Τεχνολογια - Επιστημη

Το διαστημικό «σκουπιδιάρικο» που θα καθαρίσει τη «χωματερή» γύρω από τον πλανήτη Γη

Η αποστολή Clear Space ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη καθαριότητα στο Διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ρομποτικό σκάφος της ClearSpace που θα απομακρύνει «σκουπίδια» από το Διάστημα
Το ρομποτικό σκάφος της ClearSpace που θα απομακρύνει «σκουπίδια» από το Διάστημα © YouTube/The Sun

Σκουπίδια στο Διάστημα - Η χωματερή με συντρίμια δορυφόρων και πυραύλων γύρω από τη Γη και το «σκουπιδιάρικο» της ClearSpace

Σκουπίδια από το Διάστημα θα απομακρύνει το ρομποτικό όχημα που κατασκευάσει η ελβετική εταιρεία ClearSpace. Το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) προβλέπει τον «καθαρισμό» δύο μεγάλων τμημάτων από πυραύλο, τα οποία έχουν «παγιδευτεί» σε χαμηλή τροχία στη Γη.

Το διαστημικό «σκουπιδιάρικο» θα είναι έτοιμο το 2025. Εφοδιασμένο με τέσσερα ρομποτικά χέρια, θα πιάσει τα δύο μεγάλα «σκουπίδια» και θα τα οδηγήσει στην ατμόσφαιρα της Γης, προκειμένου να καταστραφούν. Το ίδιο θα συμβεί και με το ίδιο το ρομποτικό όχημα.

ClearSpace set mission set to clean up space debris to avoid collisions

Χωματερή το Διάστημα γύρω από τον πλανήτη Γη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Διάστημα γύρω από τη Γη έχει μετατραπεί σε... χωματερή, με περισσότερα από 167 εκατομμύρια αντικείμενα, διαφόρων μεγεθών, να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη: Από συντρίμμια πυραύλων μέχρι δορυφόρους που έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες.

Εκτιμάται ότι από το 1957 μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευτεί 10.000 δορυφόροι. Τουλάχιστον οι μισοί έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη Γη με ταχύτητα που ξεπερνά τα 25.000 χλμ./ώρα.

Τα διαστημικά «σκουπίδια» εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για δορυφόρους, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (μέχρι να κλείσει οριστικά), καθώς και τους μελλοντικούς διαστημικούς σταθμούς που κατασκευάζονται ή σχεδιάζεται να κατασκευαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε γίνει γνωστό πως ο πλανήτης Άρης έχει μετατραπεί σε χωματερή, με περισσότερους από 7 τόνους σκουπιδιών (ανθρώπινης προέλευσης) να βρίσκονται εκεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ