Τεχνολογια - Επιστημη

Στο έλεος κακόβουλων λογισμικών με την πρακτική doxing: Πώς προστατεύουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στο διαδίκτυο;

Οι οδηγίες των ειδικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυβερνοεπίθεση
Κυβερνοεπίθεση © Unsplash / ikukevk

Τρόποι προστασίας από διαρροή προσωπικών δεδομένων στο ίντερνετ - Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα doxing;

Το doxing ή doxxing είναι μία πρακτική κατά την οποία άτομα με κακές προθέσεις δημοσιεύουν, συνήθως στο διαδίκτυο, τα προσωπικά στοιχεία των θυμάτων τους, με σκοπό να τα φέρουν σε δύσκολη θέση ή να τα εκφοβίσουν. Ο όρος προέρχεται από τη συντομογραφία «docs» για τα «έγγραφα» και αναφέρεται στα αρχεία που διαρρέουν στο διαδίκτυο και περιέχουν τις προσωπικές πληροφορίες του θύματος.

Ο λόγος για τον οποίο το doxing είναι τόσο επικίνδυνο, είναι επειδή όλοι είναι πιθανά θύματα. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, το doxing έχει γίνει εργαλείο κοινωνικής πίεσης.

Ενδεικτικά, τον Ιούλιο, εφέτος, μία γιατρός στην Αυστρία, που έδινε τακτικά συνεντεύξεις σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού κατά της Covid-19, αυτοκτόνησε λόγω του συνεχούς διαδικτυακού εκφοβισμού της από άτομα που πίστευαν ότι η πανδημία ήταν ψέμα. Η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων της οδήγησε σε νέες απειλές ακόμη και από άτομα εκτός Αυστρίας.

Σε μία άλλη περίπτωση, το τηλέφωνο μίας γυναίκας δημοσιεύθηκε σε μία ψεύτικη αγγελία για σεξ, ως εκδίκηση για την επαγγελματική γνώμη της που είχε δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα. Άλλοι άνθρωποι έπεσαν θύματα doxing, αφού έγραψαν μία κακή κριτική για μία επιχείρηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, η ταυτότητα μίας γυναίκας αποκαλύφθηκε από την πινακίδα του αυτοκινήτου της σε ένα βίντεο που «ανέβασε» κάποιος στο διαδίκτυο.

Επίσης, το doxing για μία απλή διαφωνία ή αντιπαλότητα σε ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι μπορεί να είναι αρκετό για να δημιουργήσει μία τεράστια συναισθηματική πίεση λόγω του φόβου για τις συνέπειες και της ντροπής, κυρίως αν πρόκειται για παιδιά.

Μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύματα doxing;

Αν δεν υπάρχουν πληροφορίες για εσάς στο διαδίκτυο, θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να βρει κάτι. Αλλά αν είστε ένας τυπικός χρήστης του διαδικτύου, το πιθανότερο είναι ότι ήδη έχετε μοιραστεί αρκετές πληροφορίες online.

Πάντως, σύμφωνα με την ESET, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε τη συλλογή πληροφοριών για εσάς από οποιονδήποτε:

  • «Καθαρίστε» την ψηφιακή παρουσία σας.
  • Μη μοιράζεστε (περισσότερες) προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων ή πολλαπλών παραγόντων (2FA, MFA) σε όλους τους λογαριασμούς σας.
  • Χρησιμοποιήστε έναν δυνατό και μοναδικό κωδικό.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι τηλεδιασκέψεις και οι κλήσεις σας είναι ιδιωτικές και κρυπτογραφημένες.
  • Μην ανοίγετε διαδικτυακούς συνδέσμους (links) πριν βεβαιωθείτε ότι έχουν σταλεί από κάποιον που γνωρίζετε. Αν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε. Αν έχουν σταλεί από κάποιον άγνωστο, μην τους ανοίξετε καθόλου.

Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα doxing;

  • Αναφέρετε και μπλοκάρετε τον θύτη μέσω των διαθέσιμων εργαλείων της πλατφόρμας στην οποία λαμβάνει χώρα η παρενόχληση.
  • Κρατήστε στοιχεία με όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να είναι σχετικές για να υποστηρίξετε την υπόθεσή σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι λογαριασμοί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιωτικοί και εξετάστε το ενδεχόμενο να τους διακόψετε για λίγο.
  • Ενημερώστε τους φίλους ή την οικογένειά σας για το τι συμβαίνει, κυρίως εάν έχει εκτεθεί η διεύθυνση του σπιτιού ή της εργασίας σας.
  • Ενημερώστε την τράπεζά σας για το τι συμβαίνει και βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας σας προστατεύονται.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τις αστυνομικές Αρχές. Ενώ το doxing από μόνο του μπορεί να μην αποτελεί έγκλημα, η οικονομική απάτη και η σωματική βλάβη που προκύπτει από αυτό, είναι.

Ήδη διεξάγονται συζητήσεις για την ποινικοποίηση του doxing, αποτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξή του και δημιουργώντας ένα πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων. Προς το παρόν, η συνειδητοποίηση ότι αυτές οι επιθέσεις μπορούν να συμβούν στον καθένα και η προσεκτική παρουσία του χρήστη στο διαδίκτυο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.