Τεχνολογια - Επιστημη

Γιώργος Καραμπάσης: Φοιτητής καταγράφει εμβολιασμούς διεθνώς

Δημιούργησε μια πλατφόρμα που αναρτώνται αναλυτικά τα παγκόσμια δεδομένα για τον covid και τους εμβολιασμούς

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail.jpg

Ο φοιτητής Γιώργος Καραμπάσης δημιούργησε μια πλατφόρμα στην οποία καταγράφονται τα παγκόσμια δεδομένα για τον covid και τους εμβολιασμούς

Έχουμε δει αρκετές φορές πολλούς Έλληνες που ζούνε στο εξωτερικό να καινοτομούν στους τομείς τους οποίους δραστηριοποιούνται. Αυτή τη φορά, τη διαφορά κάνει ένας 23χρονος με καταγωγή από την Μυτιλήνη που μένει μόνιμα στο Εδιμβούργο και σπουδάζει πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο νεαρός φοιτητής Γιώργος Καραμπάσης δημιούργησε μια πλατφόρμα με εξειδικευμένες πληροφορίες για τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό ανά περιφέρεια κάθε χώρας.

Ο Γιώργος Καραμπάσης

Το εγχείρημα προέκυψε κατά το διάστημα της καραντίνας, όπου μέσα σε τρεις εβδομάδες, έστησε τον κώδικα, νοίκιασε ένα server, ανάρτησε τα δεδομένα για κάθε χώρα και κατασκεύασε το https://ncovtrack.com, η οποία μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από 30 εκατομμύρια φορές. Αν και υπάρχουν αρκετές παρόμοιες ιστοσελίδες η συγκεκριμένη διαφέρει καθώς ο χρήστης µπορεί να δει στατιστικά ανά νοµό ή περιοχή της χώρας αυτής-που ανανεώνονται καθημερινά αυτόματα- από επίσηµες ιστοσελίδες από την κυβέρνηση της κάθε χώρας. Συνολικά περιλαμβάνονται στοιχεία για 10 χιλιάδες διαφορετικές περιοχές και αφορούν στα κρούσματα, τους θανάτους, τους διασωληνωμένους, τις αναρρώσεις, τα τεστ, και τους εμβολιασμούς.

«Για την ιδέα εμπνεύστηκα από το γεγονός ότι οι παππούδες μου ήξεραν μεν πόσα κρούσματα είχε η Ελλάδα, αλλά όχι από νομό σε νομό. Το ίδιο και οι φίλοι μου που ήθελαν να δουν τα κρούσματα ανά περιοχή αλλά δεν ήξεραν που μπορούν να τα βρουν συγκεντρωτικά. Τότε σκέφτηκα να φτιάξω ένα σάιτ, αρχικά για να μπαίνουν οι παππούδες μου χωρίς καμία πολυπλοκότητα.», εξηγεί στην ATHENS VOICE ο Γιώργος Καραμπάσης. Πόσο εύκολο είναι κάποιος να βρει τα πιο πρόσφατα δεδομένα του κορωνοϊού αλλά και εμβολιών ανα νομό;

εφαρμογή Έλληνα φοιτητή

«Δυστυχώς ακόμα και τώρα η αναζήτηση στοιχειών, της Ελλάδας, παραμένει σχετικά δύσκολη σε σύγκριση με άλλα κράτη. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δημιουργήσει μια διαδραστική πλατφόρμα όπου περιέχει όλα τα στατιστικά του κορονοϊού και εμβολιασμού αναλυτικά, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο. Έχω επενδύσει περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα με σκοπό να διευκολύνω την πλοήγηση και την εύρεση των στατιστικών δεδομένων.»

​Όπως μας εξηγεί ο φοιτητής όταν ο χρήστης ανοίγει την ιστοσελίδα, θα πρέπει είτε να «κατέβει» πιο κάτω στον πίνακα ή να πληκτρολογήσει «Greece» πάνω στην αναζήτηση και να επιλέξει το πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίζεται. Έτσι, θα ανοίξει ο χάρτης της Ελλάδας και ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τα στατιστικά στοιχεία στον χάρτη, πίνακα ή και από τα γραφήματα πατώντας στην καρτέλα «γραφήματα» ή «Graphs», και να δει επίσης την εξέλιξη των στατιστικών στοιχείων. Πατώντας πάνω στις ετικέτες των περιοχών στον πίνακα, ο επισκέπτης βλέπει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την περιοχή εκείνη. Μέσα από την πλατφόρμα του Γιώργου, μπορεί να συμπεράνει κανείς πως η χώρα μας έκανε μια καλή αρχή σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ένα φαινόμενο που έχω παρατηρήσει και από αρκετές χώρες όπως και στις ΗΠΑ, οι εμβολιασμοί φαίνονται να ανεβαίνουν όταν υπάρχει ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού. Η χώρα μας είχε σταθεροποιηθεί στις 27 χιλιάδες δόσεις καθημερινά στις αρχές Αυγούστου και ανέβηκαν στις 30 χιλιάδες περίπου, κατά μέσον όρο, τέλη Αυγούστου, λόγω της επικράτησης του 4ου κύματος. Φυσικά σε αυτό το φαινόμενο, συμβάλλουν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ για την προώθηση του εμβολιασμού. Από όσο παρακολουθώ, η Πορτογαλία είναι η χωρά που κινείται γρηγορότερα στον εμβολιασμό με άνω του ενός εκατομμυρίου πληθυσμό και έχουν εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 78% του συνολικού πληθυσμού της. Επίσης στην Μάλτα, έχουν εμβολιαστεί το 93.5% περίπου.»

Το εγχείρημα του Γιώργου συνοδεύτηκε από το MaskIt, την εφαρμογή που έφτιαξε η οποία μάλιστα κέρδισε σε διαγωνισμό καινοτομίας, οργανωμένος από εργαζομένους της Google και καταγράφει τη χρήση μασκών του κάθε χρήστη με στοιχεία για το πόσες μάσκες αγόρασε και πόσα χρήματα ξόδεψε σε αυτές, ενώ παράλληλα προτείνει την κατάλληλη, ανάλογα με τη δραστηριότητα του ή  το επάγγελμα που ασκεί μαζί.

εφαρμογή Έλληνα φοιτητή

Ο ίδιος δεν επαναπαύεται καθώς στοχεύει να δημιουργήσει ανάλογες εφαρμογές που θα προσφέρουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα. Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο σήμερα να επιχειρήσει και να καινοτομήσει στην Ελλάδα; 

«Στην εποχή μας, μπορεί κανείς με την πρόσβαση στο διαδίκτυο να μάθει καινούρια πράγματα και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του ώστε να δημιουργήσει κάτι που θα ωφελήσει την κοινωνία. Θεωρώ πως παρόλο που έχουν γίνει μεγάλες βελτιώσεις στον επιχειρηματικό τομέα τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης που θα πρέπει να αξιοποιηθούν για μεγαλύτερη υποστήριξη σε νεαρούς που θέλουν να προχωρήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να «γεννήσει» τους «μελλοντικούς ηγέτες» με σκοπό την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν την κοινωνία μας. Θα επέστρεφα αν μου δινόταν η δυνατότητα να πραγματοποιήσω τα σχέδια μου, όπως να ασχοληθώ με την διαστημική τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη και προβλήματα που αφορούν τον πλανήτη, όπως η αλλαγή του κλίματος.»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.