Τεχνολογια - Επιστημη

«Τέλος» το iPhone από την Κίνα - Η Apple μεταφέρει την παραγωγή στην Ινδία

Γεωπολιτική και όχι οικονομική η αιτία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Apple μεταφέρει την παραγωγή του iPhone από την Κίνα στην Ινδία λόγω της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου για την Ταϊβάν.

Η Apple λέει ότι άρχισε να κατασκευάζει το iPhone 14 στην Ινδία, καθώς διαφοροποιεί τις αλυσίδες εφοδιασμού της από την Κίνα.

Η εταιρεία κατασκευάζει τα περισσότερα από τα τηλέφωνά της στην Κίνα, αλλά έχει μετατοπίσει μέρος της παραγωγής εκτός της χώρας καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Οι πολιτικές zero covid της Κίνας, οι οποίες έχουν προκαλέσει εκτεταμένα λουκέτα, έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο τεχνολογικός γίγαντας παρουσίασε το τελευταίο του iPhone νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Η νέα σειρά iPhone 14 εισάγει πρωτοποριακές νέες τεχνολογίες και σημαντικές δυνατότητες ασφαλείας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που κατασκευάζουμε το iPhone 14 στην Ινδία», ανέφερε η Apple σε ανακοίνωσή της.

Η Foxconn με έδρα την Ταϊβάν, η οποία κατασκευάζει την πλειονότητα των τηλεφώνων της Apple, έχει μια επιχείρηση στη νότια ινδική πολιτεία Ταμίλ Ναντού από το 2017, όπου κατασκευάζει παλαιότερες εκδόσεις των κινητών τηλεφώνων.

Η ανακοίνωση ότι η παραγωγή iPhone αυξήθηκε στην Ινδία αποτελεί νίκη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η κυβέρνησή του ξεκίνησε τη ναυαρχίδα της εκστρατείας "Make in India" πριν από οκτώ χρόνια, καθώς είχε ως στόχο να ενισχύσει τη μεταποίηση και τις εξαγωγές της χώρας.

Η ανακοίνωση της Apple σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη κίνησή της προς τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού για την αποφυγή διαταραχών, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την Ταϊβάν και το εμπόριο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η Apple θα μεταφέρει περίπου το 5% της παραγωγής iPhone στην Ινδία φέτος.