Twitter: Άμεσα αισθητός ο αντίκτυπος των απολύσεων από εκατομμύρια χρήστες

Πολλοί από τους εργαζόμενους στο Twitter γνώριζαν ήδη ότι ήταν πιθανό να απολυθούν μέσω μιας σειράς μηνυμάτων μεταξύ του Elon Musk και των επενδυτών που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών του Σεπτεμβρίου. Στις 15 Απριλίου, ο Elon Musk έγραψε ότι βλέπει «πολύ μεγάλη δυνατότητα βελτίωσης» μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων, αν και δεν ανέφερε τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην απόδοση και στο ηθικό του Twitter. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και των εξόδων», έγραψε ο Elon Musk. «Το Twitter έχει τριπλάσιο αριθμό εργαζομένων ανά μονάδα εσόδων σε σύγκριση με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που είναι πολύ ανθυγιεινό κατά την άποψή μου». Δήλωσε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, πιθανότατα θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα απολυθεί. «Ο Parag απλώς κινείται πολύ αργά και προσπαθεί να ευχαριστήσει ανθρώπους που δεν θα είναι ευχαριστημένοι ότι κι αν κάνει», έγραψε ο Musk. Τα μηνύματα αυτά βγήκαν στην επιφάνεια ως μέρος της μήνυσης του Twitter για να αποτρέψει τον Musk από το να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Το Twitter έχει ήδη δει πολλά στελέχη και προσωπικό να αποχωρεί οικειοθελώς τους τελευταίους μήνες, αλλά τα πιο πρόσφατα νέα πιθανότατα θα επιταχύνουν τις αποχωρήσεις. Σε ανταλλαγές κειμένων, ο Musk άφησε να εννοηθεί ότι η κύρια εστίασή του θα είναι στην πρόσληψη μηχανικών πληροφορικής, χωρίς να αναφέρει λεπτομερώς τι θα απογίνουν οι υπάρχοντες μηχανικοί.

Σύμφωνα με την Washington Post ακόμα κι αν η συμφωνία του Musk με το Twitter αποτύχει αναμένονται μεγάλες περικοπές. H τρέχουσα διοίκηση του Twitter σχεδίαζε να μειώσει τη μισθοδοσία της εταιρείας κατά περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αριθμός που θα σήμαινε την αποχώρηση σχεδόν του ενός τετάρτου του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα και συνεντεύξεις. Η εταιρεία σχεδίαζε επίσης να κάνει μεγάλες περικοπές στις υποδομές της, συμπεριλαμβανομένων κέντρων δεδομένων που εξυπηρετούν  περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά.

Η έκταση των περικοπών, που δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, εξηγεί γιατί το Twitter ήταν πρόθυμο να πουληθεί στον Musk. Η προσφορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι μια διέξοδος για την εταιρεία, ενδεχομένως βοηθώντας την διοίκηση να αποφύγει επώδυνες ανακοινώσεις που θα αποθάρρυναν το ηθικό του προσωπικού και πιθανώς θα μείωναν τις λειτουργίες της υπηρεσίας στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, τη ρητορική μίσους και τα spam μηνύματα.

Η συμφωνία για την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, τα δημοσιεύματα για περικοπές 75% στο προσωπικό, οι διαψεύσεις και τα σχέδια του αμερικανού μεγιστάνα.
Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk © EPA/ANDREJ CUKIC

«Ο αντίκτυπος τέτοιων απολύσεων θα γίνει άμεσα αισθητός από εκατομμύρια χρήστες», δήλωσε ο Edwin Chen, πρώην υπεύθυνος ασφάλεια του Twitter. Είπε ότι ενώ πίστευε ότι όντως το Twitter έχει περισσότερους υπαλλήλους από ότι χρειάζεται, οι περικοπές που πρότεινε ο Musk είναι «αδιανόητες» και θα έβαζαν τους χρήστες του Twitter σε κίνδυνο από hackers και έκθεση σε επικίνδυνο υλικό όπως παιδική πορνογραφία. «Θα ήταν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα», είπε, «όταν θα αρχίσουν οι υπηρεσίες να πέφτουν και οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει χωρίς τις απαραίτητες  γνώσεις για να τις επαναφέρουν να είναι εντελώς αποθαρρυμένοι και να θέλουν να παραιτηθούν».

Μία από τις αλλαγές που ο Musk πρότεινε, είναι η χαλάρωση στον τρόπο που ελέγχεται το περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης του λογαριασμού του πρώην προέδρου Donald Trump, ο οποίος έχει εκδιωχθεί από το Twitter από τις 8 Ιανουαρίου του 2021. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Musk δημοσίευσε ένα meme με τον ίδιο, τον Kanye West και τον Trump ως τους τρεις σωματοφύλακες, το οποίο στην συνέχεια διέγραψε.                                          

Ο Musk είπε στους επενδυτές ότι σκοπεύει να διπλασιάσει τα έσοδα σε βάθος τριών χρόνων και θα τριπλασιάσει τον αριθμό των καθημερινών χρηστών που μπορούν να βλέπουν διαφημίσεις στην ίδια περίοδο, αν και έχει προσφέρει ελάχιστες λεπτομέρειες για το πώς θα επιτύχει αυτούς τους στόχους. Παρ’ όλα αυτά μια από τις νέες λειτουργίες που ισχυρίζεται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν περισσότερα έσοδα, είναι  μια συνδρομητική υπηρεσία όπου οι χρήστες θα μπορούν μέσω συνδρομής  να εγγράφονται σε αποκλειστικό περιεχόμενο από σημαίνουσες προσωπικότητες και δυνατούς influencers. Το Twitter πειραματίζεται αυτήν τη στιγμή με ένα τέτοιο μοντέλο, που ονομάζεται Twitter Blue.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ