Τεχνολογια - Επιστημη

Άντι Τζάσι: Ποιος είναι ο νέος «Mr. Amazon», διάδοχος του Μπέζος

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μπέζος για 15 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άντι Τζέσι
Ο Άντι Τζέσι © YouTube

Τον Τζεφ Μπέζος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon διαδέχεται ο Άντι Τζάσι, ο πιο στενός συνεργάτης του πρώην «Mr. Amazon».

Τίτλοι τέλους έπεσαν στην παρουσία του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Τη θέση αυτή θα αφήσει, όπως όλα δείχνουν, στον Άντι Τζάσι, ο οποίος είναι ο πιο στενός του συνεργάτης τα τελευταία 15 χρόνια. Υπήρξε τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας κολοσσού από το 2003.

Έκτοτε, ο Τζάσι συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική ευρωστία της Amazon, αναλαμβάνοντας την διοίκηση της θυγατρικής της εταιρείας «Amazon Web Services» και μετατρέποντάς την από μια φιλόδοξη Start-up σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, που το 2020 απέφερε 13 δις στην Amazon- το 60% δηλαδή, των κερδών της.

Ωστόσο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του στο διοικητικό συμβούλιο της Amazon αναβαθμίστηκε από αυτόν του «Αντιπροέδρου για την Amazon Web Services» στο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής εταιρείας.

Παρά την περιγραφή του ως «τεχνικού» συμβούλου, ο 53χρονος Τζάσι δεν είναι κάποιος ικανός και έμπειρος δημιουργός λογισμικού, αλλά απόφοιτος οικονομικών του Χάρβαρντ.

Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα όσο βρισκόταν στο Κολέγιο, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται για λογαριασμό της εταιρείας αγοράζοντας διαφημίσεις στην πανεπιστημιακή εφημερίδα «Harvard Crimson», ενώ από το 1997 άρχισε να δουλεύει στην Amazon επίσημα, ως Υπεύθυνος Μάρκετινγκ.

Μάλιστα, ο ίδιος αποτέλεσε το άτομο, με πρωτοβουλία του οποίου «κατέβηκε» η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Amazon, «Parlour», καθώς είχε μετατραπεί σε «άνδρο» ακροδεξιών κύκλων υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ που φέρονται να ενεπλάκησαν στα γεγονότα του Καπιτωλίου.

Να σημειωθεί πως ο Μπέζος είναι ιδιοκτήτης της αντιπολιτευόμενης στον Τραμπ  «Washington Post», κάτι που έχει συνέπειες που και η θυγατρική AWS άρχισε να αισθάνεται, όταν ένα συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο και διεκδικούσε, τελικά συνήφθη «αναπάντεχα» με την Microsoft.

Παρότι δεν ήταν ευρύτερα γνωστό στο κοινό, οι συζητήσεις για απόσυρση του Μπέζος από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου ήταν στα σκαριά περίπου 5 χρόνια τώρα.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας φαίνεται τα τελευταία χρόνια να έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε εγχειρήματα όπως η εταιρεία αεροδιαστημικής «Blue Origin», την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 2000 και έχει δει έκτοτε να εξελίσσεται ραγδαία, ανταγωνιζόμενη τους επίσης εδώ και χρόνια ανερχόμενους γίγαντες όπως η SpaceX.

Βέβαια, παρά την τυπική του απόσυρση, ο Μπέζος θα συνεχίσει να έχει κεντρικό ρόλο στα πράγματα, αναλαμβάνοντας στο πλευρό του Τζάσι την θέση του Εκτελεστικού Προέδρου- κάτι ανάμεσα σε επόπτη και συνδιευθυντή, ανάλογα με το πόσο «επιθετικά» θα επιλέξει να προσεγγίσει τα πράγματα από εδώ και στο εξής.

«Ο Τζεφ έχει «μοιράσει» το ενδιαφέρον του σε πολλά και διαφορετικά πρότζεκτ και δίνει ολοένα και περισσότερη αυτονομία στα στελέχη της εταιρείας του», είχε πει ο ίδιος ο Τζάσι το 2019, μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ