Τεχνολογια - Επιστημη

«Ο πλανήτης Άρης έχει νερό στο νότιο πόλο», σύμφωνα με νέες ενδείξεις

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πλανήτης Άρης, όπως τον κατέγραψε το Hope, το διαστημικό ερευνητικό σκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πλανήτης Άρης, όπως τον κατέγραψε το Hope, το διαστημικό ερευνητικό σκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων © EPA/MBRSC/UAE Space Agency

Νερό στον πλανήτη Άρη: Οι νέες ενδείξεις ενισχύουν την πιθανότητα ύπαρξής του σε υγρή μορφή κάτω από τους πάγους στον Νότιο Πόλο.

Μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων ανακοίνωσε ότι κάτω από το κάλυμμα πάγου στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη εντόπισε νέες ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Οι νέες εκτιμήσεις συνάδουν με παλαιότερες μετρήσεις ραντάρ που «βλέπουν» κάτω από τη επιφάνεια του πάγου και οι οποίες είχαν αρχικά ερμηνευτεί ότι έδειχναν την πιθανότητα νερού σε υγρή μορφή.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ 'Αρνολντ του Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας Scott του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικές μετρήσεις σχετικά με το σχήμα της ανώτερης επιφάνειας του στρώματος πάγου, προκειμένου να προβλέψουν, με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου, κατά πόσο μπορεί ένας όγκος νερού κάτω από το πολικό στρώμα πάγου να επηρεάζει την άνωθεν παγωμένη επιφάνεια.

«Ο συνδυασμός των νέων τοπογραφικών δεδομένων, των αποτελεσμάτων του υπολογιστικού μοντέλου μας και των στοιχείων του ραντάρ καθιστούν πλέον πολύ πιο πιθανό ότι τουλάχιστον μια περιοχή υποπαγετωνικού υγρού νερού υπάρχει σήμερα στον Άρη και ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι ακόμη γεωθερμικά ενεργός, προκειμένου να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή κάτω από το παγοκάλυμμα» δήλωσε ο Άρνολντ.

Πόσο μεγάλος είναι στον πλανήτη Άρη ο πάγος που έχει εντοπιστεί στον Βόρειο και Νότιο Πόλο

Όπως η Γη, ο πλανήτης Άρης διαθέτει στρώματα πάγου και στους δύο πόλους του, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν συνολικό όγκο ανάλογο με το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.

Αντίθετα με τον πλανήτη μας, όμως, όπου κάτω από το πολικό παγοκάλυμμα μπορεί να υπάρχουν κανάλια γεμάτα νερό ή ακόμη και μεγάλες λίμνες, μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι κάτω από την πολική παγοκάλυψη του Άρη δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από στερεός πάγος λόγω του πολύ ψυχρού αρειανού κλίματος.

Το 2018 για πρώτη φορά στοιχεία από το ραντάρ MARSIS του δορυφόρου Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη, έδειξαν ότι μια περιοχή στη βάση του πάγου κάτω από το νότιο αρειανό πόλο, ανακλούσε έντονα το σήμα του ραντάρ, κάτι που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη για την ύπαρξη υγρού νερού κάτω από τους πάγους.

Η ανάλυση των νέων στοιχείων από τον δορυφόρο Mars Global Surveyor της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), σχετικά με την τοπογραφία του πολικού καλύμματος του νοτίου πόλου στον πλανήτη Άρη, αποκάλυψε μια επιφάνεια μήκους 10 έως 15 χιλιομέτρων, η οποία διαφέρει από τη γύρω περιοχή και φέρει ενδείξεις για την ύπαρξη νερού -ίσως και παγωμένης λίμνης- από κάτω, κάτι που ενισχύεται από τους υπολογισμούς και τις προσομοιώσεις του ειδικού υπολογιστικού μοντέλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ