Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς οι καταγγελίες ενός πληροφοριοδότη βοηθούν τον Έλον Μασκ στην κόντρα του με το Twitter

Κατέθεσε καταγγελία 84 σελίδων για απειλές ασφαλείας και το μέγεθος του spam στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας πληροφοριοδότης κατέθεσε καταγγελία 84 σελίδων σχετικά με απειλές ασφαλείας και ανησυχίες για το μέγεθος του spam στο Twitter.

Νέοι ισχυρισμοί ενός πληροφοριοδότη για εκτεταμένες απειλές ασφαλείας και ανησυχίες για spam στο Twitter μπορεί να δώσουν στον Έλον Μασκ «όπλα» στον αγώνα του να αποσυρθεί από την συμφωνία για την αγορά της εταιρείας.

Την Τρίτη, μια καταγγελία 84 σελίδων που γράφτηκε από τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter που έγινε πληροφοριοδότης, τον Peiter Zatko, ισχυρίστηκε ότι το Twitter δίνει προτεραιότητα στην αύξηση των χρηστών έναντι της μείωσης του spam, ότι δεν είχε σχέδιο για σημαντικά ζητήματα ασφαλείας και ότι οι μισοί διακομιστές της εταιρείας έτρεχαν με ξεπερασμένο και ευάλωτο λογισμικό.

Οι κατηγορίες έρχονται την ώρα που η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης μάχεται με τον Μασκ στα δικαστήρια μετά την προσπάθειά του να αποσυρθεί από μια συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων για την αγορά της εταιρείας. Στην απόφασή του να υπαναχωρήσει, ο Μασκ επικαλέστηκε την αποτυχία του Twitter να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την επικράτηση των λογαριασμών bot και spam, καθιστώντας τη χρονική στιγμή των αποκαλύψεων του πληροφοριοδότη «εκπληκτική» για την υπόθεσή του, δήλωσε ο Anat Alon-Beck, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο.

«Είναι σχεδόν σαν σενάριο από ταινίες - αυτό είναι πολύ βολικό για τον Mασκ», είπε. Ο δικηγόρος του Μασκ, Άλεξ Σπίρο της Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, δήλωσε την Τρίτη ότι εκδόθηκε κλήτευση στον Ζάτκο για πρόσθετες πληροφορίες.

Ο Alon-Beck δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πώς η νομική ομάδα του Mασκ θα χρησιμοποιήσει τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση. Προκειμένου να αποχωρήσει από τη συμφωνία με το Twitter χωρίς να πληρώσει αποζημίωση ύψους 1 δισ. δολαρίων, ο Μασκ πρέπει να αποδείξει μια «ουσιώδη δυσμενή επίπτωση»: μια ρήτρα που απαιτεί την απόδειξη ότι ένα γεγονός μειώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αξία μιας εξαγοράς.

Μέχρι στιγμής, ο Μασκ έχει βασιστεί σε κατηγορίες ότι το Twitter με δόλο παραποίησε τον πραγματικό αριθμό των λογαριασμών spam και bot στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας σε εταιρικές καταθέσεις, αποτελούν μόλις το 5% των λογαριασμών.

Ο Μασκ δήλωσε ότι βασίστηκε σε αυτές τις καταθέσεις όταν προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρεία. Το Twitter ισχυρίστηκε ότι ο δισεκατομμυριούχος υπερεκτιμούσε την έκταση του ζητήματος ως δικαιολογία για να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, λέγοντας σε μια κατάθεση ότι οι ισχυρισμοί του βασίζονταν σε «διαστρέβλωση, παραποίηση και ξεκάθαρη εξαπάτηση».

Όμως οι νέοι ισχυρισμοί του πληροφοριοδότη προσθέτουν μια άλλη διάσταση στο επιχείρημά του, δήλωσε η Ann Lipton, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Tulane, καθώς περιλαμβάνουν πρόσθετους ισχυρισμούς ότι το Twitter απέτυχε να αποκαλύψει αδυναμίες στην ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων του και παρέχουν «μια διαφορετική βάση για απάτη».

Ο Parag Agrawal, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, δήλωσε στους υπαλλήλους σε υπόμνημα ότι η εταιρεία εξετάζει τους ισχυρισμούς. «Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μια ψευδής αφήγηση που είναι γεμάτη ασυνέπειες και ανακρίβειες και παρουσιάζεται χωρίς σημαντικό πλαίσιο», δήλωσε ο Agrawal, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Σε δήλωσή της στον Guardian, η Rebecca Hahn, παγκόσμια αντιπρόεδρος επικοινωνίας του Twitter, δήλωσε ότι ο λογαριασμός του Zatko στερείται «σημαντικού πλαισίου».

«Οι ισχυρισμοί του Ζatko και ο καιροσκοπικός συγχρονισμός του φαίνονται σχεδιασμένοι για να τραβήξουν την προσοχή και να προκαλέσουν ζημιά στο Twitter, τους πελάτες του και τους μετόχους του. Η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελούν εδώ και καιρό προτεραιότητες για όλη την εταιρεία στο Twitter και θα συνεχίσουν να αποτελούν», πρόσθεσε ο Hahn.

Το πώς, ακριβώς, η έκθεση θα επηρεάσει την υπόθεση θα πρέπει να εξελιχθεί στο δικαστήριο, δήλωσε ο Eric Talley, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Κολούμπια. Είπε ότι οι αποκαλύψεις εισάγουν αβεβαιότητα στην υπόθεση παρά τη μεταμορφώνουν δραματικά.

«Η αστάθεια είναι χρήσιμη εάν δεν παίζετε ένα ισχυρό χαρτί. Δημιουργεί κάποια πιθανότητα να συμβεί κάτι τρελό. Αυτό δεν ανοίγει ένα ολοκαίνουργιο μέτωπο μάχης, αλλά προσθέτει υφή στα ήδη υπάρχοντα».

Η νομική μάχη συνεχίζεται ενόψει της δίκης που αρχίζει στο Ντέλαγουερ στις 17 Οκτωβρίου, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία. Τη Δευτέρα, ο Μασκ κάλεσε το πρώην στέλεχος Τζακ Ντόρσεϊ για πρόσθετες πληροφορίες.

Το Twitter έχει κλητεύσει επίσης μια σειρά από μάρτυρες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του διακεκριμένου Marc Andreessen και του David Sacks, ιδρυτικού διευθυντή της Paypal.