Κοσμος

Τζεφ Μπέζος: Παραιτείται από CEO της Amazon

Ποιος θα τον διαδεχτεί - Τι αναφέρει στην επιστολή του ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos), ιδρυτής της Amazon - Παραιτείται από CEO
Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos), ιδρυτής της Amazon - Παραιτείται από CEO © EPA/MICHAEL NELSON

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, δήλωσε ότι παραιτείται από εκτελεστικός διεθυντής (CEO).

Ο Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos), ο ιδρυτής της Amazon, θα παραιτηθεί από εκτελεστικός διευθυντής (CEO), όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021.

Δημοσίευμα στον Guardian αναφέρει ότι ο Τζεφ Μπέζος θα παραμείνει ως εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, ωστόσο θα δώσει τα ηνία στον Andy Jassy, τον εκτελεστικό διευθυντή της Amazon Web Services.

Οι διοικητικές αλλαγές στην Amazon θα γίνουν στο γ' τρίμηνο του 2021. Ο 57χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη ίδρυσε την Amazon το 1994. Η αμερικάνικη εταιρεία εξελίχθηκε σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό και μια από τις επιχειρήσεις με τον μεγαλύτερο τζίρο παγκοσμίως. Η προσωπική περιουσία του 57χρονου επιχειρηματία ξεπερνά τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η είδηση για την παραίτηση του Jeff Bezos έρχεται την ώρα που ο κύκλος εργασιών της Amazon καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η πανδημία κορωνοϊού έστρεψε τους πολίτες στο διαδικτυακό εμπόριο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 125,5 δισ. δολάρια το δ'  τρίμηνο, με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν τα 7,2 δισ. δολάρια.

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση του Τζεφ Μπέζος να κάνει στο πλάι και να δώσει χώρο στον Andy Jassy, τον επόμενο CEO στην Amazon, συνδέεται με την επιθυμία του να ασχοληθεί με άλλους τομείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα που έχει αγοράσει και τα οποία συνδέονται μεταξύ άλλων με το περιβάλλον. Κάτι το οποίο αναφέρει και ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του. «Θα συνεχίσω να συμβάλλω στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στην Amazon (σ.σ. από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου), αλλά θα έχω επίσης τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζομαι για να επικεντρωθώ στα ιδρύματα Day 1, Bezos Earth, Blue Origin, στην Washington Post» τονίζει.

Τζεφ Μπέζος - Η παραίτηση από CEO της Amazon που έσκασε σαν βόμβα - Τι αναφέρει στην επιστολή του

Στην επιστολή παραίτησής του από CEO της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος ξεκινά λέγοντας: «Αγαπητοί Amazonians: Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους θα αναλάβω εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, με τον Andy Jassy να αναλαμβάνει CEO. Από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου σκοπεύω να αφιερώσω την ενέργεια και την προσοχή μου σε νέα προϊόντα και καινοτόμες πρωτοβουλίες».

Για τον Andy Jassy, τον άνθρωπο που τον διαδέχεται στη θέση του CEO, τόνισε: «Ο Andy είναι πασίγνωστος στην εταιρεία και βρίσκεται στην Amazon σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα που είμαι και εγώ. Θα γίνει ένας εξαιρετικός ηγέτης και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου».

«Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια. Η Amazon ήταν μόνο μια ιδέα που δεν είχε καν όνομα. Το πιο συχνό ερώτημα που έθετε εκείνον τον καιρό ήταν: "Τι είναι το Ίντερνετ". Ήταν ευλογία ότι δεν χρειάστηκε να το εξηγώ για αρκετό καιρό. Σήμερα, απασχολούμε 1,3 εκατομμύρια ταλαντούχους και αφοσιωμένους εργαζόμενους, εξυπηρετώντας εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες και επιχειρήσεις. Η Amazon έχει ευρέως αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου.

»Πώς έγινε αυτό; Η εφεύρεση είναι η ρίζα της επιτυχίας μας. Κάναμε απίθανα πράγματα μαζί, τα οποία στη συνέχεια φαίνονταν "φυσιολογικά". Δημιουργήσαμε τα customer reviews, το 1-Click, το fast shipping, το Just Walk Out shopping, το Climate Pledge, το Kindle, το Alexa και πολλά άλλα. Μια καταπληκτική εφεύρεση, λίγα χρόνια μετά δείχνει φυσιολογική. Οι άνθρωποι χασμουριούνται. Και αυτό το χασμουρητό είναι το καλύτερο κομπλιμέντο για τον εφευρέτη» συνέχισε στην επιστολή παραίτησής του ο Jeff Bezos.

Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos), ιδρυτής της Amazon - Παραιτείται από CEO και αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού προέδρου
Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos), ιδρυτής της Amazon - Παραιτείται από CEO και αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού προέδρου © EPA

Και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω άλλη εταιρεία με ένα ιστορικό εφευρέσεων τόσο καλό όσο της Amazon και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην πιο δημιουργική μας περίοδο. Ελπίζω να είστε τόσο περήφανοι για την εφευρετικότητα μας όσο και εγώ. Νομίζω ότι πρέπει να είστε.

» Καθώς η Amazon γινόταν μεγάλη, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μέγεθός και τη βαρύτητά μας για να ασχοληθούμε με σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δύο παραδείγματα με μεγάλο αντίκτυπο ήταν ο κατώτατος μισθός των 15 δολαρίων και η δέσμευση για το κλίμα. Και στις δύο περιπτώσεις δείξαμε ηγετικές ικανότητες και στη συνέχεια ζητήσαμε από άλλους να συμπορευτούν. Και στις δύο περιπτώσεις, δούλεψε. Αλλες μεγάλες εταιρείες ακολουθούν τα βήματά μας. Ελπίζω να είστε περήφανοι για αυτό.

» Βρίσκω τη δουλειά μου γεμάτη νόημα και ευχαρίστηση. Συνεργάζομαι με τους πιο έξυπνους, πιο ταλαντούχους, πιο έξυπνους ανθρώπους. Οταν οι καιροί ήταν καλοί, ήσασταν ταπεινοί. Όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι, ήσασταν δυνατοί και υποστηρικτικοί και κάναμε ο ένας τον άλλον να γελάει. Είναι χαρά να δουλεύω με αυτήν την ομάδα.

» Ο ενθουσιασμός μου για αυτήν τη μετάβαση, είναι όση και η χαρά μου να βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση. Εκατομμύρια πελάτες εξαρτώνται από εμάς για τις υπηρεσίες μας και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι εξαρτώνται από εμάς για τα προς το ζην. Το να είσαι CEO της Amazon είναι μια μεγάλη και χρονοβόρα ευθύνη».

Jeff Bezos: Ο CEO της Amazon ανακοίνωσε ότι παραιτείται, με την προσωπική του περιουσία να ξεπερνά τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια
Jeff Bezos: Ο CEO της Amazon ανακοίνωσε ότι παραιτείται, με την προσωπική του περιουσία να ξεπερνά τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια © EPA

«Θα συνεχίσω να συμβάλλω στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στην Amazon, αλλά θα έχω επίσης τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζομαι για να επικεντρωθώ στα ιδρύματα Day 1, Bezos Earth, Blue Origin, στην Washington Post και σε άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Δεν είχα ποτέ περισσότερη ενέργεια και δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση. Είμαι πολύ παθιασμένος με τον αντίκτυπο που πιστεύω ότι μπορούν να έχουν αυτοί οι οργανισμοί.

» Η Amazon δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Εξελίσσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να εκπλήσσουν. Εξυπηρετούμε ιδιώτες και επιχειρήσεις και είμαστε πρωτοπόροι σε δύο ξεχωριστούς κλάδους και σε μια εντελώς νέα κατηγορία συσκευών. Ηγούμαστε τομέων όπως το machine learning και τα logistics. Kαι εάν η ιδέα ενός εργαζόμενου στην Amazon απαιτεί μια νέα ικανότητα, διαθέτουμε την ευελιξία και την υπομονή για να τη μάθουμε.

»Συνεχίστε να εφευρίσκετε και μην απογοήτευεστε αν η ιδέα σάς φαίνεται "τρελή. Η περιέργειά σας να γίνει η πυξίδα σας. Είναι ακόμα η πρώτη μέρα....» κατέληξε ο Τζεφ Μπέζος.

Τζεφ Μπέζος - Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που ίδρυσε την Amazon και παραιτείται από CEO

Ο Τζέφρυ Μπέζος (Jeffrey Preston Jorgensen, 12 Ιανουαρίου 1964), γνωστός ως Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos) είναι Αμερικανός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου, με πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αλμπουκέρκι, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, από την Ζακλίν και τον Τεντ Γιόργκεσεν. Το επώνυμο «Μπέζος» το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος. Οι πρόγονοί του, από τη μεριά της μητέρας του, ήταν άποικοι που κατοικούσαν στο Τέξας και σιγά-σιγά απέκτησαν ένα αγρόκτημα 25.000 στρεμμάτων. Από τον Μάρτιο του 2015, ο Μπέζος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους γης στο Τέξας των ΗΠΑ.

Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos), ιδρυτής της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη
Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos), ιδρυτής της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη © EPA

Όταν γεννήθηκε, η μητέρα του, Ζακλίν, ήταν 17 ετών και μαθήτρια λυκείου. Ο γάμος της με τον πατέρα του, Γιόργκεσεν, διήρκεσε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο. Τον Απρίλιο του 1968, όταν ο Τζεφ ήταν 4 ετών, η Ζαλκίν παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, τον Μιγκέλ Μάικ Μπέζος, έναν Κουβανό που μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 15 ετών. Η οικογένειά του καταγόταν από μια μικρή πόλη στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Ο Μιγκέλ Μπέζος εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, όταν παντρεύτηκε την Ζακλίν και έγινε πατριός του 4χρονου Τζεφ Γιόργκεσεν, του οποίου το επώνυμο μετονομάστηκε σε Μπέζος. Μετά τον γάμο, η οικογένεια μετακόμισε στο Χιούστον του Τέξας και ο Τζεφ φοίτησε στο δημοτικό «River Oaks» του Χιούστον, από την τετάρτη έως την έκτη τάξη. Ως παιδί, πέρασε τα καλοκαίρια του στο ράντσο του παππού του, στο νότιο Τέξας.

Ο Τζεφ Μπέζος συχνά επιδείκνυε επιστημονικά ενδιαφέροντα και ικανότητα στα τεχνολογικά θέματα. Κάποτε, δημιούργησε έναν ηλεκτρικό συναγερμό για να κρατήσει τα αδέλφια του έξω από το δωμάτιό του. Αργότερα, η οικογένεια μετακόμισε στο Μαϊάμι της Φλόριντα, όπου ο Jeff Bezos φοίτησε στο γυμνάσιο «Miami Palmetto». Ενώ ήταν στο γυμνάσιο, παρακολούθησε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και έλαβε ένα βραβείο «Silver Knight» το 1982. Το 1986 ο Μπέζος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον με πτυχίο στη Μηχανολογία και την Πληροφορική.

Ο Μπέζος και η σύζυγός του, ΜακΚένζι, έχουν τέσσερα παιδιά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ