Τεχνολογια - Επιστημη

Στους Alain Aspect, John Clauser και Anton Zeilinger το Νόμπελ Φυσικής 2022

Για την εργασία τους στον τομέα της κβαντικής μηχανικής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται στους Alain Aspect, John Clauser και Anton Zeilinger για τα πρωτοποριακά τους πειράματα κβαντικής φυσικής.

Ο Alain Aspect, ο John Clauser και ο Anton Zeilinger έχουν κάνει ο καθένας πρωτοποριακά πειράματα χρησιμοποιώντας εμπλεκόμενες κβαντικές καταστάσεις, όπου δύο σωματίδια συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία μονάδα ακόμα και όταν είναι διαχωρισμένα. Τα αποτελέσματά τους έχουν ανοίξει το δρόμο για τη νέα τεχνολογία που βασίζεται σε κβαντικές πληροφορίες.

Ο καθένας από τους τρεις επιστήμονες έχει διεξάγει πρωτοποριακά πειράματα χρησιμοποιώντας εμπλεκόμενες κβαντικές καταστάσεις, όπου δύο σωματίδια συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία μονάδα ακόμα και όταν είναι διαχωρισμένα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους έχουν ανοίξει το δρόμο για τη νέα τεχνολογία που βασίζεται σε κβαντικές πληροφορίες.
 
Η Φυσική ήταν το πεδίο των βραβείων Νόμπελ που ανέφερε πρώτο ο Άλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του το 1895. Στο τέλος του 19ου αιώνα, πολλοί θεωρούσαν τη Φυσική ως την πρωταρχική επιστήμη, και ίσως ο Νομπέλ να συμμεριζόταν αυτήν την άποψη. Εξάλλου και η δική του έρευνα συνδέθηκε στενά με τη φυσική.

Θυμίζουμε ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες (όπως και το 2020) «για την πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων».