Τεχνολογια - Επιστημη

Doodle Google: Αφιερωμένο στην Ελίζαμπεθ Κένι, «μητέρα» της εναλλακτικής θεραπείας για την πολιομυελίτιδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Doodle Google: Αφιερωμένο στην Ελίζαμπεθ Κένι, «μητέρα» της εναλλακτικής θεραπείας για την πολιομυελίτιδα
© Google

Doodle Google: Αφιερωμένο στην Ελίζαμπεθ Κένι, «μητέρα» της «Kenny Method»

Το σημερινό Doodle είναι αφιερωμένο στην Ελίζαμπεθ Κένι, την Αυστραλή νοσοκόμα που ανακάλυψε μια εναλλακτική θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, γνωστή ως Kenny Method. Οι ιατρικές μεθόδοι της αποκατέστησαν χιλιάδες ασθενείς πολιομυελίτιδας σε όλο τον κόσμο και θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές θεραπείας πριν από τα εμβόλια.

 Αν και η Kenny δεν είχε την επιλογή να παρακολουθήσει ιατρική σχολή, στα 17 της χάραξε το δικό της μονοπάτι προσφέροντάς της εθελοντικά σε ένα νοσοκομείο στην Guyra. Η Kenny απέκτησε αρκετές εργασιακές γνώσεις για να ανοίξει το δικό της ιατρείο νοσηλευτικής στο Ντάρλινγκ Ντάουνς του Κουίνσλαντ.

Το 1911 αντιμετώπισε το πρώτο της κρούσμα πολιομυελίτιδας. Δεν γνώριζε την καθιερωμένη θεραπεία εκείνη την εποχή, η οποία ανάγκαζε τους ασθενείς με πολιομυελίτιδα να ξαπλώνουν έχοντάς τους τοποθετήσει γύψους για μήνες, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε μυϊκή ατροφία. Αυτό έκανε πολλά θύματα της πολιομυελίτιδας να παραλύσουν μόνιμα.

Με την καινοτομία της, η Kenny συνειδητοποίησε ότι οι μύες που είχαν προσβληθεί ήταν δύσκαμπτοι, όχι μόνιμα κατεστραμμένοι. Έτσι θεράπευσε τους ασθενείς της εφαρμόζοντας ζεστές, υγρές κομπρέσες στα προσβεβλημένα άκρα, πριν τους κάνει να κάνουν σταδιακές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Προς έκπληξη της ιατρικής κοινότητας, η μέθοδός της λειτούργησε! Από τότε, οι ασκήσεις έγιναν γνωστές ως Μέθοδος Kenny και τα νέα για αυτήν την αποτελεσματική θεραπεία διαδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Η Kenny ταξίδεψε στην Αμερική τη δεκαετία του 1940 για να ανοίξει κέντρα αποκατάστασης όπως το Sister Kenny Institute στη Μινεάπολη, το οποίο έγινε παγκοσμίου φήμης κέντρο για τη θεραπεία της πολιομυελίτιδας.

Ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ την προσκάλεσε ακόμη και σε γεύμα για να συζητήσει τη δική του θεραπεία. Εντυπωσιασμένος από τον αριθμό των θυμάτων πολιομυελίτιδας που θεράπευσε η Μέθοδος Kenny, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν εξουσιοδότησε την Κένι να εισέλθει στις ΗΠΑ όπως ήθελε χωρίς βίζα, μια μεγάλη τιμή που είχε προηγουμένως δοθεί μόνο σε έναν άλλο μη αμερικανό πολίτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ