Τεχνολογια - Επιστημη

To μέλλον του Twitter με τον Elon Musk στο τιμόνι

Με απολύσεις διευθυντών ξεκινάει μια νέα εποχή για τη διάσημη πλατφόρμα – Θα γίνει η «ψηφιακή εκκλησία του δήμου»;

Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Οι πρώτες απολύσεις, τα σχέδια του μεγιστάνα, η επιστροφή του Τραμπ, οι αλλαγές για την πλατφόρμα
© Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Οι πρώτες απολύσεις, τα σχέδια του μεγιστάνα, η επιστροφή του Τραμπ, οι αλλαγές για την πλατφόρμα

Let the good times roll, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο tweet του, με τον Elon Musk να έχει αναλάβει επισήμως το πηδάλιο του Twitter μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, απολύοντας κορυφαία στελέχη της διάσημης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ως πρώτη του κίνηση, αλλά χωρίς να διευκρινίσει για το πώς θα επιτύχει τις σχέδιά του για το μέλλον του νέου του αποκτήματος.                                                                                           

«Το πουλί ελευθερώθηκε», έγραψε στο Twitter αφού ολοκλήρωσε την εξαγορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη, αναφερόμενος στην επιθυμία του να δει την εταιρεία με λιγότερους περιορισμούς στο περιεχόμενο που μπορεί να αναρτηθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και υπέρμαχος υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε ωστόσο, ότι θέλει να εμποδίσει την πλατφόρμα ώστε να γίνει ένα echo-chamber μίσους και διχασμού.

Άλλοι στόχοι του περιλαμβάνουν την επιθυμία να «ηττηθούν» τα spam και τα bots στο Twitter και να καταστήσουν τον αλγόριθμο που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο παρουσιάζεται στους χρήστες του, δημοσίως διαθέσιμο.

Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Οι πρώτες απολύσεις, τα σχέδια του μεγιστάνα, η επιστροφή του Τραμπ, οι αλλαγές για την πλατφόρμα
© EPA/Carina Johansen

Twitter: 11.072 υπάλληλοι μέχρι το 2025 παρά τις περικοπές

Ωστόσο, ο Elon Musk δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα τα πετύχει όλα αυτά και ποιος θα διευθύνει την εταιρεία. Έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αφήνοντας τους 7.500 υπαλλήλους του Twitter να ανησυχούν για το μέλλον τους. Είπε επίσης την Πέμπτη ότι δεν αγόρασε το Twitter για να βγάλει περισσότερα χρήματα αλλά «για να προσπαθήσει να βοηθήσει την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ». Παρόλα αυτά σύμφωνα με τους New York Times σχεδιάζει να προσλάβει ακόμη περισσότερους από αυτούς που σκοπεύει να απολύσει με στόχο τους 11.072 υπαλλήλους μέχρι το 2025.

Οι πρώτες απολύσεις που έκανε ο  Elon Musk ήταν o διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, ο οικονομικός διευθυντής Ned Segal και η επικεφαλής νομικών υποθέσεων Vijaya Gadde. Τους είχε κατηγορήσει ότι παραπλάνησαν τον ίδιο και τους επενδυτές του Twitter σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα.

Ο Agrawal και ο Segal βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, όταν έκλεισε η συμφωνία και στην συνέχεια συνοδεύτηκαν εκτός κτηρίου μετά την απόλυσης τους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο συνιδρυτής του Twitter, Biz Stone, φάνηκε να επιβεβαιώνει την αποχώρηση των στελεχών. Σε ένα tweet του, ευχαρίστησε και τους τρεις για τη «συλλογική τους προσφορά στο Twitter», αποκαλώντας τους «τεράστια ταλέντα» και «όμορφους ανθρώπους».

Επίσης, ο Bret Taylor, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter από τον περασμένο Νοέμβριο απολύθηκε και αυτός, ενημέρωνοντας το προφίλ του στο LinkedIn για να υποδείξει ότι δεν κατέχει πλέον αυτή την θέση.

Σύμφωνα με το Business Insider οι απολύσεις αυτές πιθανότατα θα ωφελήσουν τα μεγαλοστελέχη δίνοντάς τα μερικές από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχουν δει ποτέ. Σύμφωνα με τις συμβάσεις εργασίας τους, θα λάβουν τεράστια ποσά αποζημίωσης και μπόνους μετοχών.

Συγκεκριμένα, ο Agrawal, ο οποίος είδε τον Musk να στρέφεται εναντίον του πριν από μήνες, πρόκειται να λάβει τη μεγαλύτερη πληρωμή, ύψους 38,7 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω του συνόλου των μετοχών του. Ο Ned Segal, ο οικονομικός διευθυντής του Twitter, πρόκειται να λάβει 25,4 εκατομμύρια δολάρια για την απόλυσή του. Η Vijaya Gadde, επικεφαλής του νομικού τμήματος θα φύγει με 12,5 εκατομμύρια δολάρια και η Sarah Personette, η γενική διευθύντρια πελατών, θα πάρει 11,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Musk, σχεδιάζει να γίνει διευθύνων σύμβουλος του Twitter μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς και επίσης σχεδιάζει να καταργήσει τις μόνιμες απαγορεύσεις στους χρήστες, ανέφερε το Bloomberg. Δεν υπάρχει ακόμη κανένα σχόλιο από το Twitter για το ποια θα είναι η νέα ομάδα συνεργατών του. Αλλά, όποιος και αν γίνει ο επόμενος διευθύνων σύμβουλός της, είναι σαφές ότι ο Musk θα είναι τελικά ο επικεφαλής της εταιρείας - έναν ρόλο που θα πρέπει να ισορροπήσει με τις υποχρεώσεις του τόσο στην Tesla όσο και στη SpaceX.

Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Οι πρώτες απολύσεις, τα σχέδια του μεγιστάνα, η επιστροφή του Τραμπ, οι αλλαγές για την πλατφόρμα
© EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Chief Twit: Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk

Πριν κλείσει τη συμφωνία, ο Elon Musk εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία του Twitter την Τετάρτη χαμογελαστός, κρατώντας έναν πορσελάνινο νεροχύτη, γράφοντας στη συνέχεια στο Twitter “Let that sink in”, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη sink - νεροχύτης. Στη συνέχεια άλλαξε την περιγραφή του προφίλ του στο Twitter σε “Chief Twit”.

Προσπάθησε επίσης να κατευνάσει τους φόβους των εργαζομένων ότι έρχονται μεγάλες απολύσεις και διαβεβαίωσε τους χορηγούς και τις διαφημιστικές εταιρίες ότι η προηγούμενη κριτική του στον τρόπο που ελέγχεται το περιεχόμενο δεν θα έβλαπτε την εικόνα του Twitter.

«Το Twitter προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα ελεύθερο για όλους τοπίο κόλασης, όπου τα πάντα μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες», είπε ο Musk σε ανοιχτή επιστολή προς τους χορηγούς την Πέμπτη.

Καθώς διαδόθηκε η είδηση της συμφωνίας, ορισμένοι χρήστες του Twitter έσπευσαν να επισημάνουν την προθυμία τους να αποχωρήσουν. «Θα χαρώ να φύγω χωρίς δεύτερη σκέψη, αν ο Musk, ενεργήσει όπως όλοι περιμένουμε», είπε ένας χρήστης με τον λογαριασμό @mustlovedogsxo.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι απολύσεις ανώτερων διοικητικών στελεχών είναι κακό σημάδι για ακόμη περισσότερες περικοπές σε ολόκληρη την εταιρεία. Προηγούμενες αναφορές είπαν ότι το 75% του προσωπικού της εταιρείας επρόκειτο να χάσει τη δουλειά του, αλλά αυτές οι αναφορές ήταν "ανακριβείς", σύμφωνα με τον Ross Gerber, μέτοχο τόσο στο Twitter όσο και στην άλλη εταιρεία του Musk, Tesla.

«Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι στο Twitter, ειδικά από τους μηχανικούς και θέλουμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα ταλέντα», είπε ο Gerber στο BBC.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επανέλαβαν επίσης παλαιότερες προειδοποιήσεις ότι, υπό την ηγεσία του Musk, το Twitter θα πρέπει να συμμορφωθεί με την νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες ΕΕ, η οποία επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες εάν δεν καταφέρουν να ελέγξουν ευαίσθητο ή παράνομο περιεχόμενο.

«Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους δικούς μας ευρωπαϊκούς κανόνες», έγραψε στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά της ΕΕ, Thierry Breton, το πρωί της Παρασκευής.

Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Οι πρώτες απολύσεις, τα σχέδια του μεγιστάνα, η επιστροφή του Τραμπ, οι αλλαγές για την πλατφόρμα
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η επιστροφή του Donald Trump στο Twitter

Σε ένδειξη των προκλήσεων που έρχονται, η ηθοποιός του Bollywood, Kangana Ranaut, η οποία  αποκλείστηκε από το Twitter πέρυσι για παραβίαση των κανόνων περί ανάρμοστης συμπεριφοράς, επικρότησε την εξαγορά του Musk και μοιράστηκε τα αιτήματα των θαυμαστών της για αποκατάσταση του λογαριασμού της.

Ο Musk είπε επίσης τον Μάιο ότι θα επαναφέρει τον λογαριασμό του Donald Trump, ο οποίος είχε ακυρωθεί μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψει στην πλατφόρμα και αντ' αυτού κυκλοφόρησε τη δική του εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, την Truth Social. Τότε, το Twitter είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι υπήρχε κίνδυνος ο Trump να υποκινήσει περαιτέρω βία. Αντιθέτως, ο Musk είχε χαρακτηρίσει την απαγόρευση ως «ανόητη». Το Twitter κατηγορείται εδώ και καιρό ότι ευνοεί τις πιο αριστερές και φιλελεύθερες φωνές και λογοκρίνει τις δεξιές και συντηρητικές, κάτι το οποίο το αρνείται. Μεταξύ των λογαριασμών που ίσως επαναφέρει θα μπορούσε να είναι και αυτός του Kanye West, ο οποίος απαγορεύτηκε από το Twitter για αντισημιτισμό.

Η εξαγορά της πλατφόρμας έχει προκαλέσει συζήτηση μεταξύ των χρηστών του Twitter για το πώς θα μοιάζει η πλατφόρμα υπό την ιδιοκτησία του Musk. Υπάρχουν φόβοι ότι οι πιο επιεικείς πολιτικές του για την ελευθερία του λόγου σημαίνουν ότι άτομα που έχουν αποκλειστεί για hate speech ή παραπληροφόρηση ενδέχεται να επιστρέψουν. Εκτός από τον Trump, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτικούς εξτρεμιστές, συνωμοσιολόγους του QAnon και αρνητές του covid. O Musk έχει επίσης τραβήξει την προσοχή στο παρελθόν, με την παρέμβασή του σε άσχετα θέματα, χρησιμοποιώντας συχνά το Twitter για γεωπολιτικά ζητήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τη διάσωση των μαθητών που είχαν παγιδευτεί σε μια σπηλιά της Ταϊλάνδης.

Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Οι πρώτες απολύσεις, τα σχέδια του μεγιστάνα, η επιστροφή του Τραμπ, οι αλλαγές για την πλατφόρμα
© EPA/WU HONG
O Elon Musk, το Twitter και το σχέδιο για μια ψηφιακή εκκλησία του δήμου

Ο Musk απευθύνθηκε σε πιθανούς χορηγούς και διαφημιστές με ένα μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Σε αυτό, μίλησε για την αγορά του Twitter με το σκεπτικό ότι θέλει να «προσπαθήσει να βοηθήσει την ανθρωπότητα» και δήλωσε ότι θέλει «ο πολιτισμός να έχει μια ψηφιακή εκκλησία του δήμου». Δέχτηκε επίσης ότι η αποστολή του μπορεί να αποτύχει.

Το γεγονός ότι απευθύνθηκε ειδικά σε όσους διαφημίζονται στο Twitter, υποδηλώνει ότι σκοπεύει προς το παρόν τουλάχιστον να συνεχίσει το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο ψηφιακής διαφήμισης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα έσοδα άρχισαν να μειώνονται και να πηγαίνουν σε ανταγωνιστές όπως η Google και το Facebook, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση χειροτερεύει την κατάσταση και οι εταιρείες βρίσκουν τον εαυτό τους με λιγότερα χρήματα για να δαπανήσουν στο μάρκετινγκ.

Ο Musk έχει εκφράσει την αγανάκτησή του ενάντια στον όγκο των ψεύτικων λογαριασμών spam και στον αριθμό των bot που πιστεύει ότι έχουν κατακλύσει τον ιστότοπο. Το Twitter αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του ότι ο επίσημος αριθμός είναι πολύ χαμηλός. Ο Musk θα μπορούσε να διατάξει μια μαζική κάθαρση λογαριασμών, αν και αυτό θα επηρέαζε πιθανώς τους περισσότερους χρήστες, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια μη δημοφιλής πρώτη κίνηση.

Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Οι πρώτες απολύσεις, τα σχέδια του μεγιστάνα, η επιστροφή του Τραμπ, οι αλλαγές για την πλατφόρμα
© EPA/ALEXANDER BECHER
Elon Musk: The everything app και κρυπτονομίσματα

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ομολογία του μέχρι στιγμής είναι ότι η νέα του εταιρεία θα αποτελέσει την έναρξη του “X, the everything app”. Αν και δεν το έχει διευκρινίσει, πολλοί πιστεύουν ότι αναφέρεται στη δημιουργία ενός είδους “super app” στα πρότυπα του κινέζικου WeChat - ένα application που συνδυάζει ανταλλαγές μηνυμάτων, online πληρωμές, παραγγελίες εμπορευμάτων και άλλες πολλές λειτουργίες. Στα σχέδιά του είναι αυτό το νέο app να πιάσει τους 104 εκατομμύρια συνδρομητές μέχρι το 2028.

Στη Δύση δεν υπάρχει ακόμη κάτι τέτοιο, αν και θα μπορούσε κανείς να πει ότι το WhatsApp της Meta και ακόμη και το Facebook Messenger μεταμορφώνονται σιγά-σιγά σε τέτοιου είδους υπηρεσία με πολλαπλές λειτουργίες.

Ο Musk επίσης, δεν έχει κρύψει την αγάπη του για τα κρυπτονομίσματα και το Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με τις περιβόητες αγοροπωλησίες του (βλέπε Dogecoin). Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να δούμε μια υπηρεσία πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων. Αυτό θα ήταν ό,τι καλύτερο για τους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων και εφιάλτης για όσους προειδοποιούν ότι αυτού του είδους η οικονομία είναι μια επικίνδυνη επιλογή, άναρχη και ως εκ τούτου απροστάτευτη εάν κάτι πάει στραβά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ